iOS 14 verschijnt waarschijnlijk ook zonder WWDC 2020 gewoon in juni

Door: Mark Hofman - 0 reacties
iOS 13.3 header 16x9 bug beloningsprogramma iOS 14
(Afbeelding: Apple / bewerking: OMT/Raymon Mens)

Het coronavirus weet de technologie-industrie op meerdere manieren te raken. Zo verwacht Apple lagere kwartaalcijfers, lijkt de iPhone 9 pas later te verschijnen en is er de kans dat WWDC 2020 niet doorgaat. Maar dat wil niet zeggen dat iOS 14 en de volgende versies van macOS, tvOS en watchOS deze zomer het daglicht niet zullen zien.

Apple moet het zelf nog bevestigen, maar de kans dat WWDC 2020 niet doorgaat is aanwezig. Officials van Santa Clara County hebben duidelijk gemaakt dat evenementen, waar grote groepen mensen bij aanwezig zijn, niet door mogen gaan. Apple’s Campus en San Jose, waar WWDC 2020 waarschijnlijk plaats zal vinden, liggen beide in Santa Clara County. Maar dat zou dus geen gevolgen moeten hebben voor de komst van iOS 14.

iOS 14: beta in juni, volledige lancering in september

Vanwege het coronavirus zijn er veel grote evenementen en ontwikkelingen in de technologie-wereld die problemen ervaren. Zo ook binnen de deuren van Apple. Maar op het gebied van iOS 14 hoeven we ons waarschijnlijk geen zorgen te maken. Naast het feit dat Apple zich altijd strak houdt aan de vaste planning voor de uitrol van nieuwe besturingssystemen, is de aankondiging van iOS 14 ook anders te doen. Denk hierbij aan een online-persconferentie om alle nieuwe functionaliteiten uit te lichten.

Vervolgens is de planning van de iOS 14 beta niet afhankelijk van de manier waarop het systeem wordt aangekondigd. Zo verschijnt de eerste ontwikkelaars beta altijd direct na de WWDC Keynote. Om die planning na te leven is Apple niet afhankelijk van de vorm waarin de functionaliteiten zijn aangekondigd. Het maakt in deze niet uit of er een fysieke keynote of een digitale keynote is.

WWDC
WWDC 2019 (Afbeelding: Apple)

Wat dat betreft mogen we er dus gewoon vanuit gaan dat de vaste planning aangehouden wordt. En dat houdt in:

  • 1) iOS 14 ontwikkelaars beta begint in juni
  • 2) iOS 14 publieke beta begint rond juli
  • 3) iOS 14 volledige versie in september

WWDC20 in gevaar

De kans is dus groot dat iOS 14 gewoon naar de man komt zoals in eerste instantie de bedoeling was. Maar over WWDC 2020 zijn er dus nog redelijk wat twijfels. Dat heeft voornamelijk te maken met de ban van de Santa Clara County officials voor grote evenementen. Deze geldt op dit moment voor drie weken. Mocht de ban vervolgens verlengd worden, wat helemaal niet zo’n gekke gedachte is, zou het zomaar kunnen zijn dat Apple WWDC 2020 laat varen.

Wie geïnteresseerd is in de ban van Santa Clara County kan hier de aankondiging lezen.

Toch moeten we ook rekening houden met een mogelijke annulering wanneer de ban niet verlengd wordt. Apple heeft eerder al maatregelen getroffen voor het coronavirus door werknemers thuis te laten werken indien dat mogelijk is. Daarbij is het bedrijf deze week aanwezig in het Witte Huis om te praten over het virus. Cupertino is er dus druk mee bezig. Wat voor gevolgen dat heeft, zullen we snel genoeg weten.

Vorig jaar werd de data van WWDC 2019 bekend gemaakt op 14 maart, dus kans dat we binnenkort wat horen is groot. En als we komende weken niet horen, dan weten we voor nu ook genoeg.

Reacties

0 reacties