Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 10 maart 2020
Leestijd: 3 minuten

Amazon nu eindelijk echt in Nederland: wat zijn de gevolgen?

Het zat er al een aantal jaar aan te komen, maar vanaf vandaag is Amazon echt actief in Nederland. Voorheen konden alleen e-books gekocht worden via de Nederlandse Amazon website. Nu is de webshop volledig vernieuwd en kun je ook fysieke producten bestellen. Van elektronica tot kleding en van cosmetica tot woonartikelen. De webwinkel oorlog breekt nu echt los.

Het is nu dus mogelijk om meer dan alleen digitale boeken te kopen via Amazon Nederland. Voorheen werd je voor fysieke producten doorverwezen naar de Duitse site van Amazon. Dat hoeft nu dus niet meer, maar je bestelde producten moeten nog steeds vanaf onze oosterburen deze kant op komen.

Amazon Prime

Zover bekend is er namelijk nog geen Amazon distributiecentrum in Nederland. De producten die je bestelt komen van net over de grens. In Mönchengladbach staat namelijk wel een distributiecentrum. Hoewel je bestelling dus nog steeds uit het buitenland moet komen, ga je daar verder weinig van merken. De levertijd zou nog steeds kort moeten zijn en de verzending is niet duurder dan je mag verwachten.

De kosten om een pakketje te laten bezorgen zijn afhankelijk van wat je bestelt, maar Amazon biedt ook andere opties. Zo wordt iedere bestelling boven de twintig euro gratis verzonden. Daarnaast is het nu mogelijk om Prime te nemen voor 2,99 euro per maand.

Deze dienst was al beschikbaar in Nederland, maar tot vandaag kreeg je met een abonnement alleen toegang tot de videostreamingdienst. Nu kunnen Prime abonnees ook gebruik maken van gratis verzending. Daarnaast krijg je ook toegang tot Twitch Prime en Amazon Photos.

De webwinkel oorlog breekt los

Volgens Amazon is dit pas het begin. Het Amerikaanse bedrijf wil verder groeien en richt zich daarbij vooral op de langere termijn. Wat we precies kunnen verwachten, is nog onduidelijk. Waar je in ieder geval wel rekening mee kunt houden is dat in de aankomende maanden het aanbod verder gaat groeien.

Volgens deskundigen kan de komst van Amazon een mokerslag zijn voor andere webshops zoals Bol.com, Coolblue en Wehkamp. Toch maken deze partijen zich niet direct zorgen. Wehkamp ziet dat het bedrijf van Bezos het in Engeland bijvoorbeeld minder doet op kleding en houdt zich daar aan vast. Daarnaast hebben ze miljoenen geïnvesteerd in logistiek om zo concurrerend te kunnen blijven.

Eindelijk fysieke artikelen op Amazon.nl. Klik/tap voor groter.

Ook Bol.com heeft al actie ondernomen. Zo werden de commissies voor leveranciers verlaagd. Coolblue kiest er juist voor om te investeren in nieuwe producten en betere dienstverlening. Zo kun je er nu ook zonnepanelen kopen en zijn er meerdere fysieke winkels geopend. Op deze manier proberen de Nederlandse webwinkels hun positie in Nederland te versterken.

Kleine partijen gaan het zwaar krijgen

Toch zullen ze de komst van Amazon zeker gaan voelen. De gigant uit Amerika kan namelijk altijd goedkoper zijn. Het bedrijf verdient vooral aan hun clouddiensten en dus is er minder druk om winst te maken op producten. De prijzen zullen door de komst van Amazon dus omlaag gaan en daardoor komen de marges onder druk. Dit zullen de Nederlands webshops zeker gaan voelen, maar vooral voor kleinere bedrijven kan dit de doodsteek worden.

Dat klinkt allemaal heel dramatisch, maar de komst van Amazon kan ook positieve gevolgen gaan hebben. In bijna alle landen waar de Amerikaanse webwinkel binnenkomt stijgen de online verkopen. Veel Nederlandse webshops zijn goed gepositioneerd en kunnen hier juist van gaan profiteren. Amazon gaat er volgens sommige kenners voor zorgen dat het groeicijfer versnelt. Dit kan dus een positieve uitwerking gaan hebben. Ook voor de andere webshops.

Moeten we blij zijn met Amazon?

De komst van Amazon gaat dus zeker een hoop losmaken in Nederland, maar het is nog maar de vraag welke gevolgen dit precies gaat hebben. Ben jij blij met de komst van Amazon? En wat verwacht je dat het gaat doen met de markt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amazon nu eindelijk echt in Nederland: wat zijn de gevolgen?
Sluiten