Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 23 maart 2020

MacBook Air 2020 in eerste benchmark test verslagen door iPad Pro 2018

Apple onthulde vorige week de MacBook Air 2020. Minder dan een jaar na de laatste update heeft Apple zijn dunste laptop opnieuw van een aantal verbetering voorzien. Waaronder ook een krachtigere processor van Intel. Deze is inmiddels door de eerste bezitters uitvoerig getest en opvallend genoeg legt deze het af tegen de iPad Pro 2018.

Dit weten we dankzij Jason Snell. Zoals zijn naam al doet vermoeden was hij er rap bij om de MacBook Air 2020 uitgebreid onder de loep te nemen. Over het algemeen was hij enthousiast over deze nieuwe versie van de MacBook Air, maar bij het draaien van een aantal benchmark tests viel hem wel wat op. De processor moest het afleggen tegen die van de iPad Pro 2018.

MacBook Air 2020 legt het af tegen iPad Pro

In de Single-Core test liggen de twee nog redelijk dichtbij elkaar. Dat geldt alleen niet voor de Multi-Core test. De iPad Pro 2018 scoorde maar liefst 70% beter dan de MacBook Air 2020. Bij dit soort tests worden een aantal complexe opdrachten op de processor afgevuurd. Er wordt vervolgens gekeken naar hoe lang ze hier mee bezig zijn geweest. Hoe sneller ze zijn, des te hoger de score.

Klik/tap voor groter.

Beiden apparaten maken gebruik van een andere chip. Voor de iPad Pro 2018 gebruikt Apple hun eigen A12X Bionic-chip. De processor die we in de MacBook Pro 2020 tegenkomen is standaard een tiende generatie i5 van Intel. Voor hun laptops is Apple dus nog afhankelijk van andere partijen en volgens deze cijfers is dat nadelig.

Geen eerlijke vergelijke

Hoewel het verschil groot is, moeten we deze cijfers wel met een korreltje zout nemen. Beide apparaten draaien namelijk op een ander besturingssysteem. iPadOS begint misschien steeds meer te lijken op macOS, maar er zijn nog steeds grote verschillen. Dit moet je dan ook meenemen in de cijfers. Het verschil tussen beide processoren zal in praktijk dus niet zo groot zijn.

Toch is het opmerkelijk dat een apparaat van anderhalf jaar oud een hogere score haalt dan een gloednieuwe MacBook. Het is dan ook aannemelijk dat Apple op den duur met een MacBook komt komt die is uitgerust met een eigen ARM-chip. Als we analist Ming-Chi Kuo mogen geloven gaat dat zelfs binnenkort al gebeuren.

Meer over de MacBook Air 2020

Ondanks dat de Intel chip het volgens deze benchmark aflegt tegen de iPad Pro, is de MacBook 2020 nog steeds een interessante laptop. Zo is hij goedkoper dan zijn voorganger, krijg je twee keer zoveel opslag en is er afscheid genomen van het geplaagde vlindertoetsenbord. Wat er verder allemaal nieuw is, lees je hier. Wij zijn de MacBook Air 2020 ondertussen uitvoerig aan het testen en zullen later deze week onze eerste indruk met je delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MacBook Air 2020 in eerste benchmark test verslagen door iPad Pro 2018
Sluiten