Android het minst veilige besturingssyteem in 2019: iOS ontbreekt in de lijst

Door: Mark Hofman - 3 reacties
iOS Dark Mode
(Afbeelding: Apple)

Android was in 2019 het minst veilige besturingssysteem, zo maakt TheBestVPN bekend. De cijfers zijn afkomstig van de National Institute of Standards and Technology.

Het besturingssysteem van Google had in 2019 te maken met de meeste kwetsbaarheden van de gehele markt. In dat jaar werden er 414 gevonden. Ter vergelijking: de nummer twee van de lijst, Debian Linux, had 360 kwetsbaarheden. Het besturingssysteem van Apple komt helemaal niet voor in de lijst.

Android minst veilige besturingssysteem in 2019

Android is een open ecosysteem. Waar dat enerzijds een hoop voordelen met zich meebrengt, zorgt dit ook voor aardig wat nadelen. Het werkt twee kanten op. Een van deze nadelen is het aantal kwetsbaarheden die gepaard gaan met een dusdanig ontwerp. Iets dat er dus voor zorgt dat Android, in 2019, wederom het meest kwetsbare besturingssysteem van de markt was. In 2018 ontsprong het systeem van Google deze titel, maar in 2017 en 2016 stond het systeem ook al op nummer 1.

Dat komt volgens TheBestVPN niet direct door Android zelf. Wel hebben de vooraf geïnstalleerde apps wel bloed aan de vingers. Dat heeft dan voornamelijk te maken met de permissies die gevraagd worden.

Google is het er niet mee eens

Tegenover Fast Company heeft een woordvoerder van Google gereageerd op de uitslag. Volgens deze persoon is het niet eerlijk dat Android, door deze cijfers, als minst veilig wordt weggezet.

“We zijn het niet eens met het feit dat het aantal gerepareerde veiligheidsproblemen een indicatie geeft over de veiligheid van een besturingssysteem.”

Volgens de woordvoerder is dit namelijk een gevolg van een open ecosysteem. En wat dat betreft werkt “Android zoals bedoeld is”.

Android legt het af tegen iOS

Waar Android dus bovenaan de lijst staat te schitteren met 414 gevonden kwetsbaarheden, is iOS niet te bekennen. Althans, in de top 15 lijst van de Institute of Standards and Technology. Dat betekent dus dat iOS in 2019 sowieso minder kwetsbaarheden dan 184 te verwerken had.

iOS Android veilig onveilig
De resultaten van het onderzoek (Afbeelding: National Institute of Standards and Technology)

Tussen 1999 en 2019 waren er overigens wel wat problemen te vinden binnen het besturingssysteem. Zo staat iOS in die lijst op een nummer acht positie. Daardoor wordt duidelijk dat er in de afgelopen twintig jaar 1655 kwetsbaarheden gevonden zijn. Mac OS X staat, met 2212 technische kwetsbaarheden, op een vierde positie in de lijst.

 

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  donut

  volgens hetzelfde artikel

  Although such large numbers might be alarming, technical vulnerabilities are detected, on average, in 197 days and contained in 69, but a recent two-year iOS breach affecting thousands of iPhones terrified experts. Still, Android had the most vulnerabilities reported in 2016, 2017, and 2019, while iOS didn’t make the list at all.

  Het gaat niet alleen om de hoeveelheid kwetsbaarheden, maar vooral ook om de ernst ervan.

  Omdat de telefoon een steeds belangrijkere hub wordt voor bijna alles wat je doet, zal een goede beveiliging ook steeds belangrijker worden.

  Probleem met Android is dat het verdienmodel erop gebaseerd is om gegevens te ontfutselen van de gebruiker. Echter natuurlijk alleen door Google;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  414 gevonden kwetsbaarheden…

  iOS had er natuurlijk minstens net zoveel. Alleen zijn die nooit gevonden. .;)

  Ofwel: wat de woordvoerder van Google ook al zegt; ze zijn super-actief in het opsporen en repareren van die kwetsbaarheden. Meer dan op elk ander besturingssysteem.

  (Alles is recht te lullen.:) ).

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  De historische lijst is ook goed scheef:

  alle grote os’en staan onder hun gezamelijke noemer, maar windows staat per versie vermeld (en daardoor lager)