Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 23 maart 2020

Consortium voor coronavirus geeft wetenschappers toegang tot supercomputers

Een nieuw opgezet consortium geeft wetenschappers toegang tot krachtige supercomputers en verschillende om onderzoek te doen naar het coronavirus. Het consortium bestaat onder meer uit IBM, Amazon Web Service, Google Cloud, Microsoft en het Amerikaanse Departement of Energy.

Het consortium, genaamd Covid-19 High Performance Computing Consortium, biedt wetenschappers toegang tot in totaal zestien van die supercomputers. Dat is goed voor 330 petaflops, 775.000 cpu-cores en 34.000 gpu’s. Een heel groot deel van die rekenkracht wordt voor de rekening genomen van de Oak Ridge Summit. Dat is momenteel de meest krachtige computer op aarde met piekprestaties van maar liefst 200 petaflops. Verder roept het consortium andere bedrijven op eveneens deel te nemen, zodat de wetenschap meer tot zijn beschikking krijgt en het virus beperkt kan worden.

Wetenschappers doen onderzoek naar het coronavirus

Onderzoekers die gebruik willen maken van de supercomputers en clouddiensten om onderzoek te kunnen doen naar het SARS-CoV-2-virus en de covid-19-ziekte, kunnen zich hier aanmelden. Vervolgens wordt er door het consortium gekeken naar verschillende aspecten van het project, zoals de haalbaarheid, de mogelijke impact, de vereisten en de duur. Daarna krijgen die teams pas toegang tot al die rekenkracht en wordt er natuurlijk samengewerkt met mensen die weten hoe ze die kracht moeten inzetten.

Het logo van Microsoft (Afbeelding: Thomas Peter / ANP)

Het consortium hoopt dat onderzoekers uit de velden bio-informatica, epidemiologie en moleculaire modellering zich zullen aanmelden. bedrijven als Google, Microsoft en Amazon helpen door clouddiensten beschikbaar te stellen, terwijl het Massachusetts Institute of Technology en het Rensselaer Polytechnic Institute eveneens hun expertise te beschikking stellen. Het project is opgezet om te kunnen garanderen dat onderzoekers in elk geval geen rekenkracht tekortkomen tijdens hun onderzoek.

Het [email protected], voor gedistribueerde rekenkracht, maakte afgelopen weekend al bekend dat er in totaal 470 teraflops aan rekenkracht geleverd kan worden. Het [email protected] leunt hiervoor hevig op vrijwilligers, die ongebruikte rekenkracht op hun eigen computers en systemen afstaan. Zo gaat er dus niets verloren in de strijd van de wetenschappers tegen het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Consortium voor coronavirus geeft wetenschappers toegang tot supercomputers
Sluiten