iPadOS 13.4 brengt muisondersteuning naar oudere iPad-modellen

Door: Mark Hofman - 4 reacties
iPad Pro 2020 wide iPadOS 13.4
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft aangekondigd dat iPadOS 13.4 vanaf 24 maart 2020 beschikbaar is. Het nieuwe besturingssysteem brengt onder andere ondersteuning voor de Magic Keyboard Trackpad en muizen van derde partijen.

Gistermiddag kondigde Apple spontaan vier nieuwe producten aan. Een van deze producten waren twee gloednieuwe iPad Pro-modellen en een nieuwe Magic Keyboard. Opvallend was de trackpad die daarop te vinden is. Met iPadOS 13.4 komt er ondersteuning voor deze trackpad en muizen van derde partijen. Ook voor oudere iPad-modellen.

iPadOS 13.4: muis-ondersteuning iPad Pro (en oudere modellen)

De nieuwe iPad Pro-modellen, die gistermiddag zijn aangekondigd, beschikken al over iPadOS 13.4. Maar ook oudere modellen krijgen, logischerwijs, het nieuwe besturingssysteem. Vanaf 24 maart zal de update uitrollen en deze zal dan ook voorzien zijn van ondersteuning voor trackpads en muizen.

Sinds de komst van iPadOS worden muizen en trackpads al officieel ondersteund. Maar dit gaat echter wel om een gelimiteerde functionaliteit die te activeren is via de toegankelijkheidsinstellingen van je iPad. Dit keer gaat het echt om volledige ondersteuning die ook software-wise goed in elkaar lijkt te steken.

iPad Pro 2020 - 1
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Zo is het makkelijker om bepaalde elementen te selecteren. Iets dat de software mogelijk maakt door deze uit te lichten. Je ronde cursor wordt een blokje bij bepaalde opties en veranderd in een streepje op het moment dat je aan een tekst gaat werken.

Amerikaanse website The Verge heeft een video gedeeld waarin Graig Federighi je exact uitlegt hoe dit werkt. Daarbij is het artikel ook zeker het lezen waard. Er staat precies in uitgelegd welke functionaliteiten ermee gepaard gaan.

Ondersteunde modellen

iPadOS 13.4 zal voor de volgende modellen beschikbaar zijn:

 • Alle iPad Pro-modellen
 • iPad Air 2 of later
 • 5e generatie iPad of later
 • iPad mini 4 of later

Volgens het bedrijf uit cupertino ondersteunt het nieuwe besturingssysteem de Apple Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en de aankomende Magic Keyboard for iPad Pro. De update ondersteunt ook muizen van derde partijen, die verbinding maken via Bluetooth of USB.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  De video gaat enkel over de trackpad.
  De Magic Mouse komt niet ter sprake.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar is het niet zo dat alleen het touch pad gedeelte van de Magic Mouse 2 en Magic TrackPad 2 functioneert in iPadOS?

  Volgens mij denken mensen dat ze een muis kunnen aansluiten en dan lekker gaan muizen door het ding te bewegen zoals ze dat op een computer doen. Het zal mij niets verbazen wanneer je deze randapparatuur wel kunt gebruiken maar dat je ze stil moet laten staan en je alleen met je vinger op het touch pad kunt dinges – zoals dat op het nieuwe iPad Keyboard ook het geval is.

 • Profielfoto
  gipsman

  Keyboard, trackpad, muis zijn typische mac/pc dingen. Het concept van een tablet is (in essentie) touch, eventueel met pencil. Ik heb wel een Smart Keyboard ( iPad Pro 2018). Dit lijkt nuttig voor wie beroepsmatig altijd met tekst bezig is en dus altijd dezelfde setup heeft. Voor de rest zit dat keyboard altijd in de weg bij Touch bediening. Of moeten we voorwaarts, en niet ouderwets doen 🤒😟?

   

 • Profielfoto
  Vision1

  Shmoo op 19 maart 2020 13:11
  Maar is het niet zo dat alleen het touch pad gedeelte van de Magic Mouse 2 en Magic TrackPad 2 functioneert in iPadOS?

  Volgens mij denken mensen dat ze een muis kunnen aansluiten en dan lekker gaan muizen door het ding te bewegen zoals ze dat op een computer doen. Het zal mij niets verbazen wanneer je deze randapparatuur wel kunt gebruiken maar dat je ze stil moet laten staan en je alleen met je vinger op het touch pad kunt dinges – zoals dat op het nieuwe iPad Keyboard ook het geval is.

  Wellicht dat je het nu al ergens gelezen hebt, maar ik heb even met de GM gespeeld, en ja, je kan met een gewone Bluetooth muis de pointer bewegen op de iPad met iOS 13.4