Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 20 maart 2020

Wat is LiDAR en wat voegt het toe aan de iPad Pro 2020?

Vanaf volgende week is de iPad Pro 2020 verkrijgbaar. Apple heeft zijn topmodel tablet nog krachtiger gemaakt, maar heeft daarnaast ook iets nieuws toegevoegd. Namelijk de zogenaamde LiDAR-scanner. Deze kan door middel van licht afstanden bepalen. Een interessante feature, maar wat heb je er precies aan?

LiDAR staat voor light detection and ranging. Dit is ook meteen een mooie samenvatting van wat deze sensor doet. Deze scanner kan afstanden meten door te berekenen hoe lang licht nodig heeft om een ​​bepaald object te bereiken en terug te keren naar de bron. Wanneer deze informatie gecombineerd wordt met andere data kan een apparaat de omvang en vorm van een object accuraat herkennen.

Hoe werkt LiDAR

LiDAR lijkt op andere technieken zoals sonar en radar. Deze drie technieken doen in de basis hetzelfde, maar maken gebruik van andere middelen om een object te ontdekken. Waar LiDAR gebruik maakt van licht, doet sonar dit met geluidsgolven en radar met radiogolven. Hierdoor is de ene techniek beter geschikt voor bepaalde situaties dan de ander. Sonor werkt bijvoorbeeld beter onderwater en radio over lange afstand.

LiDAR maakt gebruik van een laser en is daardoor zeer precies. Dit maakt deze techniek zeer geschikt om een getailleerde beeld te schetsen. LiDAR wordt daarom onder andere gebruikt om gebieden te scannen. De sensor wordt dan onder een drone gehangen om zo een groot gebied te scannen. Met behulp van LiDAR is het mogelijk om een zeer accuraat 3D model van een gebied te maken.

Waarom kiest Apple voor LiDAR?

De kracht van LiDAR is dus vooral precisie. Om die reden is de deze scanner ook één van de belangrijkste onderdelen van een zelfrijdende auto. Dankzij deze sensor kan de omgeving gedetailleerd in kaart gebracht worden. LiDAR gaat dus veel gebruikt worden in de toekomst, maar heeft zich ook in het verleden al bewezen. Zo gebruikte de Apollo 15 deze techniek om het maanoppervlak te scannen.

iPad Pro 2020 AR LiDAR
Klik/tap voor groter.

Nu is LiDAR dus ook op de iPad te vinden, maar waarom? Dat heeft er vooral mee te maken dat Apple steeds meer inzet op augmented reality. Hierbij worden virtuele objecten in de echte wereld geplaatst. Er wordt dus als het ware een digitale laag over de werkelijkheid gelegd. Volgens Apple gaat dit steeds belangrijker worden en daarom wordt er flink in geïnvesteerd. Zo hebben ze hun eigen krachtige tool om AR apps te maken: de ARKit.

LiDAR vs Time of Flight

Om een digitaal object correct in de echte wereld te plaatsen is diepte belangrijk. Een apparaat moet daarom in staat zijn om diepte zo goed mogelijk te kunnen waarnemen. Dankzij de LiDAR scanner kan de iPad Pro 2020 dit dus beter dan andere apparaten met bijvoorbeeld een Time of Flight sensor. Dit is de techniek die nu nog veel gebruikt wordt om diepte te meten.

Net als LiDAR maakt ToF gebruikt van licht om diepte te meten. Hierin kun je beiden technieken met elkaar vergelijken. Het belangrijkste verschil is dat LiDAR geavanceerder is. Dit betekent dat er sneller en meer detail herkend kan worden. Daarnaast wordt ook de afstand vergroot. ToF werkt tot maximaal twee meter. LiDAR kan daarentegen gebruikt worden om tot op vijf meter accurate scans te maken.

iPad Pro 2020 - 3 LiDAR
Klik/tap voor groter.

De nadelen

Dat is een sprong vooruit, maar een aantal andere problemen kunnen ook door LiDAR niet opgelost worden. Omdat er gebruik gemaakt wordt van licht werkt deze techniek aanzienlijk minder wanneer de lucht niet helder is. Mist, regen, sneeuw en stof kunnen voor de nodige problemen zorgen. Daarnaast heeft de techniek ook grote moeite met glas zoals ramen of glazen deuren.

Het lijkt er dus op dat Apple LiDAR vooral ziet als de opvolger van Time of Flight. Hoeveel we in de praktijk gaan merken van deze upgrade is nog even afwachten. We zijn op dit moment druk bezig om de iPad Pro 2020 te testen, dus houd OMT volgende week goed in de gaten voor onze eerste indrukken.

Reageer op artikel:
Wat is LiDAR en wat voegt het toe aan de iPad Pro 2020?
Sluiten