Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 3 maart 2020

‘Apparaatbeveiliging iPhones nog steeds beter dan op Android’

Het is geen geheim dat iPhones over het algemeen beter beschermd zijn dan de verschillende Android-smartphones van dit moment. Apple is niet perfect op dit gebied, maar de App Store heeft over het algemeen minder vaak last van malware-applicaties dan Google Play op Android.

Zo blijkt uit onderzoek dat er meer dan 25 duizend schadelijke applicaties geüpload waren naar Google Play, de downloadwinkel van Android, Android TV, Wear OS en Chrome OS. Soms lijkt het erop dat we geen enkele maand door kunnen komen zonder een bericht over malware of andere schadelijke apps in Google Play. Daarnaast is het zo dat veel Android-smartphones gewoonweg niet over beveiligingsupdates beschikken die ervoor kunnen zorgen dat ze minder vatbaar zijn voor online dreigingen.

iPhones over het algemeen veiliger dan Androids

NordVPN schrijft dat dit met het open en veelzijdige karakter van Android te maken heeft. Google heeft nou eenmaal te maken met een veel groter aantal apparaten en die zouden allemaal op tijd updates moeten ontvangen. Dat is een operatie die niet haalbaar is, waardoor veel apparaten dus achterblijven op de rest en vatbaar zijn voor aanvallen. Meestal werkt het updatebeleid van al die verschillende fabrikanten ook tegen: na twee of soms drie jaar houdt het op en dan blijf je met hardware achter die gemakkelijk ten prooi kan vallen.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
De iPhone 11 en 11 Pro.

Veel Android-apparaten moeten het dus zonder beveiligingsupdates doen, maar er zijn ook veel devices die geen grote Android-updates meer krijgen (als in: een nieuwe versie van het besturingssysteem kunnen downloaden en installeren). In mei 2019, bijvoorbeeld, draaide 25 procent van de Android-apparaten op Android Lollipop. Lollipop verscheen in 2014 op de markt.

Zelfs wanneer Google het voor elkaar krijgt dat veel meer toestellen toegang krijgen tot beveiligingsupdates (en, toegegeven, dat is de zoekmachinegigant gelukt), dan nog zit je met het probleem dat veel smartphones geen toegang hebben tot Android-updates.

Ter vergelijking: zo’n 77 procent van de iPhones draait momenteel op iOS 13, de meest recente versie van het besturingssysteem voor iPhones. Deze mijlpaal werd binnen vier maanden na de lancering van het systeem behaald.

Reageer op artikel:
‘Apparaatbeveiliging iPhones nog steeds beter dan op Android’
Sluiten