iPadOS 13.4 is uit en maakt de iPad productiever dan ooit

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Kan de iPad een échte computer vervangen? Daar lopen de meningen nogal over uiteen. Feit is wel dat Apple de laatste jaren zijn best doet om de iPad zo productief mogelijk te maken. Het zojuist naast iOS 13.4 uitgebrachte iPadOS 13.4 is daar een goed voorbeeld van.

De update is te installeren via het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update. De nieuwe functies in iPadOS 13.4 focussen zich vooral op het kunnen gebruiken van een muis en trackpad bij de iPad. Er zijn echter ook nieuwe handigheden op het toetsenbord.

iPadOS 13.4 ondersteunt muizen en trackpads

Met iPadOS 13.0 introduceerde Apple afgelopen september al ondersteuning voor trackpads en muizen. Dit was toen alleen beschikbaar als toegankelijkheidsoptie. De cursor die op het scherm verschijnt, simuleert de vinger. Dit bleek echter maar een eerste stap naar een veel completere ondersteuning voor een muis of trackpad op de iPad die nu in iPadOS 13.4 zit.

Na de installatie van iPadOS 13.4 kun je een muis of trackpad koppelen via het Bluetooth-menu. Dit werkt volgens Apple met praktisch alle muizen en trackpads. Na het verbinden van je muis of trackpad, verschijnt een cursor op het tabletscherm. Het is geen pijl zoals op macOS, maar een kleinere ronde cursor. Deze is transparant van vorm en verandert afhankelijk van de context. Je kunt het met iedere muis zelf proberen, of alvast ons overzicht met alle functies bekijken.

Gifje dat muisgebruik op het homescreen van een iPad met iOS 13.4 / iPadOS 13.4 toont
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Ook meer mogelijk met toetsenbord iPad

De update bevat ook verbeterde ondersteuning voor fysieke toetsenborden. Zo heeft de Foto’s-app extra sneltoetsen die het bladeren door foto’s gemakkelijker moeten maken. Er zijn veel nieuwe sneltoetsen die het werken met foto’s net zo makkelijk als op de Mac moeten maken.

iPadOS 13.4 foto's-app sneltoetsen 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Ook zijn er nieuwe mogelijkheden voor het aanpassen van de functies van toetsen en kunnen ontwikkelaars nu niet alleen in apps detecteren wanneer een toets wordt ingedrukt, maar ook wanneer deze wordt losgelaten. Het klinkt gek, maar dat kon eerst niet. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor games en voor applicaties die het toetsenbord intensief willen gebruiken. In ons complete overzicht met nieuwe functies voor het toetsenbord in iPadOS 13.4 lees je alles.

En verder alles van iOS 13.4

iPadOS is afgeleid van iOS. Dat wil zeggen dat alle nieuwe functies van iOS 13.4, zoals de verbeteringen in de Mail-app en iCloud Drive, ook voor de iPad gelden.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers
 • Profielfoto
  Zweef

  Over de titel: Grappig hoe dat doodgeslagen clichéwoord “productief” altijd weer opduikt zo er ook maar een zakelijk randje aan zit. Tip: Niet teveel uit persberichten knippen en plakken zonder er een redactieslag overheen te maken

  Ik gebruik mijn ouwe iPad Air 2 als digitaal notitieblok bij meetings en bankhangsessies, het is een aardige aanvulling op een bureau machine, en de Pro kan voor sommigen de laptop misschien vervangen, maar ik vind ze vooral onhandig groot worden.

   

 • Profielfoto
  Danny

  Shite, vanmorgen mij iPad Pro (2017) geupdate en nu reboot deze steeds op willekeurige momenten… :(( Heb hem al helemaal leeg gegooid en opnieuw iPadOS erop gezet via de recovery op Mac, zonder resultaat. Iemand nog tips?