Apple Pay gaat ook in Nederland creditcards ondersteunen

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Apple Pay Creditcards 16x9
Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout, montage: OMT

Apple Pay werkt sinds kort bij de grootste banken van Nederland, maar alleen met debetkaarten (oftewel je pinpas). Er is geen ondersteuning voor creditcards (zoals die van MasterCard of VISA). Daar komt echter nog dit jaar verandering in, heeft Apple vandaag aangegeven.

Het bedrijf uit Cupertino werkt momenteel samen met de Nederlandse banken ING en Rabobank aan de integratie van Nederlandse creditcards binnen zijn betaaldienst. Over ABN Amro werd niets gezegd. Naar verwachting ondersteunen is het in of net voor de zomer mogelijk om een creditcard voor Apple Pay te gebruiken.

Creditcard in Apple Pay? Soms handig

Als Nederlander heb je bij betaalverkeer binnen Europa niet direct iets aan Apple Pay voor je creditcard. Bij een vakantie buiten Europa kan het echter goed van pas komen. Nederlanders die een bezoek aan bijvoorbeeld de Verenigde Staten brengen, kunnen daar soms niet met Apple’s dienst betalen. Zelfs als een retailer een betaling met je iPhone of Apple Watch accepteert, kan de transactie vaak niet verwerkt worden. Dat komt omdat niet iedere pinpas standaard buiten Europa werkt. In de toekomst kun je in plaats van je pinpas gewoon je creditcard selecteren en wel wereldwijd met je iPhone of Apple Watch betalen.

Dit kan ook handig zijn bij online shoppen. Buitenlandse winkels en apps accepteren Apple’s betaaldienst vaak, maar alleen als er een creditcard gebruikt wordt. Wanneer ondersteuning voor Nederandse creditcards precies uitgerold wordt, is nog onduidelijk. Lente of zomer is het meest precieze dat we te horen kregen.

Apple Pay ING Nederland 001
Momenteel werkt Apple’s betaaldienst alleen met debetkaarten – Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Uitbreiding in België

Of Apple’s betaaldienst ook in België creditcards gaat ondersteunen, is nog onbekend. Ondanks werd echter wel een andere uitbreiding voor de Belgische markt aangekondigd. Naast BNP Paribas Fortis (en dochterbedrijf Hello Bank), gaat ook KBC Bank Apple Pay ondersteunen. (Zie ook → Officieel: Apple Pay komt naar KBC Bank in België)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  Dit kan toch gewoon al? Ik heb mijn credit card gewoon in Apple Pay staan en kan hem via Apple Pay gebruiken in winkels. Ook online betalen via Apple Pay wekt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @pim939: Bij welke bank zit je? Bij Rabobank, ING en ABN heb je deze mogelijkheid namelijk niet.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik heb sinds januari een credit card bij Bunq. Deze werkt met MasterCard.

 • Profielfoto
  digimotion

  ik gebruik ook al sinds de lancering gewoon mijn debetkaart en kredietkaarten “Mastercard” en “Visa” via Apple Pay, uitgegeven door “BNP Paribas Fortis” België……

 • Profielfoto
  woutt

  Iemand ervaring met Rabobank Wereldpas (debit dus) in de US? Bij mijn laatste bezoek met een Bunq debit card had betalen via Apple Pay letterlijk 0% succes voor mij in Florida… Ik heb altijd begrepen dat dit kwam omdat de US alleen Apple Pay accepteert icm een creditcard.

  Gezien ik eind dit jaar weer een bezoek die kant op in de planning heb staan, heb ik via Curve een (gratis) pas aangevraagd en daar mijn Rabobank creditcard aan gekoppeld, waardoor ik nu dus alsnog een Apple Pay betaling via mijn creditcard kan maken, waardoor dit dus ook pijnloos in het buitenland zou moeten werken:) Tip!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zou mooi zijn. Vond de ervaring in Australië zo matig vwb ApplePay dat nergens werkte…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zou makkelijk zijn, vooral in Amerika handig.

  Hopelijk ook snel ondersteuning voor Amex cards dan.

 • Profielfoto
  PowerMac

  In Frankrijk (waar we Apple Pay al een paar jaar hebben) is een credit card en een debit card dezelfde fysieke kaart (de chip in de kaarten is dan ook een Franse uitvinding). Dat is handig in de zin dat je slechts één kaart op zak hoeft te hebben, en in het geval van Apple Pay dus maar één kaart in de iPhone/Apple Watch Wallet. Derhalve weet ik eigenlijk niet of deze kaarten gelinkt zijn aan de debit of credit kant van de kaart.

  Wat ik wel weet is dat als ik in Albert Heijn ben, de Franse kaart niet werkt, omdat deze dan gezien wordt als credit card, en credit card niet geaccepteerd wordt bij AH. Nederland loopt wat dat betreft nogal erg achter op andere landen.

  Nu dus ook de credit card versus de debit card: ik vond het al vreemd dat de ABMAMRO debit card het wel doet me Apple Pay maar de credit card niet: vroeg dat eens na bij ABNAMRO, maar kreeg daar een no-answer op terug: de letter I van AI is niet altijd zo heel erg intelligent…

  Nu weten we dus hoe het zit. We wachten af.

   

   

 • Profielfoto
  embrowsers

  Het toevoegen van een MasterCard of Visa-creditcard van elke Nederlandse bank aan ApplePay kan nu al, zij het indirect (dus via een klein omweggetje); namelijk via Curve. ( https://www.curve.app/join#EKPJW79N ) Werkt hier probleemloos.

 • Profielfoto
  klaasb

  Ha, dat verklaart waarom ik soms wel en soms niet met Apple Pay kon betalen … ik hoop dat AMEX snel mee gaat doen.

 • Profielfoto
  RW076

  Mijn VISA (van VISA niet van een Nederlandse bank) werkt ook al vanaf het begin.
  De Amex (American Express) van de zaak doet het niet, Maarja die doet het als pasje heeeeeeeel vaak niet bij bedrijven dus dat verbaasd me dan niets.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  woutt op 4 maart 2020 20:32
  Iemand ervaring met Rabobank Wereldpas (debit dus) in de US? Bij mijn laatste bezoek met een Bunq debit card had betalen via Apple Pay letterlijk 0% succes voor mij in Florida… Ik heb altijd begrepen dat dit kwam omdat de US alleen Apple Pay accepteert icm een creditcard.

  Gezien ik eind dit jaar weer een bezoek die kant op in de planning heb staan, heb ik via Curve een (gratis) pas aangevraagd en daar mijn Rabobank creditcard aan gekoppeld, waardoor ik nu dus alsnog een Apple Pay betaling via mijn creditcard kan maken, waardoor dit dus ook pijnloos in het buitenland zou moeten werken:) Tip!

  Woutt, als je in je mijn.Rabobank-omgeving kijkt bij ‘zelf regelen’ ->’betaalpas’ dan zie je waarschijnlijk dat je pas buien Europa “UIT” staat. Pas in VS aanzetten en je kunt in Florida pinnen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn N26 Apple is aan een credit card gekoppeld en daardoor minder goed bruikbaar dan een maestro account. Creditcard wordt gewoon niet overal geaccepteerd.