Night
Night Nieuws 1 maart 2020

EU wil smartphone makers dwingen een gemakkelijk vervangbare batterij te gebruiken

Eerder deze week publiceerde Het Financiële Dagblad een bericht (via Business Insider) dat als een bom insloeg in de tech-industrie. Brussel zou bezig zijn om technologiebedrijven wettelijk verplicht te stellen, producten te maken waarbij gebruikers de batterijen gemakkelijk zelf moeten kunnen vervangen.

Volgens het gelekte wetsontwerp moeten leveranciers, die smartphones, tablets en draadloze koptelefoontjes maken, deze producten opnieuw ontwerpen. In het ontwerp moet het voor de gebruiker mogelijk zijn om alle batterijen eenvoudig te verwijderen of te vervangen. Het is de bedoeling dat Brussel het wetsontwerp volgende maand indient ter publieke discussie.

Dit bericht volgt een eerdere eis van de EU, om alle smartphones eenzelfde type oplader te laten gebruiken, bijvoorbeeld USB-C. Dat is iets waar Apple zich hevig tegen verzet.

Als de wetgeving wordt aangenomen, zou elke producent, ook Apple, alle telefoons die ze op dit moment maken fundamenteel opnieuw moeten ontwerpen. En niet alleen telefoons. Wat dacht je van de iPad, de AirPods en de iPods?

Een tijd geleden waren er nog genoeg telefoons met een eenvoudig verwisselbare batterij. Medio 2007 begon Apple met de allereerste iPhone echter een trend om de batterijen te verzegelen in het device. Dat leidde er uiteindelijk toe dat telefoons met een verwisselbare batterij langzaamaan van het toneel verdwenen.

Beide initiatieven zijn gericht op het verminderen van e-afval. Een gemeenschappelijke oplaad-standaard klinkt ons dan nog enigszins logisch in de oren. Maar het verplicht stellen dat alle apparaten een door de gebruiker vervangbare batterij hebben, lijkt ons echter een minder goed idee. Wij kunnen zo al een paar redenen verzinnen waarom.

Een vervangbare batterij zou Apple producten groter kunnen maken

Het eerste effect van de wetgeving zou zijn weerslag hebben op het productontwerp. We zijn eraan gewend dat onze iPhones en iPads dun en slank zijn. Dat is alleen mogelijk geworden doordat Apple de componenten van zijn producten constant verfijnt om compacter te zijn. Door die compactheid kunnen meer componenten in dezelfde ruimte worden ondergebracht. Meer sensoren, thermische systemen om warmte af te voeren en ja, ook grotere batterijen.

Het is dus geen samenzwering van Apple om een lucratieve markt voor batterijvervanging te creëren. Een niet door de gebruiker vervangbare batterij maakt het slechts mogelijk om producten te maken die veel kleiner en dunner zijn dan ze anders zouden zijn.

Een door de gebruiker vervangbare batterijen moet van nature gemakkelijk verwijderbaar. En om dat te bereiken, moet het apparaat extra scharnieren, knopjes, klepjes en gewoon ruimte hebben zodat het kan worden geopend zonder veel moeite of speciaal gereedschap. Die eisen betekenen dat apparaten dikker en zwaarder moeten worden. Een andere mogelijkheid is, dat Apple componenten moet verwijderen om ruimte te maken voor het grotere  batterijmechanisme.

Hoe zou jij je de AirPods Pro voorstellen als deze een vervangbare batterij zou hebben? Als een toekomstige versie verplicht een door de gebruiker vervangbare batterij zou hebben, zouden ze in ieder geval een stuk groter worden.

AirPods Pro 002
Hoe groot zouden de AirPods worden met een gemakkelijk vervangbare batterij? (klik/tap voor groter).

Het zou ten koste gaan van de batterij-duur

Natuurlijk kan Apple iDevices maken met een batterij die door de gebruiker kan worden vervangen en deze even groot houden als vandaag. Maar als dat zou gebeuren, zouden de batterijen zelf kleiner moeten worden om in dezelfde ruimte te passen waar nu de niet door de gebruiker vervangbare batterijen in zijn gelijmd.

Dat betekent dat apparaten met door de gebruiker vervangbare batterijen dezelfde strakke ontwerpen kunnen behouden die ze nu hebben. Maar omdat de batterijen kleiner zijn geworden, zou hun levensduur van de batterij ook korter zijn. Met andere woorden, je kan niet beschikken over de strakke ontwerpen van vandaag én dezelfde lange batterij-duur houden. Het is het een of het ander.

Water- en stofbestendigheid

Water- en stofbestendigheid zijn tegenwoordig een veelgebruikt speerpunt van vlaggenschip-telefoons. Dat is slechts haalbaar omdat de iPhones van vandaag weinig openingen hebben. Een oplaadpoort en luidsprekergrills. Dat is het wel zo’n beetje.

Die kleine openingen zijn relatief eenvoudig af te sluiten voor water en stof. Als je echter een verwijderbare achterplaat toevoegt om een batterij te kunnen verwisselen, moet deze bijna even groot zijn als het apparaat zelf. Grotere openingen nemen meer oppervlakte in beslag en zijn dus moeilijker te beschermen tegen stof en water. Een telefoon die een door de gebruiker vervangbare batterijen heeft, zal het dus waarschijnlijk moeten doen zonder of met een verminderde stof- en waterbestendigheid.

Natuurlijk kan Apple dit verhelpen door robuustere rubberen afdichtingen of beschermingen rond de voering van de verwijderbare achterplaat te plaatsen. Maar ook dat zal weer resulteren in een dikker, omvangrijker ontwerp.

Eigenlijk is het niet eens meer nodig

De laatste reden waarom verwijderbare batterijen een slecht idee zijn, is ook de eenvoudigste. De noodzaak is gewoonweg komen te vervallen. In 2007, toen Apple de iPhone introduceerde, was een batterij-levensduur van ongeveer 9 tot 11 uur na één keer opladen heel gewoon. Batterijen hebben echter in de tussentijd ook een evolutie doorgemaakt. In 2020 gaat de batterij van een gemiddelde iPhone makkelijk een hele dag mee.

Mocht de noodzaak tot opladen toch aanwezig zijn, dan is draadloos opladen zo gedaan. Op de meeste openbare plekken is het tegenwoordig gemakkelijk om een iPhone op te laden en anders zijn er ook nog aparte batterijcases of powerbanks.

Natuurlijk zouden door de gebruiker vervangbare batterijen reparaties minder omslachtig maken. Toch lijken ons de bovenstaande redenen voor de meeste smartphone-gebruikers minder makkelijk te slikken. Het is natuurlijk een nobel streven van Brussel om e-afval te verminderen. Wij denken echter dat het veel gemakkelijker is om grote fabrikanten van smartphones en apparaten te verplichten om hun klanten gratis e-afval recyclinginitiatieven aan te bieden. Maar…. dat doet Apple allang

Dit artikel omschrijft de opinie van de auteur, en is bedoeld om een discussie te starten over de zin en/of de manier waarop de EU streeft naar verminderingen van e-afval.

Reageer op artikel:
EU wil smartphone makers dwingen een gemakkelijk vervangbare batterij te gebruiken
Sluiten