Freedom Internet maakt prijzen bekend: dit betaal je voor de abonnementen

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
Freedom Internet
(Afbeelding: Freedom Internet)

De jonge internetprovider Freedom Internet heeft de prijzen bekendgemaakt van de verschillende abonnementen die aangeboden worden. Het gaat om verscheidene dsl- en glasvezelabonnementen. Dat laatste abonnement is landelijk beschikbaar via het KPN-netwerk en kost minimaal 59 euro per maand voor de 100Mbit/s-verbinding.

Het gigabitabonnement is regionaal beschikbaar, via verschillende netwerken. Vorige maand kwam al naar buiten dat abonnees daar zo’n 50 euro per maand voor moeten neerleggen. Nu bevestigt Freedom Internet de prijs: het abonnement kost 49 euro per maand. Er zijn gebieden in Nederland waar de provider gebruik moet maken van het KPN-netwerk voor een glasvezelverbinding en in die regio’s betalen klanten meer voor een abonnement. Voor 100, 200, of 500Mbit/s betaal je 59, 65 en 79 euro per maand.

Ter vergelijking: bij KPN betaal je voor dezelfde snelheden respectievelijk 47,50, 50 en 55 euro per maand. Het 1Gbit/s-abonnement kost 65 euro.

Abonnementen van Freedom Internet

Het bedrijf laat weten dat de hogere prijzen onder meer komen door de prijs die betaald moet worden aan netwerkleveranciers. Daarnaast is het zo dat Freedom Internet veel winst wil maken om te kunnen investeren in goed personeel, nieuwe diensten en natuurlijk eigen hardware.

KPN Telecom
klik/tap voor groter (Afbeelding: Remko de Waal/ANP)

Je kunt ook een dsl-abonnement afsluiten bij de provider, die eveneens over het KPN-netwerk loopt. Daar betaal je 47 euro voor. Welke snelheid je hiervoor terugkrijgt, is niet bekendgemaakt. Er bestaat een optie genaamd Dsl-pairbonding: daarmee verdubbel je de snelheid van het internetabonnement. Dat kost je dan nog eens 12 euro extra per maand. Vanaf 30 maart kunnen geïnteresseerden zien welke snelheden er beschikbaar zijn op hun locatie. Dat kun je doen op de website van Freedom Internet.

Ook zal men vanaf die datum meer bekend maken over de andere diensten die eraan komen, zoals een tv-abonnement.

In het begin is het zo dat alleen Freedom Founding Members een internetabonnement kunnen afnemen. Dat gebeurt in een testgroep van 128 klanten. Zijn die mensen aangesloten, dan vergroot men de groep naar 256 klanten. Daarna wordt de groep steeds groter en blijft het aantal verdubbel naar 512, 1024 en 2048 klanten. Eind 2020 zal het inschrijvingsproces voor iedereen geopend moeten zijn.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  79 euro voor 500Mbit/s. En dat voor alleen Internet.

  T.ing!

  1Gbit/s bij T-Mobile (inclusief TV en mobiel data) kost ons ruwweg 20 euro minder.

 • Profielfoto
  Shmoo

  100Mbits voor 60 piek, zonder televisie. 😂

  Gelukkig weten de jongens en meisjes op de helpdesk waar ze het over hebben. #KnuffelMijnInternetprovider

 • Profielfoto
  polansky

  Nou nou nou – Met deze prijzen ga je geen deuk in een pakje boter slaan.
  Ietsjes duurder voor meer kwaliteit is geen probleem, maar een rib uit het lijf vragen is weer een heel ander verhaal.

  Sorry Freedom, maar dat gaat hem zo niet worden.
  Je zult maar founding member zijn, dan heb je ze al minimaal 50 euries gegeven voor wat nu blijkt: een wassen neus.

 • Profielfoto
  MacDon

  Succes Freedom!👊🏻

 • Profielfoto
  YvonneW

  Dus zo’n beetje de XS4ALL prijzen. Ik vraag me af of ik als XS4ALL klant nu bij overname door KPN minder(!!!!) ga betalen….. Wedden van niet?

 • Profielfoto
  csteelooper

  polansky op 4 maart 2020 12:26
  Nou nou nou – Met deze prijzen ga je geen deuk in een pakje boter slaan.
  Ietsjes duurder voor meer kwaliteit is geen probleem, maar een rib uit het lijf vragen is weer een heel ander verhaal.

  Sorry Freedom, maar dat gaat hem zo niet worden.
  Je zult maar founding member zijn, dan heb je ze al minimaal 50 euries gegeven voor wat nu blijkt: een wassen neus.

  Ik denk dat het met die “wassen neus” nogal meevalt. Founding Members krijgen sowieso korting, dus de hier gemelde prijzen gelden niet voor hen. Ik krijg binnenkort FttH, en ik moet zeggen dat ik ondanks dat ik wat meer betaal toch overweeg om naar Freedom te gaan, al was het maar omdat zij je in staat stellen éigen apparatuur te gebruiken.
  Bij KPN zelf kan dat alleen als je afziet van zowel telefoon als TV, omdat je dan niet meer te maken hebt met de VLAN-instellingen die worden voorgeprogrammeerd in de KPN-router voor telefonie en ook niet met de SIP-instellingen ten behoeve van telefonie. De SIP-instellingen kun je weliswaar makkelijk in elke andere ATA zetten; die staan vrij vaak vermeld op internet. Maar probeer je Arris STB maar eens verbinding te laten maken met het netwerk van KPN als je níet hun router gebruikt… Zelfs áls je de VLAN-instellingen correct zou overnemen is succes daarvoor nog niet verzekerd. Dus heb je net als bij Ziggo een soort vendor lockdown: zíj bepalen welke apparatuur je gebruikt, of je dat nou wil of niet. Zelfs al heeft de EU een richtlijn die dat onwenselijk acht. In Nederland is de ACM er nog (steeds!) niet uit wáár het AOP nu ligt bij glasvezel: vóór of áchter de door de provider verstrekte router. Vooralsnog gaan de providers vrijuit als ze stellen dat het AOP eráchter ligt, wat inhoudt dat het hen vrij staat om je te verplichten hún apparatuur (router) te gebruiken.

  Dat is een van de dingen waar Freedom vanaf wil, en dt spreekt me wel aan moet ik zeggen. Persoonlijk zou ik het liefste zien dat alle services direct uit de glasvezelterminal worden getrokken, zoals nu standaard gebeurt in onder andere Portugal: daar heeft een glasvezelterminal minimaal 3 aansluitingen: één ethernet poort voor je internet (zet daar maar een eigen router op); één RJ11-poort voor je telefonie en zelfs één F-connector voor coaxiaal signaal, zodat je een standaard (must-carry) DVB-T2 pakket aan zenders kunt ontvangen, met zo’n beetje elke TV die daar ook maar enigszins geschikt voor is. Pas als je daar bovenóp meer wilt (zoals iTV of gewoonweg meer zenders) heb je een STB nodig. Maar, in tegenstelling tot de boxjes van KPN, kan die wél aan elke router worden gehangen.

  Met deze manier van werken heeft Portugal een van de meest vrije manieren van FttH-implementatie die er is: los van de glasvezelterminal is er volledige keuzevrijheid voor de consument als het gaat om welke apparatuur men wenst te gebruiken.
  Waarom dat door de Nederlandse ISP’s als onwenselijk wordt geacht is me tot de dag van vandaag een raadsel. Natuurlijk brengt het ondersteuningsuitdagingen met zich mee als iedereen eigen apparatuur gebruikt. Maar aan de andere kant: als een gebruiker ervaren genoeg is om eigen apparatuur te gebruiken, hoeft deze meestal niet door de klantenservice ondersteund te worden. En voor gebruikers die dat liever wél willen bestaat nog altijd de keuze om de door de ISP’s geleverde apparatuur te (blijven) gebruiken.

 • Profielfoto
  csteelooper
  csteelooper

  ”(…) met de VLAN-instellingen die worden voorgeprogrammeerd in de KPN-router voor telefonie (…)”

  Oops, de VLAN-instellingen in de KPN-router zijn natuurlijk voor televisie en niet voor telefonie…

  @moderators, site admins: Waar blijft de bewerk-functie op de frontpage van OMT? Dit is hoogst irritant zo…

 • Profielfoto
  computer space

  Enige goede concurrent van ZiggoKPN is Tele2. Draai nu al 2 jaar ons huishouden op 4G unlimited, en 26/maand voor 40up/100 down is tenminste echt een aardige prijs. Bovendien werkt het ook de 10 weken per jaar dat ik niet thuis ben en bij KPiggo dus voor piet snot betaal.

 • Profielfoto
  csteelooper

  computer space op 4 maart 2020 16:24
  Enige goede concurrent van ZiggoKPN is Tele2. Draai nu al 2 jaar ons huishouden op 4G unlimited, en 26/maand voor 40up/100 down is tenminste echt een aardige prijs. Bovendien werkt het ook de 10 weken per jaar dat ik niet thuis ben en bij KPiggo dus voor piet snot betaal.

  Tele2 == T-Mobile. Voor Mobiel heb ik daar ook een abo en dat werkt meer dan prima. Thuis kan men mij echter, zelfs over FttH, maximaal 100mbps synchroon leveren. Dat is helaas te weinig snelheid voor mij. Ik heb n iet voor niets bij Ziggo nu 500/40 (tja die upload… die is triest!) Ik had bij T-mobile graag 500/500 willen kunnen afnemen, of anders 200/200, maar dat doet men alleen in kleine stukjes van Nederland, via hun “eigen” netwerk. En aangezien mijn FttH-aansluiting via het netwerk van KPN zal lopen, is dat dus hier geen optie. Zelfs niet al is het via het netwerk van KPN, waar T-Mobile elders in het land (waar men geen “eigen” netwerk heeft) de diensten vandaan betrekt, prima mogelijk. De FttH-aansluitingen in mijn wijk zullen zelfs vanaf dag 1 geschikt zijn voor gigabit-snelheden.

  Voor mobiel heb ik zojuist mijn contract bij T-Mobile verlengd; voor thuis kunnen ze echter helaas niet bieden wat ik vraag/nodig heb. Jammer, maar helaas. Ik had het ze gegund om alle diensten bij hen af te nemen.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik betaal gelukkig nog steeds 14eu voor mijn 3G abbo van 10 jaar geleden. Voorlopig weerhoudt dat mij er ook van om minimaal 30eu per maand te betalen voor een simpele internetaansluiting.

  .

  Ik zoek alleen nog een manier om via mijn provider (Ben) een adequate oplossing te vinden om een LAN(wifi-)netwerk op te zetten, zonder mijn sim-kaart uit mn telefoon te halen. Ben doet niet aan duo/multi-sim… hmm :/

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ze zijn met €59 nog steeds minder duur dan XS4ALL, daar betaal je €66 voor een 100 Mbps glasvezel verbinding.

  Maar het ging toch niet om de prijs, het ging toch om waar XS4ALL / Freedom voor staat. Krijg toch weer de indruk dat veel mensen die tegen het opheffen van XS4ALL zijn helemaal geen klant zijn en lekker bij de goedkoopste concurrent zitten;-)

 • Profielfoto
  ton_adam

  Heel mooi, dat er nog een provider komt met IPv6 en een vast IPv4 address! Ik hoop dat ze het winstgevend kunnen maken. Ik zal zeker overwegen over te stappen vanaf XS4ALL Ik kijk wel even de kat uit de boom.