Noah Korevaar
Noah Korevaar Gesponsord 5 maart 2020

De beste crypto wallet kiezen: zo doe je dat!

Het kopen van Bitcoins, Trons en andere cryptomunten mag dan nog poepsimpel zijn, ze goed beheren is andere koek. Daarvoor heb je namelijk een wallet of portemonnee nodig en net zoals degene die je koopt in de zaak met lederwaren, heb je ook digitaal een ruim assortiment. Het komt er op aan degene uit te kiezen die het best voldoet aan jouw wensen. Om je daarbij te helpen, geven we hier een overzicht van de verschillende types. Best is om ze allemaal uit te proberen en nadien een keuze te maken.

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je goed weten wat een crypto wallet net doet. Het is een softwareprogramma dat sleutels aanmaakt. Om cryptomunten te verhandelen, heb je die sleutels nodig. De privésleutels dienen om toegang te krijgen tot je munten, om ze te ondertekenen en te versturen. De publieke sleutels zijn nodig om cryptomunten te ontvangen. De wallet is zowel een brievenbus, als een kluis als een bankkaart en de beschermengel van jouw munten. Komen privésleutels in verkeerde handen terecht, zal je wallet geplunderd worden. De crypto wallet is dus even belangrijk als de cryptomunten zelf.

Hardware wallet is veilig maar niet onfeilbaar

De veiligste wallets zijn de hardware wallets omdat ze de privésleutel scheiden van het internet en de computer. Daardoor kan je ze zelfs veilig gebruiken op een ‘besmette’ computer. De spyware zal jouw privésleutel niet kunnen bemachtigen. Deze wallets zijn niet te hacken. Het nadeel is dat je even je weg moet zoeken in het gebruik ervan. Oefenen dus maar als je cryptovaluta je lief zijn of als je van plan bent veel te investeren, is het dat wel waard. Enkele voorbeelden zijn Ledger en Trezor. Een andere bekende speler op de markt, KeepKey, heeft een in september uitgevoerde hackerstest van Kraken Security niet doorstaan. Lees er zeker de reviews op na.

Hou de touwtjes in handen met de desktop wallet

Een tweede manier om cryptovaluta te beheren is met een programma dat je installeert op je desktop zoals Electrum of Armory. De eigenaar staat volledig zelf in voor het beheer. De meest veilige manier is om het programma te installeren op een computer die alleen online gaat als je cryptovaluta verstuurt. Zelf kan je het cybercriminelen moeilijk maken door in je woning een VPN router te installeren. Deze beschermt het wifi-netwerk. Alle apparaten in huis die gebruik maken van hetzelfde netwerk zijn erdoor beschermd. Daaronder vallen ook smart-tv’s en spelcomputers. Gebruik je een aparte desktop, dan ben je wel zelf verantwoordelijk voor updates, back-ups en de beveiliging. Een hoop gedoe.

Blits en gemakkelijk: mobiele en online wallets

Lekker eenvoudig zijn de wallets die je op je smartphone installeert, zoals Samourai wallet en Mycelium. Hoewel de verleiding groot is om snel zo’n app te downloaden en altijd je cryptomunten bij je te hebben, moet je er rekening mee houden dat de beveiliging minder groot is omdat je steeds online bent. Bovendien ben je bij diefstal niet alleen je smartphone kwijt maar ook je munten in de app. Nog zo’n gemakkelijke oplossing is het beheer toevertrouwen aan bedrijven als Coinbase of Blockchain.Info die online wallets aanbieden. Helaas staan deze bedrijven in het vizier van hackers omdat er nu eenmaal veel te rapen valt. Voor de hipsters bestaat er zelfs een Bitcoin Lightning Wallet, te installeren op je Apple Smartwatch!

Beveiliging blijft een aandachtspunt

Beveiliging tegen hackers blijft een belangrijk aandachtspunt bij het verhandelen van cryptomunten. De kennis van cybercriminelen evolueert voortdurend. Het is bijna een sport geworden om elk nieuw beveiligingsproduct zo snel mogelijk te hacken. Gebruik je geen hardware wallet dan blijft de beste optie een aparte desktop bij je thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beste crypto wallet kiezen: zo doe je dat!
Sluiten