Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2020
Leestijd: 4 minuten

iOS 13.4 beschikbaar: Mail-app verbeterd, universele aankopen en meer

Apple heeft de definitieve versie van iOS 13.4 vrijgegeven. Je kunt de update nu installeren via het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update. Voor de iPad is ook iPadOS 13.4 beschikbaar om te installeren. Hier is een compleet overzicht van de nieuwe functies.

De meest opvallende nieuwe functies zijn rondom iCloud en de Mail-app te vinden, maar Apple verbetert ook CarPlay en gebruikers van een iPad kunnen hun lol op met iPadOS 13.4 dat al het goede van iOS 13.4 bevat, met extra’s speciaal voor de iPad. Een overzicht van alle nieuws:

Verbeteringen Mail-app

De Mail-app van iOS 13 was in vergelijking met iOS 12 een beetje karig uitgerust. Bij het bekijken van een e-mail kun je in iOS 13 in de werkbalk onderaan alleen voor antwoorden of verwijderen kiezen. In iOS 13.4 zijn de knoppen voor markeren en naar een map verplaatsen weer terug. Daarmee is de Mail-app weer in ere hersteld.

Heeft Apple deze knoppen eerder bewust weggehaald? Wij vermoeden van niet. Waarschijnlijk was er ruimte gereserveerd voor een nieuwe functie in de Mail-app die op het laatste moment geschrapt is en uitgesteld werd tot iOS 14. Hoe dan ook, het is prettig om de snelle acties weer volledig in de menubalk te zien.

Mail-app iOS 13.4 001
iOS 13.3 (links) en iOS 13.4 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Mappen delen in iCloud Drive

Deze functie werd al bij de release van iOS 13 in september beloofd, maar liep aanzienlijke vertraging op. Nu ziet het er naar uit dat het delen van mappen in iOS 13.4 definitief naar iCloud Drive komt. Daardoor gaat iCloud net zo werken als Dropbox. Je kunt collega’s, studiegenoten of vrienden uitnodigen voor een gezamenlijke map. Om gedeelde mappen op een Mac te gebruiken, is macOS 10.15.4 nodig. Ook die update is nu beschikbaar.

iOS 13.4 iCloud Drive delen 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe Memoji Stickers

Zijn er ooit genoeg emoji? Nee. Zijn er ooit genoeg Animoji of Memoji? Als je het aan Apple vraagt niet. In iOS 13 werden Memoji Stickers geïntroduceerd. Hiermee kun je een statische versie van Apple’s Animoji ook in andere apps gebruiken. In iOS 13.4 volgt nu een uitbreiding met 9 nieuwe stijlen. Sinds kort is het overigens ook mogelijk om de Memoji Stickers te verwijderen uit je toetsenbord.

iOS 13.4 memoji stickers
Klik/tap voor groter.

Vragen om locatie mag vaker

Sinds iOS 13 waarschuwt iOS voor apps die je locatie permanent volgen. De regels voor ontwikkelaars zijn ook verscherpt. Als je eenmaal aan hebt gegeven dat een app je locatie alleen mag gebruiken wanneer deze geopend is, mag de app nooit meer om permanente toegang tot je locatie vragen. In iOS 13.4 wordt Apple na kritiek van ontwikkelaars wat soepeler. Apps mogen altijd opnieuw toestemming vragen om je locatie doorlopend te volgen.

CarPlay: externe navigatie-apps flexibeler

Het is met iOS 13 mogelijk om niet alleen Apple Maps, maar ook Google Maps, Waze, Flitsmeister of andere navigatie-apps via CarPlay te gebruiken. Deze kunnen straks in iOS 13.4 -net als Apple Maps- in een deel van het scherm getoond worden. Full-screen is niet meer standaard verplicht. De apps moeten hiervoor wel bijgewerkt worden.

CarPlay iOS 13.4
Klik/tap voor groter.

Universele aankopen voor iOS en macOS

Ontwikkelaars kunnen er nu voor kiezen om universele aankopen aan te bieden en klanten slechts één keer te laten betalen voor een app die op meerdere Apple-platformen draait. Bijvoorbeeld iOS 13.4 en macOS 10.15.4. Deze nieuwe optie heeft de naam Universal Purchase gekregen en geldt zowel voor de aanschaf van apps zelf, als voor in-app-aankopen op alle platforms van Apple. Ontwikkelaars hoeven dit overigens niet verplicht aan te bieden. Het los verkopen van iOS- en Mac-apps blijft gewoon mogelijk. (Zie ook ➝ Apple komt met universele aankopen voor apps op iOS en macOS)

En verder in iOS 13.4

  • Shazam (eigendom van Apple) kan nu direct via de Opdrachten-app gebruikt worden;
  • AR Quick Look ondersteunt nu ook audio in USDZ-bestanden;
  • Probleem met Camera-app opgelost dat het scherm soms zwart maakte in plaats van camerabeeld liet zien;
  • Safari toonde CAPTCHA-elementen soms incorrect, dat is nu gefikst;
  • Problemen met Mail-berichten die in verkeerde volgorde stonden opgelost;
  • Videoclips op Apple Music zijn nu altijd van de hoogste kwaliteit die een verbinding toelaat;
  • In de App Store kun je nu alle Apple Arcade-games ook als overzichtelijke lijst bekijken.

iPadOS 13.4 brengt veel meer

Heb je naast een iPhone ook een iPad? Goed nieuws! Alle verbeteringen in iOS 13.4 zitten ook in iPadOS 13.4, maar de update voor de iPad brengt meer. Zo is er volledige ondersteuning voor trackpads en muizen bij de iPad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 13.4 beschikbaar: Mail-app verbeterd, universele aankopen en meer
Sluiten