Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 maart 2020

‘A12Z in iPad Pro (2020) slechts hernoemde A12X met extra gpu-kern’

Het was al duidelijk dat de A12Z Bionic-processor in de iPad Pro (2020) niet heel veel beter is dat de A12X Bionic uit oudere modellen. Maar nu blijkt ook dat er fysiek weinig verschil tussen beide processors, waardoor de cpu nu omschreven wordt als een ‘hernoemde A12X met extra gpu-kern’.

Toen de iPad Pro (2020) aangekondigd werd, schreef Apple in het persbericht dat de processor in de tablet beschikt over acht gpu-kernen, voor de grafische kwaliteit. Dat is het grootste verschil tussen de A12Z Bionic en A12X Bionic, dachten we toen. Echter, uit onderzoek van de site Notebook Check blijkt nu dat dit niet het complete verhaal is. De A12X Bionic-processor uit 2018 heeft namelijk ook acht gpu-kernen, waarvan de achtste uitgeschakeld is. Daardoor gebruikt die processor dus in feite maar zeven grafische kernen.

De nieuwe iPad Pro
Klik/tap voor groter.

iPad Pro (2020): toch dezelfde processor?

Dit suggereert dat Apple dus in feite de oude processor erbij gepakt heeft, de achtste kern geactiveerd heeft en de A12X voorzien heeft van een nieuwe naam. Ook doet zo’n verhaal het natuurlijk heel goed in de marketing: die achtste core kan mogelijk voor extra verkopen zorgen, zonder dat je daar als bedrijf heel veel extra werkt aan gehad hebt. Mocht dit kloppen, en Notebook Check is overtuigd van wel, dan heeft Apple dus in feite gebruikgemaakt van precies dezelfde processor, met dezelfde kernen voor zowel de cpu als de gpu.

Op zich is het slim van Apple om dergelijke praktijken uit te halen. Het scheelt namelijk heel wat ontwikkelkosten. En voor een lente-update is het het bedrijf waarschijnlijk niet waard om een geheel nieuwe processor als de A13 te introduceren. Die eer wordt weggelegd voor de nieuwe iPhones die later dit jaar verschijnen (evenals mogelijke nieuwe versies van de iPad Pro). Dan nog zijn er natuurlijk genoeg veranderingen doorgevoerd die een aankoop kunnen rechtvaardigen. Denk dan aan de toegevoegde LiDAR-scanner.

Reageer op artikel:
‘A12Z in iPad Pro (2020) slechts hernoemde A12X met extra gpu-kern’
Sluiten