Face ID zonder notch? Apple lijkt de weg te hebben gevonden

Door: David van Benthem - 12 reacties
Face ID iphone 16x9
(Afbeelding: ImageBroker)

Een iPhone zonder notch met Face ID. Als het aan Apple ligt, wordt dat binnen afzienbare tijd werkelijkheid. Althans, dat is als we de informatie van Max Weinbach moeten geloven.

Om dat te bewerkstelligen zou Apple een type camerasysteem gebruiken die ook in Galaxy S20 Ultra zou zitten. Het bedrijf uit Cupertino gaat dat systeem op geheel eigen wijze gebruiken.

De periscope lens als spil

Weinbach heeft met EverythingApplePro een video over de verwachte iPhone 12 gemaakt. Daar kwamen interessante renders aan te pas, maar ook het feit dat Apple de Face ID componenten in het periscope camera lens systeem wil gaan stoppen. Als dat zou lukken, zou de bezel aan de bovenkant van de iPhone een stuk kleiner worden.

Periscope camera’s zorgen ervoor dat de optische en digitale zoom verbeterd wordt. Hoe Apple precies alle technologie van de notch in de periscope camera wil gaan stoppen, is niet duidelijk. Geen enkele telefoonfabrikant heeft het namelijk eerder gedaan. Ook is Weinbach de eerste en de enige bron die dit meldt, dus blijft het afwachten of hij gelijk zal krijgen. Wel heeft Weinbach eerder met lekken van de Samsung Galaxy S20 serie laten zien dat hij zeker gelijk kan krijgen.

Apple iPhone XS Max review
De iPhone Xs Max (Afbeelding: One More Thing)

Face ID als primeur

Dat nog niemand zoveel features in de persicope lens heeft gestopt hoeft voor Apple niets te betekenen. Het bedrijf had immers een primeur met 3D gezichtsherkenning. Het kostte voor Google uiteindelijk nog meer dan twee jaar tijd om de Face ID feature van Apple te imiteren.

Wat je waarschijnlijk niet kan verwachten, is dat deze technologie al in de eerstvolgende serie iPhones gaat zitten. De renders van Weinbach en EverythingApplePro lieten al zien dat er nog steeds een notch verwacht wordt voor de iPhone 12. Niets is uiteindelijk zeker, omdat dit onofficiële berichten en renders zijn. De tijd zal uitwijzen hoe Apple de iPhone van morgen gaat onthullen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Nou, knipperlicht aan, spiegelen, over je schouder kijken en inslaan die weg!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Goed nieuws!

 • Profielfoto
  pruus

  Hé hé, eindelijk ook eens geen notch meer. Maar ik moet het eerst nog zien…

 • Profielfoto
  steveb

  mooi.
  ik ben benieuwd hoe ver ze staan met de volgende stap
  voice id.  zou mooi zijn als dubbele verificatie.
  https://www.onemorething.nl/2018/10/apple-voice-id/

 • Profielfoto
  RV

  @ steveb… voice id zou toch een drama zijn. Zie je het al voor je in het openbaar vervoer. Die beltonen, berichtentonen en getik van toetsenbord (blijkbaar vinden mensen de toetsenbordgeluiden nodig) zijn nu al een drama. Normaal bellen kunnen we ook al niet meer, dat moet tegenwoordig op de speaker. Kijk eens op het perron, trein of in de bus, al die kopjes naar het scherm gericht en totaal geen oog meer voor medemens. Het klinkt misschien zeurderig totdat je er bewust op gaat letten.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Volgens mij hééft Apple al lang Face ID zonder notch. iPad Pro anyone? Nu nog toepassen op een iPhone en klaar zijn we. Waarom moet alles bezel-less? Zonder randen wordt het alleen maar steeds lastiger om niet met je vette vingers op je scherm te zitten…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik haat het ook dat alles bezel less moet worden zonder dat er een logische verklaring voor is. Het gaat alleen maar om design.

  Dat je een iPad nog amper fatsoenlijk kunt vastpakken daar hoor je niemand over. Geen randen bij een monitor prima. Sloop alles er maar rondom weg maar een device dat je in je handen wilt houden heeft gewoon minimaal een cm liefst twee of drie (eerste iPads) nodig om lekker grip te hebben.

  Het gaat al jaren nergens meer over. Allemaal gebakkenluchtfietsenkastelen dat ze verkopen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Bezel van een iPad Pro is breder dan de notch van de iPhone.

 • Profielfoto
  Evert

  Bezelless bestaat omdat je mooi is om naar te kijken en dat is een belangrijk onderdeel van de gebruikservaring

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Evert op 7 maart 2020 21:44
  Bezelless bestaat omdat je mooi is om naar te kijken en dat is een belangrijk onderdeel van de gebruikservaring

  Mooi is subjectief. Belangrijk trouwens ook

 • Profielfoto
  csteelooper

  Gijs Raggers op 7 maart 2020 20:27
  Bezel van een iPad Pro is breder dan de notch van de iPhone.

  Godzijdank wel ja, anders was-ie nog k—igger om vast te houden. Zie de reacties van @Shmoo en mijzelf hierboven.

  Waarom denk je dat het ‘waterfall screen’ geen succes is geworden? Precies, omdat jeje device (zonder case) nauwelijks meer goed kunt vastpakken… Om dan nog maar te zwijgen van de reparatiekosten bij schade, maar da’s een heel ander verhaal.

  Ik heb zelf de iPad Pro naar volle tevredenheid, maar ondanks dat vraag ik me toch echt af waarom alles almaar dunner moet, en waarom de randen weg moeten.
  Oké, het huidige iMac-design heeft een wel erg brede rand; daar moet zo’n beetje de helft wel vanaf kunnen. Maar waarom dat ding in godsnaam dunner moet? Dat gaat alleen maar ten koste van airflow en daarmee performance. Het is een desktop computer, for f—’s sake! Alsof het iemand (met gezond verstand) uitmaakt dat die minder zwaar/dik zijn… Los daarvan is het iMac-design wel outdated inmiddels, na een dikke 15 jaar in aluminium en daarvoor bijna ongewijzigd in wit plastic.
  Maar voor mij mag ook m’n telefoon best wat dikker hoor… Houdt veel makkelijker vast en je kan er simpelweg meer in kwijt (batterijcapaciteit of andere zaken), en bovendien kun je ervoor zorgen dat reparaties makkelijker worden. Maar dát is volgens mij vloeken in de (Apple-)kerk tegenwoordig…

  Anyhow, bezels hebben meestal wel degelijk een functie, net als de dikte van een apparaat. En in het geval van de iPad Pro is het niet hebben van een notch er daar een van.

 • Profielfoto
  Caszz

  Wat een gezeur over bezels. Ik kan mijn iPad Pro gewoon vasthouden met een duim op t scherm en dan werkt alles gewoon prima, als je vervolgens met je andere hand aan t scrollen bent ofzo. Heeft Apple prima geregeld. Dat je dan content mist wat onder je duim zit…tja zo dik zijn mijn duimen niet en anders verschuif je je hand even. Ik zie t probleem niet zo eerlijk gezegd. 🤷