[Eerste indruk] iPad Pro (2020) waardig alternatief voor de MacBook?

Door: Mark Hofman - 24 reacties
iPad Pro (2020) preview
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Vorig week kondigde Apple de nieuwe iPad Pro 2020 aan. De meest geavanceerde tablet uit Cupertino is vernieuwd en is, mede dankzij de trackpad-ondersteuning, meer dan ooit als MacBook alternatief te gebruiken.

De vraag is alleen: hoe werkt dit in de praktijk? Ik ben inmiddels al een aantal dagen bezig met de iPad Pro (2020) en deed de test.

iPad Pro 2020: opzet van de eerste test

Voor je begint met het lezen van deze preview, is het van belang dat je weet hoe ik deze test heb gedaan. In deze “eerste indruk” kom je namelijk niet te weten hoe ik het uiterste uit de processor heb gehaald en hoe goed het camerasysteem zich, tot in de detail, staande houdt. Daarvoor heb ik op dit moment nog niet genoeg ervaring met het apparaat. Dit vertel ik je dus in de volledige review die ik volgende week schrijf.

Wat ik je wel kan vertellen is hoe de iPad Pro (2020) zich staande houdt tegenover een MacBook Pro. Ook wij werken sinds vorige week alleen nog maar vanuit huis en daarvoor gebruik ik mijn 13-inch MacBook Pro uit 2017. Om te kijken of ik de nieuwe iPad Pro als complete vervanger kan gebruiken, heb ik deze MacBook Pro aan de kant gezet. Want met de muisondersteuning in iPadOS 13.4 en deze nieuwe Pro-tablet zou mij dat zeker moeten lukken.

iPad Pro (2020) preview
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Ik ben dus als redacteur van OneMoreThing aan de slag gegaan met de iPad Pro (2020) als mijn primaire apparaat. In deze eerste indruk vertel ik je precies hoe ik dat ervaarde.

iPadOS 13.4 met trackpad een succes

De grootste verandering in iPadOS 13.4 is de ondersteuning van trackpads en muizen. Hierdoor zou deze iPad Pro (2020) in principe een uitstekende vervanger kunnen worden van de MacBook. Voorgaande modellen schuurde hier al dicht tegenaan, maar de iPad Pro van dit jaar lijkt de klus te klaren. Zeker in combinatie met de nieuwe Magic Keyboard, dat voorzien is van een trackpad.

Omdat de Magic Keyboard pas in mei dit jaar verschijnt, hebben we de iPad Pro (2020) getest met een Magic Trackpad. Hierdoor is de combinatie tussen de software en hardware goed te testen. En eerlijk is eerlijk: de uitkomst is tot nu toe veelbelovend.

De manier waarop de software inspeelt op je bewegingen is prettig. Wanneer je met de ronde cursor op een stuk tekst komt, verandert deze bijvoorbeeld in een streepje. Kom je met de cursor op een optie terecht, dan zal deze veranderen in een blokje. Op deze manier is het selecteren van bepaalde knoppen of het aanpassen van tekst een stuk makkelijker te doen. Zeker nu je op de iPad Pro (2020) kan beschikken over een uitstekende trackpad die we kennen van de MacBook.

iPad Pro (2020)
Achterkant iPad (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het geeft je meer controle over wat er op het scherm gebeurt, zonder dat je van positie hoeft te veranderen. Het terugkeren naar het homescherm, het wisselen van applicatie of openen van menu’s: alles werkt oprecht soepeler dankzij deze ondersteuning.

Het enige waar ik misschien een aantal keer tegenaan gelopen ben, is het feit dat de cursor zo nu en dan vreemd doet. Wanneer ik bezig was met typen in een tekstvak, en ik de backspace indrukte, schoot de cursor nog wel eens door het hele scherm heen. Uit het tekstvak dus. Wat dat betreft ook echt het enigste wat ik ervaarde, maar toch.

Batterij, ontwerp en scherm maken indruk

Tot dusver de toevoeging van iPadOS 13.4. De iPad Pro (2020) zelf maakt namelijk ook indruk.

Op het gebied van ontwerp is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Iets dat naar mijn idee als iets positief beschouwd kan worden. De iPad Pro (2020) is strak afgewerkt, is heerlijk licht qua gewicht en beschikt nog steeds over dunne schermranden.

iPad Pro 2020
Dunne schermranden (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het display van de nieuwe iPad Pro (2020) maakt de werkzaamheden overigens erg prettig. Dit heeft te maken met het feit dat het scherm een verversingssnelheid van 120Hz kent. De hogere snelheid is niet alleen te merken bij het spelen van games, maar ook bij algeheel gebruik. Het scrollen door een tijdlijn, het lezen van een nieuwsbericht: het oogt allemaal soepeler en daardoor ook prettiger.

En over prettig gesproken: we moeten ook zeker aandacht geven aan de batterij van de iPad Pro (2020). Apple claimt namelijk dat de batterij je makkelijk 10 uur per dag, op Wi-Fi, gebruik kan maken op een volle lading. Iets dat ik zeker kan beamen. Een werkdag beginnen met een volle acculading en deze zonder op te laden gemakkelijk te kunnen voltooien, is wat mij betreft een must. Iets dat deze tablet je weet te bieden.

Ga all-in met de iPad Pro (2020)

We kunnen wel stellen dat de iPad Pro zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een waar bakbeest van een tablet. Het enige probleem ervan, in mijn opinie althans, was het feit dat het ook echt allen een tablet was. De interne specificaties van het vorige model zijn uiterst indrukwekkend te noemen, maar door het gebrek aan muisondersteuning kon het een laptop nog niet compleet vervangen. Ik ben van mening dat dit nu wel mogelijk is.

Alleen moet je met de iPad Pro (2020), zoals ik dit de eerste paar dagen heb gezien, wel echt all-in gaan. Dat betekent dus dat je in mei het nieuwe Magic Keyboard aan wil schaffen inclusief trackpad. Dat betekent ook dat je aan de haal wil gaan met een Apple Pencil. De combinatie van die twee dingen zorgen ervoor dat je de iPad Pro (2020) daadwerkelijk als goede concurrent kan zien voor de laptop van Apple zelf.

Trackpad, Folio en Apple Pencil
Folio, Trackpad en Apple Pencil (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Er zijn simpelweg momenten, bijvoorbeeld bij het selecteren van een stuk tekst, waarbij de Apple Pencil net iets preciezer is. En wat dat betreft zorgt het er niet alleen voor dat de iPad Pro een vervanger kan worden van de MacBook, maar ook degelijk boven de laptop uit kan stijgen. Het bewerken van bepaalde elementen in een foto, het selecteren van tekst of het snel opschrijven van een aantal notities: het is het beste te doen als je over alle producten beschikt.

iPad Pro (2020) waardige tegenstander MacBook?

Al met al ben ik te spreken over de nieuwe iPad Pro (2020). Nogmaals, ik heb hem slechts een paar dagen getest en heb hem, op het moment van schrijven, een volledige werkdag gebruikt. Ik ben enthousiast over de muisondersteuning van iPadOS 13.4, ik ben enthousiast over het 120Hz scherm van de iPad Pro en ik zie dit als goede kandidaat om mijn MacBook te vervangen.

Maar of ik daar na een week nog zo over denk… De komende werkdagen blijf ik de iPad Pro gebruiken als mijn vaste apparaat voor mijn thuiswerkzaamheden. Daarnaast test ik de camera, leef ik de batterij volledig uit en kijk ik hoe de tablet reageert op het spelen van games en het bewerken van video’s.

Volgende week zal ik een volledige review van de iPad Pro met jullie delen. Zijn er zaken die je graag getest wil hebben? Laat het me dan weten in de reacties!

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  ank

  Mooi artikel, ik overweeg een nieuwe MacBook en zit met dezelfde afweging of een iPad Pro een MacBook kan vervangen. Ik ben benieuwd of een extern beeldscherm aangesloten kan worden. Groeten

 • Profielfoto
  struup

  Ik ben heel benieuwd of je ook een film kan downloaden en afspelen

 • Profielfoto
  polansky

  Zo lang het geen gelijkwaardige functionaliteit te bieden heeft dan een MBP is het ook geen waardige tegenstander.

 • Profielfoto
  polansky

  Een brommer is immers ook geen vervanger voor een BMW.
  Ondanks dat ze je allebei van A naar B kunnen brengen.

 • Profielfoto
  okeribok

  Zolang je op een ipad nog geen ipad apps kunt maken, is het geen vervanger voor een MacOS device. En dat idioot geprijsde toetsenbord, waarbij het wederom invoeren van technologie uit de jaren ’60 als halleluja wat een innovatie wordt verkocht, moet keihard geboycot worden.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Twee vragen;

  1. Kan je het toetsenbord met trackpad/muis ook gebruiken bij oudere iPadpro’s (met 13.4 natuurlijk) en

  2. Is er een mogelijkheid om externe Harddisks aan te sluiten en uit te lezen/te gebruiken zoals je dat bij een MBP kan?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @polansky, geen goede vergelijking. Qua hardware is de IPad geen brommer. Volgens mij is het iPadOS die constant in de rem knijpt.

 • Profielfoto
  Schuco1989

  Ik zou graag de werking van de Office 365 apps willen zien op de IPad Pro 2020

 • Profielfoto
  Schuco1989

  Heb nu een MacBook Air 2017 en wil upgraden naar de MacBook Air 2020 of naar de IPad Pro 2020. #keuzestress

 • Profielfoto
  SvS

  En voor mij is het pas serieus te overwegen zodra opmaakprogramma zoals bijvoorbeeld Affinity Publisher ook op iPadOS uitgebracht wordt. Verder wil ik het graag hebben naast iMac 27”. 👍🏼👍🏼 idd als complete set.

 • Profielfoto
  Schuco1989

  Die lijntjes aan de onderkant (achterkant) is volgens mij wel nieuw!!

 • Profielfoto
  Sophie De Groot

  Ik ga de gok nemen. MBP wordt ingewisseld voor een iPad Pro 12.9 met Magic Keyboard (alleen spijtig dat deze pas in mei komt. Ik heb ook heel lang getwijfeld het wel of niet te doen. Maar na de nodige recensies gelezen te hebben en het feit dat de Ipad licht is toch overstag. Eind deze week gaan we het ervaren.

  #hopelijk krijg ik er geen spijt van

 • Profielfoto
  Schuco1989

  Als jij het nu eerst even test. Dan maakt dat ons besluit weer eenvoudiger;-)

 • Profielfoto
  sling

  Gebruik nu ruim een jaar de iPadPro 2018. Ook met Apple Pencil en draadloze Magic Mouse 2 (ondanks dat het volgens Apple niet kan)

  De Muis ondersteuning is belabbert en niet te vergelijken met de ondersteuning zoals ik die gewend ben op mijn iMac. Bijv. Geen ondersteuning voor de Rechtermuisknop. Maar wellicht is dat in 13.4 beter. Het allergrootste probleem waarom de iPad echt geen vervanger is van de MacBook  is het bestandsbeheer. Probeer maar eens een PDF vanuit een e-mail te plaatsen in een mapje op STACK. Of een bestandje van One-drive te verplaatsen naar een directory in SharePoint. Zaken die voor een MacBook geen probleem zijn. Gebruik maken van een kopieer/print machine op het werk wederom voor de MacBook geen probleem maar met een iPad een onbegonnen klus. Kortom wil de iPadPro een vervanger worden van bijv. De MacBook dan is er nog een lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  sling

  O ja nog vergeten. Niet alle apps die je gebruikt op de MacBook hebben een IPadPro versie. Daarnaast zijn er veel apps die werken met een “uitgeklede” versie.

  Overigens heb ik tevens een HYPER-drive moeten aangeschaft om bijv. Een koptelefoon, presentatiescherm (beamer) USB-pen of een harddrive aan te kunnen sluiten.

  Ja ik heb een iPadPro maar zou mijn iMac en MacBook absoluut niet kunnen missen. Het blijft een leuk handig licht divice voor erbij, maar niet noodzakelijk.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Dank voor dit artikel. Ben heel benieuwd naar de ervaringen over een week! 🙂

  Waarover ik graag je ervaringen op de iPad zou willen lezen:

  – uitwisselen van bestanden tussen applicaties en met anderen

  – video vergaderen met meerdere mensen

  – foto’s bewerken;  (met Photos, met Lightroom)

  – werken onderweg

  Waarvoor/wanneer gebruik je liever een iPad en waarvoor/wanneer liever een MacBook?

 • Profielfoto
  Odyssey

  mijn levering is vertraagd tot 16 april ten vroegste :'(

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik ben ook heel benieuwd naar de ervaringen. Op m’n MacBook Air heb ik vaak meerdere vensters open staan; mail, safari, 2 tot 3 WORD documenten, 2 tot 3 excel documenten,…

  ik kan vensters groter en kleiner maken, ik denk dat ik dit zou missen op een iPad Pro.

  verder iOS versies van WORD, Teams, Evernote, Lightroom,.. veel beperkter dan de macOS versies.  Ik heb zeker interesse in een iPad Pro, maar ik het niet als vervanger van m’n MacBook Air

 • Profielfoto
  friesappeltje

  Ik ben ook heel nieuwsgierig naar de eerste ervaringen. Vooral met betrekking tot het werken met Lightroom en misschien ook Photoshop.
  Nu werk ik vrij veel met excel op mijn oude MBP, ben ook nieuwsgierig of dat op de iPad Pro net zo makkelijk gaat.

  Keuzestress, las ik al ergens. Die herken ik. Wil graag nu eindelijk weer iets nieuws kopen maar wat is wijsheid.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Ruud Ravenhorst op 24 maart 2020 15:56
  Twee vragen;

  1. Kan je het toetsenbord met trackpad/muis ook gebruiken bij oudere iPadpro’s (met 13.4 natuurlijk) en

  2. Is er een mogelijkheid om externe Harddisks aan te sluiten en uit te lezen/te gebruiken zoals je dat bij een MBP kan?

  1. dat kan al vanaf de komst van iPadOS. Zowel het externe toetsenbord als een Bluetooth muis

  2. Ja dat kan. Via een Lightning adapter of via usb-c. Kan ook al vanaf iPadOS.

  Ik gebruik dit vanaf de tweede beta versie van iPadOS op een iPad Air 2.

 • Profielfoto
  Sophie De Groot

  Net bevestiging binnen dat hij morgen daadwerkelijk wordt afgeleverd. Niet gedacht gezien alles wat er nu in de wereld gebeurd.

  Ik zal jullie mijn eerste persoonlijke ervaring schrijven morgen, iets met toch voldoende tijd nu over! (mocht je er op zitten wachten)

  Thuis werk ik op een iMac 27″, zakelijk onderweg dus de afgelopen jaren een MBPro gebruikt welke dus nu wordt vervangen door de 12.9 iPadPro. Ik zal voornamelijk Office gebruiken, onderweg wat emails schrijven en presentaties ermee geven. Al verheug ik mij natuurlijk ook op de spielerei thuis met een beetje tekenen etc.

   

  #stiekemwelblij

 • Profielfoto
  ingel

  Ziet er goed uit. Eén vraag: werken toetscommando’s (bijvoorbeeld Cmd-Tab en Cmd-C, -V en -X ook met de iPad Pro met toetsenbord?

  Dank!

   

 • Profielfoto
  Wintendo

  Ook geprobeerd de iPad te vervangen voor een paar dagen voor mijn MacBook Pro , maar was er al snel achter dat de MacBook Pro niet ingeruild wordt maar uitgebreid blijft met een iPad Pro

  Er zijn toch voor een aantal zaken beter een Macbook te gebruiken dan een iPad. Wat voor mij tenminste lastig was om een goede FTP client te vinden voor iPad zoiets als Transmit of FileZilla

  Las ergens dat je via Bestanden op de iPad kon verbinden via FTP? Heb het helaas nog niet echt aan de praat gekregen met externe server? Via Interne NAS lukt wel.

  Het blijft voor mij nog geen vervanger voor de MacBook Pro

   

 • Profielfoto
  Frans

  Sophie De Groot op 25 maart 2020 17:49
  Net bevestiging binnen dat hij morgen daadwerkelijk wordt afgeleverd. Niet gedacht gezien alles wat er nu in de wereld gebeurd.

  Ik zal jullie mijn eerste persoonlijke ervaring schrijven morgen, iets met toch voldoende tijd nu over! (mocht je er op zitten wachten)

  Thuis werk ik op een iMac 27″, zakelijk onderweg dus de afgelopen jaren een MBPro gebruikt welke dus nu wordt vervangen door de 12.9 iPadPro. Ik zal voornamelijk Office gebruiken, onderweg wat emails schrijven en presentaties ermee geven. Al verheug ik mij natuurlijk ook op de spielerei thuis met een beetje tekenen etc.

   

  #stiekemwelblij

  En? Of is hij toch niet afgeleverd?