Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 3 maart 2020

Facebook Messenger in nieuw jasje gestoken: dit is er nieuw in iOS

Facebook is maandagavond begonnen met het uitrollen van een nieuwe versie van Facebook Messenger op iOS, die nu twee keer zo snel is. Meer dan honderd ingenieurs hebben aan de app gewerkt, waardoor de code met 84 procent teruggedrongen is: van meer dan 1,7 miljoen lijnen, naar 360 duizend.

Deze vernieuwing komt negen jaar na de lancering van Facebook Messenger als zelfstandige applicatie. De app werd steeds groter door de jaren heen, waardoor die op een gegeven moment onhandelbaar werd. Door allerlei extra opties, waaronder videochat, betalingen, cameramogelijkheden en meer, was de applicatie ineens 130 MB groot, aldus Facebook.

Facebook Messenger kleiner en sneller dan ooit

Het idee achter de vernieuwing was dat Facebook Messenger één van de kleinste en snelste apps op je telefoon zou moeten worden. Dit is onder meer bewerkstelligd door een geünificeerde architectuur te bouwen, waarmee ingewikkelde en overbodige zaken geëlimineerd konden worden. Dit stelt het team achter de Messenger-app in staat globale optimalisaties door te voeren.

Facebook Messenger (Afbeelding: Facebook)

Daarnaast is het zo dat Facebook Messenger voortaan veel meer gebruikmaakt van ingebakken functies van het mobiele besturingssysteem iOS. Er is weinig gewerkt aan abstracte lagen die allerlei functies toevoegen, omdat iOS tegenwoordig al veel dingen zelf kan. Mocht het OS zelf de functie niet aanbieden, dan is er gebruikgemaakt van een kleine bibliotheek aan coderegels om de functionaliteit toch aan te kunnen bieden.

Ook heeft het team ervoor gekozen om user interface-elementen opnieuw te gebruiken waar mogelijk. Bijvoorbeeld: voordat de update doorgevoerd werd, had Facebook Messenger meer dan veertig verschillende schermen voor je contacten. Elk scherm had een kleine variatie. Nu bestaat dit scherm uit één dynamische template, met een paar categorieën aan basale designs.

Verder wordt er gebruikgemaakt van SQLite, lichte databasesoftware, als een universeel systeem voor het ondersteunen van alle functies. Bovendien is het zo dat er nu een server broker aanwezig is die dient als een universele gateway tussen Messenger en server-functies. Het laatste nieuwtje is dat het nieuwe ontwerp het team ook de mogelijkheid gegeven heeft om alvast te werken aan cross-app berichten-functies, zodat ook andere Facebook-producten opgenomen kunnen worden in de app (denk dan aan bijvoorbeeld WhatsApp).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook Messenger in nieuw jasje gestoken: dit is er nieuw in iOS
Sluiten