Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 9 maart 2020

Donald Trump en Twitter: geretweete video krijgt eerste ‘manipulatietag’

Een video die door Donald Trump geretweet werd krijgt nu de eerste tag voor gemanipuleerde media op het sociale medium. Vorige maand maakte Twitter de plannen voor de tag bekend. Gebruikers van het platform hebben hierdoor vaker door wanneer content foutief is.

De video, die aanvankelijk geplaatst werd door de verantwoordelijke voor sociale media van de White House, Dan Scavino, bevat beeldmateriaal van presidentskandidaat Joe Biden. De beelden zijn gemaakt tijdens een speech van Biden en zijn bewerkt waardoor het lijkt alsof de man nu een aanbeveling uitspreekt voor President Trump. De Amerikaanse president hoopt namelijk verkozen te worden tijdens de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika.

Donald Trump retweet bewerkte video

In de video spreekt Joe Biden de volgende woorden uit:

Excuse me. We can only re-elect Donald Trump.

Iedereen die iets meer van Amerikaanse politiek (of politiek in het algemeen) weet, weet dat dit een vreemde uitspraak is over Donald Trump van Biden. Wat hij eigenlijk zegt, was:

Excuse me. We can only re-elect Donald Trump if in fact we get engaged in this circular firing squad here. It’s gotta be a positive campaign.

De tag voor gemanipuleerde media verscheen zondagavond voor sommige gebruikers. Twitter kondigde de plannen al in november aan. De tag is in het leven geroepen vanwege feedback van sommige gebruikers. Daarna ging het medium in gesprek met academische experts van onder meer Witness, het Reuters Institute en New York University-onderzoekers om te bepalen wat de beste strategie is.

Twitter kijkt naar verschillende aspecten van een tweet, voordat de tag in beeld verschijnt. Denk dan aan de metadata van de media, de context van de tweet en de openbare informatie van de gebruiker die de tweet plaatst.

Het nieuwe beleid was ook hard nodig, omdat Twitter weinig deed aan het verspreiden van misinformatie. Voorlopig zal Twitter zich blijven concentreren op wereldleiders, zoals Donald Trump. Uiteraard om de verspreiding van foutieve informatie tegen te gaan. Voor andere mensen blijft het platform zoals het nu is, dus er wordt niet strenger gelet op nepnieuws of tweets waarin bedreigingen geuit worden.

Reageer op artikel:
Donald Trump en Twitter: geretweete video krijgt eerste ‘manipulatietag’
Sluiten