Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 19 maart 2020

Facebook markeerde legitiem coronavirusnieuws onterecht als spam

Facebook heeft een groot aantal nieuwsberichten over het coronavirus onterecht als spam gemarkeerd in de afgelopen dagen. De socialmediareus heeft ontdekt waar dat aan ligt: het systeem kreeg namelijk te maken met een vervelende softwarefout.

Dat is opgemerkt door onder meer de redactie van The Verge als heel erg veel mensen op Twitter afgelopen dinsdagnacht. Het gaat dan om nieuwtjes met betrekking tot het coronavirus en covid-19, maar beide duiden in principe hetzelfde virus aan. Het probleem had te maken met een softwarefout in het antispamsysteem van het bedrijf, laat Guy Rosen weten. Hij is bij Facebook de vice-president van integriteit. Rosen laat weten dat de socialmediagigant meteen aan een oplossing is gaan werken toen het probleem ontdekt werd.

Systeem van Facebook had last van softwarefout

Net zoals bij YouTube deze week zijn ook veel medewerkers van Facebook naar huis gestuurd, die nu een deel van hun werkzaamheden niet kunnen verrichten. Daarom wordt er meer geleund op kunstmatige intelligentie en systemen die de werkzaamheden overnemen, maar dan sluipen er nog wel eens fouten in. Eén persoon op internet heeft het idee dat dit het begin is van een periode waarin machine learning vaker de bocht uit vliegt, nu het er in principe alleen voor staat.

Inmiddels zou het probleem verholpen moeten zijn, laat Rosen weten op Twitter. Ook zouden alle berichten, die onterecht als spam gemarkeerd werden op Facebook, hersteld moeten zijn. Dat heeft dan te maken met berichten over het coronavirus en covid-19, maar ook over allerlei andere onderwerpen. Facebook laat verder weten dat dit probleem te maken heeft met een geautomatiseerde moderatietool en niet met de veranderingen in het personeel dat hier normaal gesproken bovenop zou zitten.

Eerder maakte Facebook bekend dat het bedrijf actief gaat strijden tegen de verspreiding van nepnieuws omtrent corona en covid-19. Dat doet de socialmediareus in samenwerken met Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter en YouTube, zo blijkt uit een statement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook markeerde legitiem coronavirusnieuws onterecht als spam
Sluiten