Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 10 maart 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel gratis VPN-diensten en adblockers verzamelen en verkopen data van gebruikers

Uit onderzoek blijkt dat tenminste twintig VPN-diensten en adblockers data van gebruikers verzamelen en doorverkopen aan Sensor Tower, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van gebruikersdata. Dit bedrijf bekijkt onder meer welke mobiele apps wel en niet populair zijn.

Het ironische aan dit nieuws is dat VPN-diensten en adblockers gebruikers juist meer privacy moeten bieden. Zeker in vergelijking met de mensen die geen gebruikmaken van dergelijke programma’s. Door het internetverkeer alsnog te onderscheppen en door te sturen naar een derde partij, in dit geval Sensor Tower, bieden de tenminste twintig applicaties hierdoor juist het tegenovergestelde aan. Dit gebeurt onder meer met Luna VPN en Adblock Focus, die aan gebruikers vragen een root-certificaat te installeren.

Gratis VPN-diensten van Sensor Tower. (Afbeelding: Buzzfeed)

VPN-diensten en adblockers sturen info door

Wanneer gebruikers daar toestemming voor geven, dan kan Sensor Tower dus zien welke sites er bezocht worden via een smartphone. Zowel Google als Apple hebben recentelijk enkele van de genoemde apps uit het onderzoek verwijderd uit hun winkels. Dit naar aanleiding van het onderzoek van Buzzfeed.

Helaas is het zo dat Sensor Tower vaak geniepige tactieken gebruikt om ervoor te zorgen dat gebruikers toestemming geven voor het installeren van zo’n certificaat. Zo werd bijvoorbeeld aangeboden advertenties op YouTube te blokkeren door de Adblock Extension te installeren. Wanneer gebruikers dan akkoord gaven, werden ze naar een externe website gestuurd waar de app, VPN-dienst of extensie gedownload kon worden. Hierdoor wist het bedrijf winkels als Google Play en de App Store te omzeilen, waardoor het z’n gang kon gaan.

Sensor Tower heeft het nieuws tegenover Buzzfeed bevestigd. Ook zegt het bedrijf alleen geanonimiseerde data te verzamelen en dat de info niet te koppelen is aan een persoon. De manier waarop Sensor Tower geld verdient, is door te kijken welke apps het wel of niet goed doen op mobiele platformen. Desondanks is dit een goede reminder voor een modern gezegde: als het product gratis is, dan ben jij het product.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.