‘A12Z in iPad Pro (2020) slechts hernoemde A12X met extra gpu-kern’

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
iPad Pro (2020)
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het was al duidelijk dat de A12Z Bionic-processor in de iPad Pro (2020) niet heel veel beter is dat de A12X Bionic uit oudere modellen. Maar nu blijkt ook dat er fysiek weinig verschil tussen beide processors, waardoor de cpu nu omschreven wordt als een ‘hernoemde A12X met extra gpu-kern’.

Toen de iPad Pro (2020) aangekondigd werd, schreef Apple in het persbericht dat de processor in de tablet beschikt over acht gpu-kernen, voor de grafische kwaliteit. Dat is het grootste verschil tussen de A12Z Bionic en A12X Bionic, dachten we toen. Echter, uit onderzoek van de site Notebook Check blijkt nu dat dit niet het complete verhaal is. De A12X Bionic-processor uit 2018 heeft namelijk ook acht gpu-kernen, waarvan de achtste uitgeschakeld is. Daardoor gebruikt die processor dus in feite maar zeven grafische kernen.

De nieuwe iPad Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

iPad Pro (2020): toch dezelfde processor?

Dit suggereert dat Apple dus in feite de oude processor erbij gepakt heeft, de achtste kern geactiveerd heeft en de A12X voorzien heeft van een nieuwe naam. Ook doet zo’n verhaal het natuurlijk heel goed in de marketing: die achtste core kan mogelijk voor extra verkopen zorgen, zonder dat je daar als bedrijf heel veel extra werkt aan gehad hebt. Mocht dit kloppen, en Notebook Check is overtuigd van wel, dan heeft Apple dus in feite gebruikgemaakt van precies dezelfde processor, met dezelfde kernen voor zowel de cpu als de gpu.

Op zich is het slim van Apple om dergelijke praktijken uit te halen. Het scheelt namelijk heel wat ontwikkelkosten. En voor een lente-update is het het bedrijf waarschijnlijk niet waard om een geheel nieuwe processor als de A13 te introduceren. Die eer wordt weggelegd voor de nieuwe iPhones die later dit jaar verschijnen (evenals mogelijke nieuwe versies van de iPad Pro). Dan nog zijn er natuurlijk genoeg veranderingen doorgevoerd die een aankoop kunnen rechtvaardigen. Denk dan aan de toegevoegde LiDAR-scanner.

Notebook Check

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ja, heel slim. Met kleine productvariaties telkens roepen dat je sneller wordt. Het klopt wel, maar toch voel je een beetje bewaterd.

 • Profielfoto
  rob seller

  Ik voel een class action lawsuit aankomen in de us van gebruikers die een iPad 2018 model hebben, en of de 8 cores worden gebruikt doormiddel van een update of geld terug! We wachten af:-)

 • Profielfoto
  lord anubis

  Dus er is verschil. Van beide kanten muggenziften.

  Ik begreep wel dat de warmte opwekking wat minder is.

  Maar ja, dat zal onder tomato/tomato vallen.

  Uiteindelijk bepaal je zelf wat je aankoopt. Als je de benchmarks beschouwd en je bent tevreden met de ‘snellere’ versie, so be it. Koop er 1 en wees er blij mee.

  Bedrog, tja het is het net niet in mijn ogen.

   

  En… Misschien is er in de FW software matige een chip type test die bepaald of de achtste core wel of niet ingeschakeld kan/gaat worden.

 • Profielfoto
  Frans

  Nou en?

 • Profielfoto
  iphonerd

  Dit artikel verduidelijkt waarom Apple die achtste kern nu pas activeert. Het komt er op neer dat in het productie process vaak een kern sneuvelt. Hierdoor kan je de gehele soc weggooien. Als je een 8 core processor verkoopt als 7 core processor kun je de soc met een gesneuvelde core nog steeds verkopen.

  https://www.protectiveearth.net/post/relax-apple-disabling-a-gpu-core-in-a12x-only-to-enable-it-in-a12z-is-quite-common

 • Profielfoto
  bugboy

  rob seller op 27 maart 2020 17:36
  Ik voel een class action lawsuit aankomen in de us van gebruikers die een iPad 2018 model hebben, en of de 8 cores worden gebruikt doormiddel van een update of geld terug! We wachten af:-)

  Apple communiceert geen specificaties -bij mijn weten- dus de mensen hebben gewoon gekregen wat ze mochten verwachten. Dit trucje wordt al jaren door Intel/AMD toegepast om bij iets mindere yields toch nog producten te kunnen hebben. Niets mis mee in mijn ogen.

 • Profielfoto
  XYZ123

  Gewoon CPU Binning…heel normaal in de sector.
  Omdat CPU/GPU zeer complex zijn, kan het zijn dat core(s) niet voldoen aan de eisen van de producent.
  Deze kan dan beslissen om een of meerdere cores uit te schakelen zodat de CPU/GPU nog wel kan gebruikt worden.
  Intel en AMD doen het al jaren: Quad-Core i5’s van Intel waarvan 2 cores niet optimaal werkten werden uitgeschakeld en verkocht als Dual-Core i3’s.

   

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En voor een lente-update is het het bedrijf waarschijnlijk niet waard om een geheel nieuwe processor als de A13 te introduceren. Die eer wordt weggelegd voor de nieuwe iPhones die later dit jaar verschijnen

   

  Je bedoelt wellicht ‘A14’, de A13 kwam in de iPhone 11.
  Wat dat betreft is dit namelijk wel nieuw: voorheen gebruikte Apple een verbeterde variant van de bestaande iPhone. Nu heeft Apple een verbeterde versie van de voorgaande iPhone genomen.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Een verbeterde variant van de cpu uit vorige generatie iPhones, inderdaad. Ik hoopte op een 13X of wellicht al de opvolger daar van; liever ipv Lidar ca een (écht) nieuwe en snellere chip. Wij zaten vol spanning op de nieuwe Pro’s te wachten en wachten nog even langer.