‘Display MacBook Air kan vies lijken door de coating’

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
MacBook Air 2018 scherm
(Afbeelding: The Verge)

MacBook Air-modellen met een Retina-scherm kunnen problemen krijgen met de coating die gebruikt wordt voor het reflecteren. Daardoor kan het lijken alsof het scherm van de laptop vies is. Apple zou op de hoogte zijn van dit probleem, blijkt uit een gelekte memo.

Die memo zou afkomstig zijn van Apple en gestuurd zijn naar Authorized Service Providers. De coating op het scherm van de MacBook Air wordt gebruikt voor het tegengaan van reflecties, waardoor je het scherm dus moet kunnen zien (en je niet heel de tijd tegen jezelf aan kijkt). Echter, nu blijkt dat de laag in kwaliteit kan verminderen, door de aard van de laptop: je kunt hem dichtklappen. En doordat je hem dichtklapt, oefenen de toetsen en de trackpad druk uit op het scherm. Ook kan het komen door schoonmaakmiddelen.

MacBook Air heeft schermproblemen

De eerste MacBook Air met deze coating werd eind 2018 op de markt uitgebracht. Apple heeft eerder al laten weten dat andere laptops met het Retina-scherm ook tegen deze problemen kunnen aanlopen. Denk dan aan de 13 en 15 inch versie van de MacBook Pro en de MacBooks die tussen 2015 en 2017 op de markt zijn uitgebracht, die beschikken over een scherm van 12 inch.

MacBook Air 2020
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

In 2015 begon Apple tevens met het aanbieden van gratis reparaties van de laptops die last hadden van de schermproblemen. Dat deed het bedrijf wel in stilte; er werd geen grote aankondiging aan gehangen. Je moest er dus zelf achter komen dat dit een optie was. In de gelekte memo staat helaas niet of Apple dit keer ook de schermen van de MacBook Air gratis gaat repareren. De kans is dus aanwezig dat je zelf opdraait voor de reparatiekosten wanneer je je Air meeneemt naar een winkel die de reparatie uitvoert.

Helaas is het zo dat je mogelijk toch wat langer moeten wachten voordat je naar een Apple Store of andere Apple-verkoper kan, aangezien het gros van de winkels nu dicht is vanwege covid-19.

Macrumors

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Bunny

  Jezus zeg.

  Dus kort samengevat:

  Macbook Pro 15 inch 2011 Model = Grafische kaart issue
  Macbook Pro Retina 2012 – 2015 = Coating issue
  Macbook Pro Retina 2016 – nu = Keyboard issue + coating issue.

  Ik heb hier zelf ook al vaak mee te maken gehad, en had nu echt gehoopt dat alles opgelost was met de introductie van de 16 inch macbook pro en de nieuwe macbook air. Maar schijn bedriegt dus.

  Apple moet hier nu serieus wat aan gaan doen, want dit is toch te belachelijk voor woorden? Ik heb nu zelfs een Dell XPS 15 gekalibreerd met een mat scherm en dit werkt perfect.

  Alle windows fabrikanten kunnen mooie laptops maken met goede toetsenborden en fantastische schermen. Waarom zit Apple nog steeds te kloten met dit soort rotzooi na 8 jaar!

 • Profielfoto
  polansky

  Het glossy scherm van de MBP is sowieso al een ergernis.

 • Profielfoto
  Tuvix

  daar heb ik last van. Ik heb een tijd terug contact opgenomen met Apple maar die vertelden me toen dat dat niet onder de garantie valt. Hoplijk wordt er nu dus iets aan gedaan.

 • Profielfoto
  Ce

  Dat dit probleem nog bestaat vind ik nou niet echt reclame voor Apple. Mijn 13″ Macbook Pro uit 2014 heeft (nog steeds) hetzelfde probleem. Het scherm is inmiddels 2 keer vervangen. Bij reparatie vervangen ze het scherm door een scherm uit dezelfde productie serie (?) met in principe hetzelfde probleem. Het tweede scherm moest al na een jaar weer vervangen worden. Hopelijk blijft het huidige scherm nog een tijdje goed (heeft maar een paar kleine puntjes) omdat ik het niet meer kosteloos kan laten vervangen.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Dit probleem bestond al van bij men titanium Powerbook G4…
  Toch bizar allemaal. De prijzen worden altijd hoger maar de kwaliteit gaat achteruit. Je zou bijna geloven dat Steve Jobs echt wel voor de kwaliteit zorgde.

 • Profielfoto
  Frans

  Echter, nu blijkt dat de laag in kwaliteit kan verminderen, door de aard van de laptop: je kunt hem dichtklappen. En doordat je hem dichtklapt, oefenen de toetsen en de trackpad druk uit op het scherm.

  Dat lijkt mij heel normaal gebruik voor een laptop waar je als fabrikant rekening mee moet houden en waarvan je als klant redelijkerwijs mag verwachten dat je dat gewoon kunt doen zonder het scherm te beschadigen. Oftewel, volgens de Nederlandse wet kan je de verkoper aanspreken wanneer je scherm hierdoor defecten vertoont en moet de verkoper dit probleem, afhankelijk van de leeftijd van het product, kosteloos of tegen gereduceerde kosten oplossen. Aangezien je tegenwoordig ook mag verwachten dat een laptop technisch gezien minimaal 10 jaar meegaat…

 • Profielfoto
  Frans

  Overigens zit er meerstal een (kunststof) beschermdoekje tussen scherm en toetsenbord wanneer een laptop uit de doos komt. Het is niet onverstandig dit te bewaren en steeds te gebruiken wanneer je je laptop dicht klapt. Als je dit niet meer hebt kan je natuurlijk zelf iets maken.

 • Profielfoto
  polansky

  Wordt al jaren niet meer meegeleverd Frans

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Het is inderdaad wel een soap, MacBooks met retina schermen en toetsenborden. iPads en iPhones kunnen ze blijkbaar nog wel zonder problemen maken. Ik zou graag zien dat mijn MacBook Air uit 2014 vervangen wordt door een nieuwe Air: quad core, retina scherm, meer geheugen… ? Maar ik wil geen gedoe met het scherm, zeker niet met schermen waar al jaren iets mee is. Zou men daarom de iPad Pro zo omarmen? ?

 • Profielfoto
  Milez

  Dit moet Apple toch ook een deel van hun omzet kosten? Ik ken verschillende mensen die de aankoop van een nieuwe MacBook uitstellen, vooral door het toetsenbord (nog altijd het oude op de MBP 13″) maar er zijn er vast ook die liever wachten tot het schermenverhaal opgelost is. Wereldwijd moet dat toch om heel veel mensen gaan?

 • Profielfoto
  Evert

  ‘nu blijkt dat de laag in kwaliteit kan verminderen, door de aard van de laptop: je kunt hem dichtklappen’

  Het komt dus niet door Apple volgens jullie.. oke.

  De coating op mijn Dell XPS 15 blijft anders prima zitten..

 • Profielfoto
  polansky

  Milez op 30 maart 2020 19:46
  Dit moet Apple toch ook een deel van hun omzet kosten? Ik ken verschillende mensen die de aankoop van een nieuwe MacBook uitstellen, vooral door het toetsenbord (nog altijd het oude op de MBP 13″) maar er zijn er vast ook die liever wachten tot het schermenverhaal opgelost is. Wereldwijd moet dat toch om heel veel mensen gaan?

  Ik heb afgelopen najaar het toetsenbord van mijn MPB13″ model 2018 laten vervangen in het omwisselprogramma.

  Moet toegeven dat de problemen die ik eerder continu had, nu verholpen lijken te zijn. Het ‘nieuwste’ toetsenbord lijkt daarmee wel een flinke verbetering te zijn. Ben in ieder geval (tot nu toe) tevreden met het resultaat.