Mac mini 2020: opslagcapaciteit en prijzen stijgen

Door: Thomas Aalderink - 14 reacties
Apple Mac mini
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft zojuist onthuld dat de nieuwe MacBook Air in de winkel ligt. Alles wat je daarover moet weten lees je hier. Naast de nieuwe Air is er nog een kleine verrassing. De Mac mini is ook onder handen genomen. De verbeterde versie van de kleinste Mac krijgt standaard meer opslag, is groener en een beetje duurder.

Optisch is er weinig verschil, maar dat neemt niet weg dat er wel wat veranderd is aan de behuizing van de Mac mini. Deze is nu namelijk gemaakt van 100% gerecycled aluminium. Net als de MacBook Air. Dat is natuurlijk beter voor het milieu, maar niet direct een reden om je huidige Mac mini in te wisselen.

Mac mini standaard met 256 GB SSD

Net als de nieuwe MacBook Air maakt ook de verbeterde Mac mini een sprong qua opslag. Ook bij deze kleine desktopmachine zien we namelijk een verdubbeling van het aantal GB’s. Het instapmodel van € 929,- komt nu met een 256 GB grote SSD. Voor € 1.279,- haal je het model met 512 GB opslag in huis. Voor die € 350,- extra krijg je overigens niet alleen een grotere SSD maar standaard ook een krachtigere processor. Verder zijn beide versies gelijk aan elkaar en bieden ze de mogelijkheid om verder uitgebreid te worden.

In tegenstelling tot de MacBook Air, staat er bij de Mac mini geen algehele prijsverlaging op het programma. Het instapmodel van € 899,- met 128 GB opslag is verdwenen. Het nieuwe instapmodel bevat 256 GB opslag en kost met € 929,- iets meer. Daar staat tegenover dat een upgrade naar 256 GB flashopslag eerder 240 euro bovenop de basisprijs kostte. De andere specificaties zijn niet veranderd. De processors en grafische chips die eind 2018 werden gebruikt, zijn ook nu nog aanwezig.

Mac mini wide 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Upgrades zijn vrijwel allemaal duurder geworden. Enkele voorbeelden: het is 10 euro duurder om over te schakelen naar een Core i7 (€ 360,- in plaats van € 350,-) en de verschillende RAM-upgrades zijn tussen de € 10,- en € 30,- duurder geworden. Voor 10 Gigabit Ethernet betaal je nu € 125 in plaats van € 120,-. Daarentegen dalen de prijzen voor een grotere SSD, maar dat is logisch omdat we nu uitgaan van een hogere basiscapaciteit.

Prijzen en specificaties Mac mini:

 • € 929: 3,6-Ghz quad-core Intel Core i3-processor, 8 GB 2666-MHz DDR4-geheugen, Intel UHD Graphics 630, 256 GB SSD
 • € 1.279: 3,0 Ghz 6-core Intel Core i5-processor, 8 GB 2666-MHz DDR4-geheugen, Intel UHD Graphics 630, 512 GB SSD

Mogelijke upgrades

 • 3,2-GHz 6-core Intel Core i7 (Turbo Boost tot 4,6 GHz)
 • 16, 32 of 64 GB 2666-MHz DDR4 geheugen
 • 512 GB, 1 TB of 2 TB opslag
 • 10-Gigabit Ethernet

Nieuwe iPad Pro

Naast de MacBook Air 2020 en de verbeterde Mac mini heeft Apple ook de nieuwe iPad Pro gelanceerd. Dit is het meest krachtige model tot nu toe dat ook veel productiever moet zijn. Meer daarover lees je hier.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Jammer hier had ik toch wel iets meer verwacht. Een processor bump van 8e naar 9e generatie was wel een minimale vereiste naast de SSD bump. ☹️

 • Profielfoto
  Hyrax

  Voor €1.279,- haal je het model in huis met 512 GB geheugen

  Opslag ≠ Geheugen

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Bedankt voor de kritische blik. Ik heb dit artikel van eindredactie voorzien en wat snelheidsfoutjes van collega Thomas aangepast.

 • Profielfoto
  Odyssey

  jammer dat deze vrij prijzig is, zou leuk staan bij de TV, maar voor die prijs wel een vrij duur media center…

 • Profielfoto
  KR1275

  Als ik het zo bekijk, zit de update alleen in de SSD??

 • Profielfoto
  Shmoo

  Yep en emotioneel friemelen over hoe het ijzer geproduceerd wordt. Dat zal de gemiddelde consument weinig boeien.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Man man man, die Cook is op zijn kop gevallen en blijven botsen. Wat een prijzen… En dat voor een stukje gerecycleerd oud ijzer.

 • Profielfoto
  Frans

  De Mac mini is toch echt niet duurder geworden als je gelijkwaardige configuraties met elkaar vergelijkt. De configuratie met de snellere processor en 1 TB SSD die ik augustus 2019 kocht is nu € 180 goedkoper.

  Wat de RAM upgrades betreft, daar vraagt Apple echt absurde prijzen voor. € 750 om van 8 naar 32 GB te gaan! Ik heb vorig jaar voor € 95 (ja, minder dan 100 dus) een 32 GB kit bij Amazon gekocht en deze er zelf in een uurtje ingezet met behulp van een YouTube video. De originele 8 GB heb ik ook nog, dat heb je niet eens als via Apple een upgrade koopt.

  Mooi machientje die Mac mini. Rap genoeg voor de meesten van ons, goed uitbreidbaar en toekomstbestendig door de Thunderbolt poorten en je kan zelf een (ontspiegeld) beeldscherm kiezen. 😎

 • Profielfoto
  Maarten

  Dit is echt jammer. Hopelijk gaan we nu niet een soort Mac Pro verhaal krijgen.

  Aan de andere kant denk ik dat dit deels komt door de huidige situatie waarin niet alles goed leverbaar is. Misschien krijgen we later dit jaar een update als alles weer wat beter beschikbaar wordt

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dit model met deze specs was uiteraard al bedacht voordat de coronacrisis uitbrak…

 • Profielfoto
  PowerMac

  Apple heeft zojuist onthuld dat de nieuwe MacBook Air in de winkel ligt.

  alle winkels zijn dicht, behalve hier in China…

 • Profielfoto
  raino-san

  Deze is nu namelijk gemaakt van 100% gerecycled aluminium.

  Dat was bij het vorige model ook al het geval…

 • Profielfoto
  computer space

  Slordig dat OMT weer de beste optie mist: i3 met upgrade naar i7. Die is net zo duur als de i5, maar tot 80% sneller dan de 6-core i5. Liever dat dan 512GB SSD.

 • Profielfoto
  computer space

  Wel jammer van dat space-grey. Zou m graag normaal alu willen. Is dat er af te poetsen met JIF?