Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apple Inc. 17 maart 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple-aandelen dalen met 12% terwijl winkels in veel landen gesloten worden

De ontwikkelingen op de financiële markten wisselen elkaar in een rap tempo af door het coronavirus. Ook Apple heeft daar last van. Toen de markt geopend werd, opende het bedrijf uit Cupertino met een waardedaling van maar liefst twaalf procent. Het aandeel stond toen op 243 dollar. Waar heeft dat mee te maken?

Eerder maakte Apple al bekend dat alle winkels buiten Groot-China gesloten worden, in elk geval tot 27 maart. Binnen de Chinese regio zou er nu minder reden tot paniek zijn, waardoor klanten weer terecht kunnen in de winkels die het bedrijf daar heeft. Nu er meer winkels gesloten zijn, betekent dat natuurlijk ook dat de iPhone- en iPad-fabrikant minder omzet verwacht. Het helpt namelijk nog steeds een product uit te proberen in de winkel voordat iemand hem aanschaft; daar hebben meerdere bedrijven nu last van.

Apple en de effecten van het coronavirus

Een lagere vraag vanuit klanten is ook simpelweg een consequentie van de pandemie. Veel mensen weten niet zeker hoeveel geld ze de komende weken zelf kunnen verdienen, waardoor er ook minder luxeproducten gekocht gaan worden. Dat was eerder al zichtbaar in China, waar de iPhone-verkoop met zestig procent terugnam in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder.

Apple recordboete Frankrijk
Klik/tap voor groter.

Echter, het feit dat de aandelen van Apple nu dalen, heeft meer te maken met andere oorzaken dan met dingen die specifiek betrekking hebben op de populaire fabrikant. De markt is ontzettend vluchtig nu investeerders denken het coronavirus de wereld naar de volgende recessie helpt. Er zijn al heel evenementen geannuleerd en ondertussen zitten er een hoop mensen thuis; waarvan een deel dus zonder werk. Daarnaast is er veel onzekerheid die voor stress zorgt: want hoe lang blijven de problemen nog bestaan en wanneer keert alles terug naar de normale gang van zaken? Dit kan nog maanden duren.

Eerder maakte Apple ook al bekend dat WWDC 2020 niet doorgaat zoals je dat gewend bent. In plaats daarvan krijgen we een online keynote en kunnen ontwikkelaars rekenen op online workshopsessies. Verder heeft het bedrijf hierover nog niets bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple-aandelen dalen met 12% terwijl winkels in veel landen gesloten worden
Sluiten