Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 16 maart 2020

Coronavirus in je feed op Instagram: advies wordt pontificaal gepresenteerd

De kans is groot dat je straks advies over het coronavirus tegenkomt wanneer je de applicatie van Instagram opent op je smartphone. Meestal houdt de dienst zich niet zo bezig met actuele zaken. Zoals Twitter en Facebook dat wel doen bijvoorbeeld. Maar in dit geval maakt de fotodeeldienst een uitzondering.

Techcrunch schrijft dat Instagram voornemens is zijn populariteit te gebruiken als middel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus (covid-19). Gebruikers van het populaire platform krijgen advies te zien over hoe ze de komende weken, tijdens de pandemie, veilig kunnen blijven. Waarschijnlijk komen er dan tips voorbij die we op andere plekken ook tegenkomen: was je handen regelmatig, zorg voor een schone omgeving (maak die smartphone schoon!) en vermijd menselijk contact waar mogelijk.

Advies over coronavirus op Instagram

Techcrunch heeft ook laten zien hoe dat er straks komt uit te zien. Bovenaan je feed, maar onder je Instagram Stories, staat straks een advies pontificaal in beeld. In het bericht staat ook een link naar informatie. Als je daarop klikt, kom je uit op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook krijg je informatie te zien van meer lokale bronnen, die eveneens betrouwbaar zijn. De notificatie verschijnt alleen in landen die tot nu toe een significante impact hebben ondergaan door de verspreiding van het coronavirus.

De waarschuwing op Instagram

Dit is overigens niet het enige dat Instagram doet in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo worden er allerlei augmented reality-effecten geblokkeerd in verschillende berichten, om te voorkomen dat er misinformatie over het virus verspreid wordt. De enige berichten die nog geplaatst mogen worden, zijn berichten die zijn gestoeld op informatie afkomstig van betrouwde bronnen uit de gezondheidszorg. Het sociale medium controleert al langer berichten op misinformatie en laat in de zoekresultaten een lijst zien met bronnen die daadwerkelijk goede informatie aanbieden.

Aangezien Instagram meer dan een miljard gebruikers heeft, kunnen dergelijke maatregelen een grote impact hebben om de verspreiding van het probleem.

Reageer op artikel:
Coronavirus in je feed op Instagram: advies wordt pontificaal gepresenteerd
Sluiten