Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 6 maart 2020

DuckDuckGo deelt lijst met duizenden trackers die data verzamelen

In de afgelopen jaren heeft zoekmachine DuckDuckGo (die zoekmachine die daadwerkelijk rekening kan houden met je privacy) een lijst samengesteld bestaande uit duizenden trackers die je data verzamelen op het web. Het bedrijf noemt de lijst de Tracker Rader.

Donderdag heeft de steeds populairder wordende zoekmachine de lijst publiekelijk beschikbaar gesteld. Ook is de code opensource gemaakt, waardoor iedereen er nu mee aan de haal kan. De Tracker Rader bevat de meest voorkomende cross-site trackers (trackers die dus op meerdere websites actief zijn en je overal kunnen volgen). Ook vind je er informatie over hun prevalentie, wie de eigenaar is, hoe cookies zich gedragen en hoe het zit met het privacybeleid van de bedrijven achter de trackers.

DuckDuckGo deelt lijst met duizenden webtrackers

CNET schrijft dat de lijst details bevat over 5326 domeinen, die worden gebruikt door 1727 bedrijven. Met deze trackers kunnen bezoekers online gevolgd worden. DuckDuckGo hoopt dat ontwikkelaars van websites de Tracker Rader gaan gebruiken voor het blokkeren van de meest voorkomende cross-site trackers en dat onderzoekers de radar gebruiken voor het beter begrijpen van het volgen van online gedrag.

Tracker Radar van DuckDuckGo (Afbeelding: DuckDuckGo)

Normale gebruikers hebben ook wat aan de nieuwe Tracker Radar. De radar is namelijk in de DuckDuckGo Privacy Browser gebouwd. Dat is een app die je kunt downloaden voor je smartphone. Daarnaast zit de technologie ook in de DuckDuckGo Privacy Essentials-desktopbrowserextensie. Die extensie is beschikbaar voor zowel Chrome, Firefox als Safari. Zowel de mobiele app als de extensie is in staat de trackers te blokkeren die staan vermeld in de Tracker Radar.

En dat kan hard nodig zijn. Webtrackers zijn namelijk in staat verschillende soorten data te verzamelen. Denk dan aan je locatiegegevens, je zoekgedrag en je paginabezoek. Hoewel dergelijke praktijken vaak voorkomen, zetten verschillende bedrijven nu toch de aanval in. Zo zal Chrome later dit jaar in staat zijn cross-site trackers te blokkeren, staat Firefox het niet toe dat er cookies geplaatst worden en heeft Microsoft ook stevige beveiligingen in de nieuwe Edge-browser gebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DuckDuckGo deelt lijst met duizenden trackers die data verzamelen
Sluiten