Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2020
Leestijd: 2 minuten

iPadOS 13.4 is uit en maakt de iPad productiever dan ooit

Kan de iPad een échte computer vervangen? Daar lopen de meningen nogal over uiteen. Feit is wel dat Apple de laatste jaren zijn best doet om de iPad zo productief mogelijk te maken. Het zojuist naast iOS 13.4 uitgebrachte iPadOS 13.4 is daar een goed voorbeeld van.

De update is te installeren via het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update. De nieuwe functies in iPadOS 13.4 focussen zich vooral op het kunnen gebruiken van een muis en trackpad bij de iPad. Er zijn echter ook nieuwe handigheden op het toetsenbord.

iPadOS 13.4 ondersteunt muizen en trackpads

Met iPadOS 13.0 introduceerde Apple afgelopen september al ondersteuning voor trackpads en muizen. Dit was toen alleen beschikbaar als toegankelijkheidsoptie. De cursor die op het scherm verschijnt, simuleert de vinger. Dit bleek echter maar een eerste stap naar een veel completere ondersteuning voor een muis of trackpad op de iPad die nu in iPadOS 13.4 zit.

Na de installatie van iPadOS 13.4 kun je een muis of trackpad koppelen via het Bluetooth-menu. Dit werkt volgens Apple met praktisch alle muizen en trackpads. Na het verbinden van je muis of trackpad, verschijnt een cursor op het tabletscherm. Het is geen pijl zoals op macOS, maar een kleinere ronde cursor. Deze is transparant van vorm en verandert afhankelijk van de context. Je kunt het met iedere muis zelf proberen, of alvast ons overzicht met alle functies bekijken.

Gifje dat muisgebruik op het homescreen van een iPad met iOS 13.4 / iPadOS 13.4 toont
Klik/tap voor groter.

Ook meer mogelijk met toetsenbord iPad

De update bevat ook verbeterde ondersteuning voor fysieke toetsenborden. Zo heeft de Foto’s-app extra sneltoetsen die het bladeren door foto’s gemakkelijker moeten maken. Er zijn veel nieuwe sneltoetsen die het werken met foto’s net zo makkelijk als op de Mac moeten maken.

iPadOS 13.4 foto's-app sneltoetsen 001
Klik/tap voor groter.

Ook zijn er nieuwe mogelijkheden voor het aanpassen van de functies van toetsen en kunnen ontwikkelaars nu niet alleen in apps detecteren wanneer een toets wordt ingedrukt, maar ook wanneer deze wordt losgelaten. Het klinkt gek, maar dat kon eerst niet. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor games en voor applicaties die het toetsenbord intensief willen gebruiken. In ons complete overzicht met nieuwe functies voor het toetsenbord in iPadOS 13.4 lees je alles.

En verder alles van iOS 13.4

iPadOS is afgeleid van iOS. Dat wil zeggen dat alle nieuwe functies van iOS 13.4, zoals de verbeteringen in de Mail-app en iCloud Drive, ook voor de iPad gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPadOS 13.4 is uit en maakt de iPad productiever dan ooit
Sluiten