Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 23 maart 2020

Apple, Disney en Amazon halen ook beeldkwaliteit naar beneden

Het zijn bijzondere tijden en bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Netflix en YouTube haalde vorige week hun beeldkwaliteit naar benden om “verstopping van het internet” te voorkomen. Apple, Disney en Amazon doen nu hetzelfde.

Netflix haalde, eind vorige week, als eerste streamingdienst de beeldkwaliteit naar beneden. Het gaat om een periode van 30 dagen waarin de bitrate in Europa zo laag mogelijk gehouden wordt. Dit zorgt ervoor dat het internet een stuk minder belast wordt. Iets dat in de woonkamers te merken is doordat de beeldkwaliteit iets terug kan lopen.

Apple en Disney volgen Netflix en YouTube

Apple en Disney verlagen, net als Netflix, om dezelfde reden als Netflix en YouTube, de bitrate. Amazon maakt duidelijk ook op deze manier zijn bedragen te leveren. Voor de Prime Video streamingdienst heeft het bedrijf beloofd om “de streaming bitrates te verminderen, maar de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden”. Dit geldt alleen voor de Europese landen waarin Amazon Prime Video opereert.

Datzelfde geldt overigens voor Disney+. In de Europese landen waar de streamingdienst opereert zal het de breedbandte met een kwart verminderen. Op dit moment geldt dat dus alleen nog maar voor Nederland, want in andere landen verschijnt de dienst pas aanstaande dinsdag. Alleen in Frankrijk is de lancering van Disney+ uitgesteld. Daar verschijnt de streamingdienst pas op 7 april.

Apple TV+ creators 16x9
Klik/tap voor groter

Apple heeft op dit moment officieel gezien nog niets aangekondigd op dit gebied. Maar website 9to5Mac heeft wel een reductie in de beeldkwaliteit gespot. Volgens de website zelf gaat het om een vrij grote reductie in beeldkwaliteit.

Waarom de bitrate verlagen?

Op dit moment is er nog geen spoor te bekennen van een zelfde maatregel in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten. Waarom gaat bij ons dan precies de bitrate naar beneden?

Dat heeft te maken met het feit dat Eurocommisaris Thierry Breton een verzoek indiende bij Netflix CEO Reed Hastings. Door alle maatregelen omtrent het coronavirus wordt het internet aanzienlijk meer belast dan normaal. De Eurocommisaris wilde graag dat Netflix de boel terugschaalde naar SD-kwaliteit om “verstopping van het internet” tegen te gaan. Dat gebeurde uiteindelijk niet, want Netflix schaalde de bitrate zo ver mogelijk terug.

Mensen die dus een abonnement voor 4K beeldkwaliteit hebben, kunnen dus nog steeds 4K kijken. Maar ondertussen wordt er toch veel bespaard. Wil je weten hoe dat zit, lees dan hier ons verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple, Disney en Amazon halen ook beeldkwaliteit naar beneden
Sluiten