Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 6 maart 2020

‘Apple weigert apps over coronavirus die niet van erkende bronnen komen’

Het lijkt erop dat Apple de strijd aangaat met misinformatie omtrent het coronavirus. Niet elke app daarover is nu welkom in de App Store. Hoewel het bedrijf hierover niets bekendgemaakt heeft, laten verschillende ontwikkelaars wel weten dat hun apps geweigerd werden door het bedrijf uit Cupertino.

De reden: Apple gaf aan dat de apps niet afkomstig waren van erkende instituten met betrekking tot gezondheid. Apple zou zelfs tegen een ontwikkelaar gezegd hebben dat apps met betrekking tot het coronavirus, of COVID-19, afkomstig moeten zijn van erkende gezondheidsorganisaties of de overheid. In dit geval lijkt het er dus op dat niet de aard van de content, maar daar waar die content vandaan komt belangrijk te zijn voor Apple in de besluitvorming.

Apps over coronavirus niet altijd welkom in App Store

In sommige gevallen werden er ook apps over het coronavirus tegengehouden die hun informatie haalden uit erkende bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is informatie die publiekelijk beschikbaar gesteld is. Een bron die bekend zou zijn met de situatie zegt tegenover CNBC dat App Store-editors applicaties evalueren op basis van twee dingen: waar komt de data met betrekking tot gezondheid vandaan en in hoeverre is de ontwikkelaar van de app te associëren met een erkende organisatie.

App Store iOS
Klik./tap voor groter.

Veel ontwikkelaars werden na het weigeren van de app gewezen op het beleid van de downloadwinkel. Het gaat dan om het onderdeel dat apps ingediend moeten worden door mensen die alle benodigde rechten in handen hebben. Er is nu een nieuw onderdeel toegevoegd aan die richtlijn: dergelijke apps mogen niet zomaar door een ontwikkelaar ingediend worden. Dat moet voortaan door rechtspersoon gedaan worden die verantwoordelijk is voor de dienst of service.

Eerder maakten Amazon, Google en Twitter ook al stappen tegen het verspreiden van misinformatie over het coronavirus. Zo mag je in de Google Play Store geen apps publiceren die op een lucratieve manier proberen in te spelen op natuurlijke rampen. Amazon houdt verkopers in de gaten die prijzen van bepaalde producten nu snel omhoog schroeven. Twitter is in deze situatie heel voorzichtig met de advertenties die het bedrijf laat zien.

Reageer op artikel:
‘Apple weigert apps over coronavirus die niet van erkende bronnen komen’
Sluiten