De 13-inch MacBook Pro is momenteel een erg slechte koop

Door: Raymon Mens - 16 reacties
MacBook Pro 16-inch 20
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Het MacBook-assortiment begint er steeds beter uit te zien. Eind 2019 kwam Apple met een nieuwe 16-inch MacBook Pro en onlangs volgde een stevig vernieuwde MacBook Air met verlaagde prijs en nieuw toetsenbord. De 13-inch MacBook Pro blijft achter als het lelijke eendje van de familie.

Wie op zoek is naar een nieuwe MacBook, kan de 13-inch MacBook Pro op dit moment het beste links laten liggen. De machine heeft dringend vernieuwing nodig om relevant te blijven. Er zijn een aantal redenen waarom de nieuwe MacBook Air momenteel een betere koop is.

13-inch MacBook Pro voor instapprijs, of een Air?

De vanaf-prijs van Apple’s 13-inch laptop is momenteel € 1.499. Daar koop je ook een wat geüpgrade MacBook Air voor. Laten we eens kijken wat je op moment van schrijven voor die € 1.499 koopt.

 • MacBook Pro 13-inch: 1,4-GHz quad-core 8e generatie Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,9 GHz), Intel Iris Plus Graphics 645, 8 GB LPDDR3-geheugen op 2.133 MHz, 128 GB opslag.
 • MacBook Air 13-inch: 1,1 GHz quad-core 10e generatie Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,5 GHz), Intel Iris Plus Graphics, 8 GB LPDDR4X-geheugen op 3733 MHz, 512 GB opslag.

De MacBook Pro 13-inch heeft een aantal voordelen, zoals een geavanceerder scherm en vooral de Touch Bar. Dat wil zeggen, als een aanraakgevoelige strip op de plaats van de functietoetsen je nuttig lijkt. Wij zijn niet zo overtuigd van de Touch Bar en door sommige gebruikers wordt het ontbreken van de functietoetsen zelfs als nadeel beschouwd. Maar de MacBook Air heeft ook zijn voordelen: hij is lichter en heeft een betere accuduur.

MacBook Air 2018 MacBook Pro 2018
MacBook Air (links) en MacBook Pro (rechts) – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)

Prestaties, opslagcapaciteit en toetsenbord

De prestaties zijn interessant om te testen zodra de MacBook Air 2020 beschikbaar is. Deze laptop heeft namelijk een aanzienlijk nieuwere quad-core-chip, maar de frequentie is lager en we moeten de beperktere warmteafvoer niet vergeten. Hoe dan ook, het instapmodel 13-inch MacBook Pro heeft één groot nadeel, de opslagcapaciteit. Voor dezelfde prijs koop je een laptop met vier keer zoveel schijfruimte!

Een ander belangrijk verschil is het toetsenbord. De 13-inch MacBook Pro is nog voorzien van een toetsenbord met vlindermechanisme. Dit is het plattere toetsenbord met grotere toetsen dat Apple in 2015 voor het eerst gebruikte. Er zijn echter veel problemen met de betrouwbaarheid van dit toetsenbord. Zoveel dat Apple een groot reparatieprogramma heeft opgezet. Je kunt bij problemen het toetsenbord tot vier jaar na aankoop gratis laten vervangen.

Inmiddels worden alle andere laptops van Apple uitgerust met een nieuw Magic Keyboard. Dat is niet alleen betrouwbaarder, maar de toetsen hebben ook iets meer aanslag en typen volgen velen prettiger. De pijltjestoetsen zijn weer in omgekeerde t-vorm terug. Het is een kwestie van tijd voordat ook de 13-inch MacBook Pro bijgewerkt wordt en misschien wel een 14-inch variant wordt. Tot die tijd is het tenzij je echt iets heel specifieks nodig hebt geen aanrader.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Oortjes

  Wie zit er tegenwoordig nog op een grote HDD te wachten?  Voor honderd euro per jaar heb je bij Microsoft 1 TB opslag en een compleet Office pakket.

  voor mij gaan steeds meer de accu capaciteit en flexibiliteit tellen bij aanschaf van een laptop.

   

 • Profielfoto
  JanVoo

  Oortjes op 20 maart 2020 12:19
  Wie zit er tegenwoordig nog op een grote HDD te wachten?

   

  Ik. Ik gebruik mijn laptop vaak voor onze band en daarin maken we gebruik van veel samples en backingtracks. Ik heb wel eens geëxperimenteerd met het opslaan van (een deel van) die bestanden extern, maar dat is geen succes.

 • Profielfoto
  plonserd

  Oortjes op 20 maart 2020 12:19
  Wie zit er tegenwoordig nog op een grote HDD te wachten?  Voor honderd euro per jaar heb je bij Microsoft 1 TB opslag en een compleet Office pakket.

  voor mij gaan steeds meer de accu capaciteit en flexibiliteit tellen bij aanschaf van een laptop.

   

  Zowat iedereen die met video of audio bezig is? En ik kan je alvast verklappen dat er waarschijnlijk veel van die mensen te vinden zijn onder de Macgebruikers. Moest ik niet met muziek bezig zijn zou ik ook ruimschoots toekomen met 128GB, maar nu ben ik al blij dat ik met m’n 512GB nét toekom om een beetje comfortabel te kunnen werken op locatie zonder externe schijven te moeten meenemen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die video-mensen kopen geen 13 inch waar hele generaties een minimale dual core processor in heeft gelegen maar hebben altijd al een 17, toen 15 en nu 16 inch gekocht.

  Verder is dit natuurlijk iets dat je altijd ziet gebeuren. Twee maanden geleden kon je beter een 13 inch Pro kopen ipv een jaar nieuwere Air.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oortjes op 20 maart 2020 12:19
  Wie zit er tegenwoordig nog op een grote HDD te wachten?  Voor honderd euro per jaar heb je bij Microsoft 1 TB opslag en een compleet Office pakket…

  Ja, mijn kwartiertje UHD video bewerk ik ook altijd vanuit de cloud. Best te doen.

  .;)

 • Profielfoto
  polansky

  Voor wie het nut van de touchbar niet ziet:

  BetterTouchTool – Deze app voor je Mac is geweldig en maakt de toolbar tot wat Apple er van had moeten maken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Friemelen in de marge. Er zijn ook mensen die kijken naar darts op RTL7. Dat wil niet zeggen dat je het serieus moet nemen.

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Oortjes op 20 maart 2020 12:19
  Wie zit er tegenwoordig nog op een grote HDD te wachten?  Voor honderd euro per jaar heb je bij Microsoft 1 TB opslag en een compleet Office pakket.

  voor mij gaan steeds meer de accu capaciteit en flexibiliteit tellen bij aanschaf van een laptop.

   

  Voor €9,99 per maand heb jij 2 TB iCloud opslag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als we de dikte van onze piemels gaan showen.

  Alles kleiner dan 5GB p/maand factureren ze niet eens omdat het op zo’n moment centenwerk gaat worden.

   

  Dit is precies dezelfde basis als jouw 2TB. Google Cloud Storage, is namelijk ook de basis van iCloud Drive. Nu begrijp je als het goed is hoeveel winst Apple maakt op die 9,- per maand en waarom dit bedrijf zoveel centjes op de bank heeft staan terwijl ze niets doen.

   

 • Profielfoto
  Pjotr

  Leuk die online storage en diensten.

  Is die privacy is echt goed geregeld?

  Wat wanneer ik zelf offline ben?

  Wat wanneer de cloud-dienst failliet gaat?

  Wat wanneer is abo-prijs omhoog gaat?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hou wel van grote SSD PCIe latjes met veeeeel GB. bij voorkeur 2 voor bij laptop. Onbegrijpelijk dat Apple zoveel blijft vragen voor een SSD upgrade. Beter en sneller en betrouwbaarder dan online services.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Cloud opslag: sure. Heb het ook, maar daar wil je toch niet van afhankelijk zijn? Het is backup, het is fall back, het is versiebeheer. Maar het vervangt geen interne opslag. Niet als je serieuze dingen doet op enige schaal.

 • Profielfoto
  wacon

  Eindelijk weer eens een artikel waar je wat aan hebt en handige tool kan zijn ipv zelf het hoeven op te zoeken. Meer van dit ipv telkens doorplaatsingen van het één of andere halve Apple nieuws wat de site ‘vervuild’ soms. Liever eens een dag(en) geen update maar dan een eigen artikel zonder kopie van ander buitenlands bericht te zijn.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Alexander Henket op 20 maart 2020 16:23
  Cloud opslag: sure. Heb het ook, maar daar wil je toch niet van afhankelijk zijn? Het is backup, het is fall back, het is versiebeheer. Maar het vervangt geen interne opslag. Niet als je serieuze dingen doet op enige schaal.

  En zo is het.

   

 • Profielfoto
  Max_G

  TheBigZ op 20 maart 2020 19:04

  Alexander Henket op 20 maart 2020 16:23
  Cloud opslag: sure. Heb het ook, maar daar wil je toch niet van afhankelijk zijn? Het is backup, het is fall back, het is versiebeheer. Maar het vervangt geen interne opslag. Niet als je serieuze dingen doet op enige schaal.

  En zo is het.

   

  Al kun je ook overwegen je bestanden (deels) extern aan te koppelen. Er zijn tegenwoordig mooie nieuwe kleine doosjes zoals deze waar je een PCI reepje insteekt. Of andere kleine als deze.

  Mocht je Mac door wat voor oorzaak ook verloren gaan, dan heb je met een beetje mazzel wel je bestanden nog.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  wacon op 20 maart 2020 18:54

  Eindelijk weer eens een artikel waar je wat aan hebt en handige tool kan zijn ipv zelf het hoeven op te zoeken. Meer van dit ipv telkens doorplaatsingen van het één of andere halve Apple nieuws wat de site ‘vervuild’ soms. Liever eens een dag(en) geen update maar dan een eigen artikel zonder kopie van ander buitenlands bericht te zijn.

  Dank voor de waardering. Ik probeer naast mijn nieuwe job nog regelmatig wat mee te schrijven hier. Dit soort reacties maken het de moeite.