Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 9 maart 2020

Apple Watch meet straks mogelijk het zuurstofgehalte in je bloed

De redactie van 9to5Mac heeft een kijkje in de code van iOS 14 genomen en heeft daar twee nieuwe Apple Watch-functies gevonden. Deze functies zouden in theorie je leven kunnen redden of je in elk geval de motivatie kunnen geven om toch even de dokter te bellen wanneer de gegevens je niet aanstaan.

Zo komt er een verbeterd ecg-element (waarmee de elektrische activiteit van de hartspier geregistreerd wordt). Daarnaast moet de Apple Watch straks de mogelijkheid krijgen het zuurstofgehalte in het bloed op te meten. Dat laatste kan nog wel eens een waardevolle toevoeging zijn voor dragers van het Apple-horloge. Komt dat percentage namelijk onder de tachtig procent, dan kan dat grote gevolgen hebben voor zowel je hart als je hersenen. Zo kan dat bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, dat op zijn beurt ook nare gevolgen heeft.

Apple Watch Series 5 review 14
Klik/tap voor groter.

Apple Watch als bloedzuurstofmeter: een goed idee?

Mocht de functie straks toegevoegd worden, dan krijg je als drager van de Apple Watch een notificatie waaruit blijkt dat iets niet aan de haak is. Het is vooralsnog niet bekend hoe en wanneer Apple dit van plan is. Zo weten we nog niet wanneer de feature arriveert en is het ook nog niet duidelijk of we een nieuwe Apple Watch nodig hebben. Wellicht ontbreekt er hardware die nodig is voor het meten van het zuurstofniveau in het bloed. Als dat het geval is, dan kunnen we mogelijk binnenkort een nieuwe Apple-smartwatch verwachten.

Daarnaast wordt er dus gesproken over een verbeterd ecg-element. Nu is het zo dat gebruikers problemen (kunnen) tegenkomen wanneer hun hartslag ergens tussen de 100 en 120 slagen per minuut zit. Dat kan gebeuren bij de Apple Watch van de vierde en vijfde generatie. Ook werd er onlangs nog een update doorgevoerd die een bug met de hartslagmeting moest verhelpen. Een verbeterd ecg-element of -app lijkt dus handig te zijn. Voorlopig doe je er goed aan om in elk geval de meest recente watchOS-software te downloaden.

Hoewel steeds meer mensen leunen op hun Apple Watch voor hun gezondheid, is het natuurlijk altijd een goed idee om je gezonde verstand te blijven gebruiken en de dokter te bellen wanneer er iets speelt. De bevindingen van een wearable kunnen een prima aanleiding zijn om contact op te nemen met een huisarts, maar zijn natuurlijk nooit zo accuraat als de apparatuur van gezondheidszorgmedewerkers.

Reageer op artikel:
Apple Watch meet straks mogelijk het zuurstofgehalte in je bloed
Sluiten