A12Z-processor iPad Pro nagenoeg identiek aan A12X in iPad Pro (2018)

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
iPad Pro 2020 wide iPadOS 13.4
(Afbeelding: Apple)

Een gebruiker op Reddit zegt nu al een nieuwe iPad Pro (2020) te hebben. Hij heeft de tablet meteen aan benchmarking onderworpen. Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe processor in de tablet, de A12Z, nagenoeg gelijk is aan de processor in de Pro uit 2018, de A12X.

De resultaten kun je hier zelf bekijken. In de Geekbench 5-test komt naar voren dat de 11 inch iPad Pro een singlecorescore behaalt van 1114 en een multicorescore 4654. Daarmee komt de nieuwe Pro heel dicht in de buurt van de resultaten van de Pro uit 2018. Toen die tablet door Geekbech 5 heen ging, kwam daar een singlecorescore uit van 1113 en een multicorscore van 4608. In de oude Pro zit een A12X-processor, die net als de nieuwe variant, A12Z, leunt op acht kernen die geklokt zijn op 2,48 GHz.

Nieuwe iPad Pro met oude processor?

In de Metal-score scoort de nieuwe iPad Pro ietwat beter. De nieuwe tablet van Apple behaalt daar een Metal-score van 9894. In vergelijking met het vorige model is dat een kleine winst, aangezien de oude Pro een score behaalde van 9020. Die verbetering is goed te verklaren. De A12Z-processor heeft namelijk acht kernen die de grafische kwaliteiten voor hun rekening nemen, terwijl de A12X er nog zeven had. Die ene kern kan dus het verschil maken, al merk je daar in het dagelijkse gebruik mogelijk niet zo veel van.

iPad Pro 2020 - 1
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

De gebruiker op Reddit heeft de nieuwe iPad Pro ook door Antutu gehaald. Daar kwamen opmerkelijke scores uit, die soms lager uitvallen dan bij het vorige model. Echter, de benchmark is mogelijk nog niet geoptimaliseerd voor het nieuwe model, aangezien de tablet pas vanaf vandaag beschikbaar is. De scores luiden als volgt: de processor haalde 187648, de grafische processor scoorde 348519 en op het gebied van geheugen kwam dit naar boven: 71476 punten. In de 2018-versie waren de resultaten als volgt: processor 184553, grafische processor 357335 en geheugen 90598 punten.

Er zijn straks meer tests nodig die een definitief oordeel kunnen vellen over de nieuwe processor in de iPad Pro. Voor nu lijkt het erop dat beide processor niet heel veel van elkaar verschillen en er dus slechts kleinere verbeteringen doorgevoerd zijn. Twijfel je nu sterk of je de upgrade moet maken? Check dan ons artikel waarin we beide modellen met elkaar vergelijken.

Reddit

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Olieboer

  Als het een veel betere processor was hadden ze die wel de A13 genoemd, dus ik vind het wel logisch eigenlijk.

 • Profielfoto
  okeribok

  Maakt het wel een beetje jammerlijk om dit als een “nieuwe” ipad te zien, twee jaar later.

 • Profielfoto
  tonnert

  We hebben hier nog een iPad Pro uit 2015, met 128 Gb is die nog steeds meer dan geschikt om alles hiermee te doen.