Het coronavirus zorgt voor een tekort aan iPhones in de Verenigde Staten

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Apple iPhone SE Apple Event
(Afbeelding: AFP / Justin Sullivan)

Telecomproviders in de Verenigde Staten moeten het voorlopig met minder iPhones doen, aangezien Apple last heeft van productieproblemen. Dat komt vanwege de aanhoudende problemen die het coronavirus momenteel met zich meebrengt, waar bijna heel de wereld last van heeft.

KeyBanc Capital Markets-analist John Vinh zegt hierover in een brief aan cliënten dat de hoeveelheid verscheepte iPhones naar telecomproviders momenteel veel lager is en dat valt te wijten aan het coronavirus. Hij voegt daaraan toe dat de verkoop daardoor ook klappen gaan oplopen, omdat de voorraad slinkt. Het gaat dan met name om de Pro- en Max-modellen. Naast de Verenigde Staten heeft ook het Verenigd Koninkrijk te maken met aanhoudende tekorten wat nieuwe iPhones betreft.

Coronavirus heeft impact op productie van de iPhone

Dit komt niet geheel als een verrassing. In februari liet Apple-CEO Tim Cook namelijk al weten dat de beoogde omzet voor het huidige kwartaal waarschijnlijk niet behaald wordt door de problemen die zijn ontstaan door het coronavirus (COVID-19).

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)

Het gros van de winkels kampt al twee weken met de problemen van het iPhone-tekort. Ook heeft het personeel daar geen idee wanneer de voorraad weer aangevuld wordt, aldus analist Vinh. Het lijkt erop dat de goedkopere modellen van de iPhone vooralsnog goed verkrijgbaar zijn. Maar wil je dus een duurder model, zoals de iPhone 11 Pro of de iPhone 11 Pro Max, dan is de kans groot dat je langer moet wachten.

Hoewel in de meeste gevallen er minder iPhones binnenkomen bij winkels door het coronavirus, laten sommige winkels weten helemaal niets meer te ontvangen. Daarom hebben veel winkels in de Verenigde Staten klanten aangeraden online te bestellen. Soms moeten klanten dan alsnog wachten tot eind maart, terwijl andere modellen binnen drie dagen geleverd worden.

Apple heeft niet gereageerd op de kwestie. Op de aandelenmarkt kelderde de waarde van het Apple-aandeel wel flink, namelijk met 9,9 procent. Ook dat is niet vreemd, omdat beurzen wereldwijd de effecten van COVID-19 merken.

Investors Business Daily

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  NapO

  zijn genoeg alternatieven, who wants an iphone these days?:)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  NapO op 13 maart 2020 12:38
  zijn genoeg alternatieven, who wants an iphone these days?:)

  Genoeg. Niet voor niets al jaren best verkochte toestellen.

  Daarbij is de rest vaak niet eens een goed alternatief:-)

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat een huge problem.

  Een luxe probleem, niet meer en minder.

 • Profielfoto
  Zweef

  Arme Amerikanen, en dan gooien ze de grenzen ook nog eens dicht, o nee, dat geldt alleen voor mensen die het land in willen, niet voor goedkoop in Azië geproduceerde iPhones.

 • Profielfoto
  SvS

  Het valt mij nog mee dat nog niemand iets over wc-papier zegt;-)