Apple helpt leraren op afstand les te geven

Door: Jelle van Es - 9 reacties
leraren thuiswerken keynote
(Afbeelding: Apple/OMT)

Nu de scholen in Nederland gesloten zijn, en dat zal nog wel een tijdje blijven, zijn we in één klap aangewezen op digitale middelen voor veel van onze dagelijkse werkzaamheden. Apple hoopt een handje te helpen en heeft een serie aan video’s beschikbaar gesteld om leraren te leren op afstand les te geven.

Met de serie aan video’s worden aan leraren uitgelegd hoe ze verschillende programma’s kunnen gebruiken om direct of indirect les te geven aan de kinderen die nu ook thuis zitten. Voor de fanatieke gebruiker is het allemaal erg standaard, maar daar is het ook niet voor bedoeld.

Apple helpt leraren les te geven

Mijn eigen vrouw staat voor de klas. Hoewel die redelijk wat ervaring heeft met MacBooks, iPhones en iPads, merk je toch dat het op afstand lesgeven voor leraren een compleet andere tak van sport is. En dan is het gewoon goed om met de basis te beginnen. De reeks aan video’s is hier te bekijken.

leraren
Zo kan er voorlopig geen les worden gegeven (Afbeelding: Tra Nguyen)

De video’s voor de leraren zijn overigens niet al te lang. Apple weet waarschijnlijk dat deze groep het momenteel al druk genoeg heeft en dus geen tijd heeft om uren bepaalde technieken te bestuderen en te begrijpen. De video’s zijn als gezegd echt bedoeld als de basiskennis. Zo helpt de eerste video je met het opzetten van remote learning met de iPad. In de video wordt gekeken naar de mogelijkheden die in de school geboden kunnen worden en apps die dit ondersteunen. Zo kun je makkelijk documenten scannen en is het mogelijk om die te delen. Op die manier kan nakijkwerk digitaal worden gedaan.

De tweede video gaat over de mogelijkheid om video’s en livestreams te maken en op die manier content te delen met leerlingen door de leraren. Zo krijg je bijvoorbeeld de basis van Keynote mee, wat ook voor andere toepassingen zeer handig is. Wil je meer lezen over alles dat met thuiswerken te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  keesc

  Ik vind het erg jammer, zelfs een gemiste kans, als je ziet wat Apple heeft laten liggen in het onderwijs. Ik moet nu werken met MS Teams. Wat veel bugs heeft. Te veel haperingen, nog steeds niet intuïtief, ingewikkelde manier van mensen uitnodigen, dwingende manier van werken. Apple heeft alle losse App’s in huis maar dit integraal aanbieden in een applicatie moet denk ik een kleine stap zijn. Maar goed het moet natuurlijk samenwerken met mijn MS collega’s. Daarom zouden ze m.i. beter kunnen samenwerken, als het dan toch moet, met Teams.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ik wilde ze bekijken op mijn iPhone , maar lukt voor geen meter. Ook niet buiten OMT om..

 • Profielfoto
  Tee Loo

  keesc op 25 maart 2020 18:57
  Ik vind het erg jammer, zelfs een gemiste kans, als je ziet wat Apple heeft laten liggen in het onderwijs. Ik moet nu werken met MS Teams. Wat veel bugs heeft. Te veel haperingen, nog steeds niet intuïtief, ingewikkelde manier van mensen uitnodigen, dwingende manier van werken. Apple heeft alle losse App’s in huis maar dit integraal aanbieden in een applicatie moet denk ik een kleine stap zijn. Maar goed het moet natuurlijk samenwerken met mijn MS collega’s. Daarom zouden ze m.i. beter kunnen samenwerken, als het dan toch moet, met Teams.

  Probeer Zoom.

  Veel beter. In Denemarken zijn alle scholen daar op overgegaan.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik denk dat de scholen hier genoegen neemt met MS Teams, met diens evt. haperingen, omdat het ‘toch’ slechts een tijdelijke oplossing is. Apple softwarepakket is mooi, maar zeer beperkt tot vnl. alleen Apple, terwijl overgrote meerderheid thuis Windows en/of Android gebruikt. Microsoft is verstandig geweest om MS Teams voor alle apparaten beschikbaar te maken, zodat echt iedereen er gebruik van kan maken. Hier werkt Teams wel normaal en goed trouwens.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Lol, Apple in het onderwijs… die werken toch voornamelijk met windows en gebruiken veel diensten van de uitgevers die op flash gebaseerd zijn…

  Kinderen kunnen diverse dingen van hun werkpakket niet uitvoeren omdat de software zou oubollig is, dus met Apple onderwijs volgen is echt een lastige opgave, leerkrachten snappen toch al niets van hun computer, laat staan als het afwijkt van wat ze zelf is aangeleerd.

 • Profielfoto
  keesc

  “Probeer Zoom.

  Veel beter. In Denemarken zijn alle scholen daar op overgegaan.”

  Uitdaging is dat ik voor een Hogeschool werk met ruim 30.000 studenten en ca. 3000 collga’s. Dan wordt er toch gekozen voor een soort van compromis zo lijkt het. MS Teams werkt best maar mis de Apple Look & Feel. ’t is nog een beetje houtje-touwtje oplossing wat zwaar steunt op Office en vooral Outlook.

 • Profielfoto
  goldoni

  keesc op 26 maart 2020 21:01
  “Probeer Zoom.

  Veel beter. In Denemarken zijn alle scholen daar op overgegaan.”

  Uitdaging is dat ik voor een Hogeschool werk met ruim 30.000 studenten en ca. 3000 collga’s. Dan wordt er toch gekozen voor een soort van compromis zo lijkt het. MS Teams werkt best maar mis de Apple Look & Feel. ’t is nog een beetje houtje-touwtje oplossing wat zwaar steunt op Office en vooral Outlook.

  Teams maakt onderdeel uit van Office365 dat klopt en heeft koppelingen met Outlook maar steunt er niet op. Je kunt samenwerken in Word, Excel, Powerpoint etc. Van speciale teams tot kanalen. Voor onderwijs speciale classrooms. Dat is de kracht van Microsoft je kunt er in samenwerken en de producten werken samen.

  Bij Apple zie je dit niet, is nooit geweest en zal nooit komen, wat ze ook proberen. Veel te veel een gesloten systeem welke angstvallig de Microsoft en Android wereld buiten de deur probeert te houden.

  Ook ik werk nu met Teams bij verschillende organisaties van klein tot groot, toevallig ook een hogeschool van dezelfde omvang. Geen centje pijn!

  Bij het gebruik van Zoom moet je goed de voorwaarden lezen, er is een AVG issue!

  En omdat ik hier meestal de iSheep bash, kan ik jullie niet teleurstellen. Waar is Apple in dit Corona tijdperk? Microsoft, AWS en Google stellen rekenkracht ter beschikking voor de bestrijding van het virus! Iets terug doen voor de mensheid is Apple met de CEO voorop blijkbaar vreemd, stelletje prutsers….

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Iedereen op scholen werkt met chromebooks en google classroom dus Apple is niet relevant in het onderwijs.

 • Profielfoto
  SvS

  lordoftheflatbush op 27 maart 2020 06:42
  Iedereen op scholen werkt met chromebooks en google classroom dus Apple is niet relevant in het onderwijs.

  Nee hoor, lang niet iedereen. “Onze” basisschool heeft iPads voor elk kind vanaf groep 5. Maar ze werken wel met MS Office.

   

  Daarbij lees ik dat Zoom nu data deelt met Facebook, ook al heb je er niet eens account. Dus skip Zoom…