Mark Hofman
Mark Hofman Review 24 maart 2020

[Eerste indruk] iPad Pro (2020) waardig alternatief voor de MacBook?

Vorig week kondigde Apple de nieuwe iPad Pro 2020 aan. De meest geavanceerde tablet uit Cupertino is vernieuwd en is, mede dankzij de trackpad-ondersteuning, meer dan ooit als MacBook alternatief te gebruiken.

De vraag is alleen: hoe werkt dit in de praktijk? Ik ben inmiddels al een aantal dagen bezig met de iPad Pro (2020) en deed de test.

iPad Pro 2020: opzet van de eerste test

Voor je begint met het lezen van deze preview, is het van belang dat je weet hoe ik deze test heb gedaan. In deze “eerste indruk” kom je namelijk niet te weten hoe ik het uiterste uit de processor heb gehaald en hoe goed het camerasysteem zich, tot in de detail, staande houdt. Daarvoor heb ik op dit moment nog niet genoeg ervaring met het apparaat. Dit vertel ik je dus in de volledige review die ik volgende week schrijf.

Wat ik je wel kan vertellen is hoe de iPad Pro (2020) zich staande houdt tegenover een MacBook Pro. Ook wij werken sinds vorige week alleen nog maar vanuit huis en daarvoor gebruik ik mijn 13-inch MacBook Pro uit 2017. Om te kijken of ik de nieuwe iPad Pro als complete vervanger kan gebruiken, heb ik deze MacBook Pro aan de kant gezet. Want met de muisondersteuning in iPadOS 13.4 en deze nieuwe Pro-tablet zou mij dat zeker moeten lukken.

iPad Pro (2020) preview
Klik/tap voor groter

Ik ben dus als redacteur van OneMoreThing aan de slag gegaan met de iPad Pro (2020) als mijn primaire apparaat. In deze eerste indruk vertel ik je precies hoe ik dat ervaarde.

iPadOS 13.4 met trackpad een succes

De grootste verandering in iPadOS 13.4 is de ondersteuning van trackpads en muizen. Hierdoor zou deze iPad Pro (2020) in principe een uitstekende vervanger kunnen worden van de MacBook. Voorgaande modellen schuurde hier al dicht tegenaan, maar de iPad Pro van dit jaar lijkt de klus te klaren. Zeker in combinatie met de nieuwe Magic Keyboard, dat voorzien is van een trackpad.

Omdat de Magic Keyboard pas in mei dit jaar verschijnt, hebben we de iPad Pro (2020) getest met een Magic Trackpad. Hierdoor is de combinatie tussen de software en hardware goed te testen. En eerlijk is eerlijk: de uitkomst is tot nu toe veelbelovend.

De manier waarop de software inspeelt op je bewegingen is prettig. Wanneer je met de ronde cursor op een stuk tekst komt, verandert deze bijvoorbeeld in een streepje. Kom je met de cursor op een optie terecht, dan zal deze veranderen in een blokje. Op deze manier is het selecteren van bepaalde knoppen of het aanpassen van tekst een stuk makkelijker te doen. Zeker nu je op de iPad Pro (2020) kan beschikken over een uitstekende trackpad die we kennen van de MacBook.

iPad Pro (2020)
Achterkant iPad

Het geeft je meer controle over wat er op het scherm gebeurt, zonder dat je van positie hoeft te veranderen. Het terugkeren naar het homescherm, het wisselen van applicatie of openen van menu’s: alles werkt oprecht soepeler dankzij deze ondersteuning.

Het enige waar ik misschien een aantal keer tegenaan gelopen ben, is het feit dat de cursor zo nu en dan vreemd doet. Wanneer ik bezig was met typen in een tekstvak, en ik de backspace indrukte, schoot de cursor nog wel eens door het hele scherm heen. Uit het tekstvak dus. Wat dat betreft ook echt het enigste wat ik ervaarde, maar toch.

Batterij, ontwerp en scherm maken indruk

Tot dusver de toevoeging van iPadOS 13.4. De iPad Pro (2020) zelf maakt namelijk ook indruk.

Op het gebied van ontwerp is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Iets dat naar mijn idee als iets positief beschouwd kan worden. De iPad Pro (2020) is strak afgewerkt, is heerlijk licht qua gewicht en beschikt nog steeds over dunne schermranden.

iPad Pro 2020
Dunne schermranden

Het display van de nieuwe iPad Pro (2020) maakt de werkzaamheden overigens erg prettig. Dit heeft te maken met het feit dat het scherm een verversingssnelheid van 120Hz kent. De hogere snelheid is niet alleen te merken bij het spelen van games, maar ook bij algeheel gebruik. Het scrollen door een tijdlijn, het lezen van een nieuwsbericht: het oogt allemaal soepeler en daardoor ook prettiger.

En over prettig gesproken: we moeten ook zeker aandacht geven aan de batterij van de iPad Pro (2020). Apple claimt namelijk dat de batterij je makkelijk 10 uur per dag, op Wi-Fi, gebruik kan maken op een volle lading. Iets dat ik zeker kan beamen. Een werkdag beginnen met een volle acculading en deze zonder op te laden gemakkelijk te kunnen voltooien, is wat mij betreft een must. Iets dat deze tablet je weet te bieden.

Ga all-in met de iPad Pro (2020)

We kunnen wel stellen dat de iPad Pro zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een waar bakbeest van een tablet. Het enige probleem ervan, in mijn opinie althans, was het feit dat het ook echt allen een tablet was. De interne specificaties van het vorige model zijn uiterst indrukwekkend te noemen, maar door het gebrek aan muisondersteuning kon het een laptop nog niet compleet vervangen. Ik ben van mening dat dit nu wel mogelijk is.

Alleen moet je met de iPad Pro (2020), zoals ik dit de eerste paar dagen heb gezien, wel echt all-in gaan. Dat betekent dus dat je in mei het nieuwe Magic Keyboard aan wil schaffen inclusief trackpad. Dat betekent ook dat je aan de haal wil gaan met een Apple Pencil. De combinatie van die twee dingen zorgen ervoor dat je de iPad Pro (2020) daadwerkelijk als goede concurrent kan zien voor de laptop van Apple zelf.

iPad Pro (2020) preview Magic Keyboard
Folio, Trackpad en Apple Pencil

Er zijn simpelweg momenten, bijvoorbeeld bij het selecteren van een stuk tekst, waarbij de Apple Pencil net iets preciezer is. En wat dat betreft zorgt het er niet alleen voor dat de iPad Pro een vervanger kan worden van de MacBook, maar ook degelijk boven de laptop uit kan stijgen. Het bewerken van bepaalde elementen in een foto, het selecteren van tekst of het snel opschrijven van een aantal notities: het is het beste te doen als je over alle producten beschikt.

iPad Pro (2020) waardige tegenstander MacBook?

Al met al ben ik te spreken over de nieuwe iPad Pro (2020). Nogmaals, ik heb hem slechts een paar dagen getest en heb hem, op het moment van schrijven, een volledige werkdag gebruikt. Ik ben enthousiast over de muisondersteuning van iPadOS 13.4, ik ben enthousiast over het 120Hz scherm van de iPad Pro en ik zie dit als goede kandidaat om mijn MacBook te vervangen.

Maar of ik daar na een week nog zo over denk… De komende werkdagen blijf ik de iPad Pro gebruiken als mijn vaste apparaat voor mijn thuiswerkzaamheden. Daarnaast test ik de camera, leef ik de batterij volledig uit en kijk ik hoe de tablet reageert op het spelen van games en het bewerken van video’s.

Volgende week zal ik een volledige review van de iPad Pro met jullie delen. Zijn er zaken die je graag getest wil hebben? Laat het me dan weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[Eerste indruk] iPad Pro (2020) waardig alternatief voor de MacBook?
Sluiten