Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Nieuws 16 maart 2020

Apple krijgt recordboete van ruim een miljard euro voor kartelpraktijken

De Franse marktwaakhond Autorité de la Concurrence heeft Apple een boete van 1,1 miljard euro opgelegd. De techgigant uit Cupertino heeft zich schuldig gemaakt hebben aan misbruik van zijn machtspositie. Een zwaar vergrijp en daarom is het volgens de Franse toezichthouder nodig om een recordboete uit te schrijven.

De 1,1 miljard die Apple moet gaan betalen is namelijk de grootste kartelboete die de Franse toezichthouder ooit heeft opgelegd. Reden daarvoor is een zaak die in 2012 aangespannen werd door eBizcuss. Een winkelketen waar ze onder anderen ook iPads verkopen.

Apple maakt kartelachtige afspraken

eBizcuss spande de rechtszaak aan omdat Apple hen buitenspel zou zetten. Volgens de winkelketen werden ze tegengewerkt. Zo moesten zij bijvoorbeeld veel langer wachten op nieuwe modellen. En dat terwijl twee andere ketens wel gewoon op tijd de nieuwste versie van de iPad in de schappen hadden liggen.

iPad Pro
Klik/tap voor groter.

Volgens Autorité de la Concurrence klopt het verhaal van eBizcuss en heeft Apple inderdaad misbruik gemaakt van zijn machtspositie. Maar niet alleen de techgigant moet flink de portemonnee trekken. Ook de twee winkelketens met wie kartelachtige afspraken gemaakt zouden zijn, kregen beiden een fikse boete.

Zeer ernstig vergrijp

Tech Data moet 62,9 miljoen overmaken en Ingram Micro kreeg een boete van 76,1 miljoen euro. Flinke bedragen, maar dit valt dus in het niet bij de kartelboete die Apple op de mat kreeg. Volgens Autorité de la Concurrence heeft het bedrijf “misbruik gemaakt van economische afhankelijkheid” en dat is volgens de marktwaakhond een zeer ernstig vergrijp.

Dit is niet de eerste Franse boete die Apple dit jaar heeft gekregen. Begin februari moest de iPhone producent ook al 25 miljoen euro overmaken naar een Frans rekeningnummer. Reden was toen dat gebruikers er niet van op de hoogte waren gebracht dat iOS updates oudere apparaten trager zouden maken. consumentenwaakhond DGCCR wilde het techbedrijf om die reden voor de rechter slepen, maar zover kwam het niet omdat Apple instemde met de opgelegde boete

Reageer op artikel:
Apple krijgt recordboete van ruim een miljard euro voor kartelpraktijken
Sluiten