Apple krijgt recordboete van ruim een miljard euro voor kartelpraktijken

Door: Thomas Aalderink - 10 reacties
Apple recordboete Frankrijk
(Afbeelding: EPA / Hayoung Jeon)

De Franse marktwaakhond Autorité de la Concurrence heeft Apple een boete van 1,1 miljard euro opgelegd. De techgigant uit Cupertino heeft zich schuldig gemaakt hebben aan misbruik van zijn machtspositie. Een zwaar vergrijp en daarom is het volgens de Franse toezichthouder nodig om een recordboete uit te schrijven.

De 1,1 miljard die Apple moet gaan betalen is namelijk de grootste kartelboete die de Franse toezichthouder ooit heeft opgelegd. Reden daarvoor is een zaak die in 2012 aangespannen werd door eBizcuss. Een winkelketen waar ze onder anderen ook iPads verkopen.

Apple maakt kartelachtige afspraken

eBizcuss spande de rechtszaak aan omdat Apple hen buitenspel zou zetten. Volgens de winkelketen werden ze tegengewerkt. Zo moesten zij bijvoorbeeld veel langer wachten op nieuwe modellen. En dat terwijl twee andere ketens wel gewoon op tijd de nieuwste versie van de iPad in de schappen hadden liggen.

iPad Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple inc.)

Volgens Autorité de la Concurrence klopt het verhaal van eBizcuss en heeft Apple inderdaad misbruik gemaakt van zijn machtspositie. Maar niet alleen de techgigant moet flink de portemonnee trekken. Ook de twee winkelketens met wie kartelachtige afspraken gemaakt zouden zijn, kregen beiden een fikse boete.

Zeer ernstig vergrijp

Tech Data moet 62,9 miljoen overmaken en Ingram Micro kreeg een boete van 76,1 miljoen euro. Flinke bedragen, maar dit valt dus in het niet bij de kartelboete die Apple op de mat kreeg. Volgens Autorité de la Concurrence heeft het bedrijf “misbruik gemaakt van economische afhankelijkheid” en dat is volgens de marktwaakhond een zeer ernstig vergrijp.

Dit is niet de eerste Franse boete die Apple dit jaar heeft gekregen. Begin februari moest de iPhone producent ook al 25 miljoen euro overmaken naar een Frans rekeningnummer. Reden was toen dat gebruikers er niet van op de hoogte waren gebracht dat iOS updates oudere apparaten trager zouden maken. consumentenwaakhond DGCCR wilde het techbedrijf om die reden voor de rechter slepen, maar zover kwam het niet omdat Apple instemde met de opgelegde boete

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Als je zo ‘belangrijk’ bent als Apple op het gebied van consumenten electronica dan is het niet te voorkomen dat er dingen fout gaan. Toch goed dat kartelafspraken (al dan niet bewust) toch op wordt gewezen en ook beboet.

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn mening, in Frankrijk wonende :

  De Fransen hebben steevast
  problemen met al wat niet uit Frankrijk komt.
  Hun chauvinisme zit hun permanent in de weg.

  Dat maakt dat ze op vlak van IT decennia achterophinken.

  Alles wat dat betreft, zoals websites
  bijvoorbeeld, is een regelrechte ramp.

  Maar jaloers zijn op bedrijven als Apple, en
  die langs alle kanten tegenwerken,
  oh nee, geen probleem.

  Waar ze ook goed in zijn, beter dan wie ook,
  ondanks het gammele van hun websites, is de
  gebruiker ervan te ergeren met spuuglelijke
  reclame, alle adblockers ten spijt.

  Merkwaardig genoeg, mijn ervaring tot hier toe,
  de beste werkende websites zijn die van
  de Franse overheid …

 • Profielfoto
  puccini

  bassbug op 16 maart 2020 13:55
  Als je zo ‘belangrijk’ bent als Apple op het gebied van consumenten electronica dan is het niet te voorkomen dat er dingen fout gaan. Toch goed dat kartelafspraken (al dan niet bewust) toch op wordt gewezen en ook beboet.

  Kartel afspraken zijn bij mijn weten altijd bewust.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Di May op 16 maart 2020 14:21
  Mijn mening…

  Haha. Doet mij denken aan minitel van vroeger in Frankrijk.

  Waarschijnlijk zijn ze toen stil blijven staan. Dat was een franse uitvinding nog voor het WWW.

   

 • Profielfoto
  Pjotr

  “Maar jaloers zijn op bedrijven als Apple, en
  die langs alle kanten tegenwerken,
  oh nee, geen probleem”

   

  Hoe komt het toch dat al die IT giganten uit de US komen? De historie leert dat technisch beter materiaal vaak toch niet de wereld verovert. Het is gaan dus om iets anders. Kartelvorming, samenwerking, US.gov steun en tegenwerken van alle IT uit andere landen. Overnemen en sluiten of gewoon overnemen. Maak me geen illusies, SiliconVally/Cupertino is echt niet groot geworden van (alleen maar) de beste kwaliteit.

  Chauvinisme en tegenwerken van de concurrentie is dus zowel een Frans als een US fenomeen.

 • Profielfoto
  Di May

  Chauvinisme en tegenwerken van de concurrentie is dus zowel een Frans als een US fenomeen.

  Klopt. Maar er zijn gradaties.

  En ik blijf er bij.

  Laat ons niet vergeten, dat informatica vooral in
  Angelsaksische landen zijn ontwikkeling gekend heeft.

  De Fransen hebben, in tegenstelling tot Nederlandstaligen
  bijvoorbeeld, een weinig constructieve aversie voor het Engels.

  Dat is hun handicap geworden.

  Die ganse Franse cultuur heeft daardoor de essentie van
  IT veel minder begrepen, of kunnen toepassen, of er
  verder op doorgaan, dan culturen die het
  Engels stukken beter beheersen.

   

   

 • Profielfoto
  Tee Loo

  In de VS zijn ze harder in het doen van zaken. Business. Als je dat daar niet doet, ga je onder. Logisch dat de successen dan ook groter zijn. Vergeet echter niet de vele verliezers die dat oplevert.

  In Europe/ Frankrijk zijn we aardiger in zaken doen. Daarbij produceert de Fransman het liefst alleen voor eigen land en volk.

  Bovendien, in de VS heb je een grotere markt om te ontwikkelen.l en zijn ze minder ouderwets.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Boodschap is:

  Goede concurentie elders in de wereld? Tegenwerken, overnemen, sluiten. Mbv de US.gov

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hoe noem je iemand die meerdere talen spreekt?

  Polyglot (of multilinguaal)

  Hoe noem je iemand die twee talen spreekt?

  Duoglot (of bilinguaal)

  Hoe noem je iemand die maar één taal spreekt?

  Engels (en niet persé Frans)