Night
Night Nieuws 25 februari 2020

Zo breng je het Mac opstartgeluid weer terug naar je MacBook Pro

De overbekende ‘?boingggg ?’ die je hoorde als je je Mac aanzette bestaat al sinds 1998. Apple heeft het echter in 2016, met het uitkomen van de nieuwe MacBook Pro, uitgeschakeld. Dankzij een nieuw ontdekt Terminal-commando kun je het Mac opstartgeluid weer opnieuw aanzetten. We laten zien hoe.

De MacBook Pro-modellen met Touch Bar van eind 2016 waren de eerste Macs in jaren, die het zonder de iconische opstartgeluid moesten stellen. De meest logische verklaring is dat dit is gedaan, omdat de laptop automatisch opstart bij het openen. Daardoor zou de MacBook Pro een audiofeedback niet echt meer nodig hebben. Ook bij het kennelijk veelvuldig gebruik in de collegezaal zou het opstart geluid slechts storend werken.

Nieuw commando ontdekt

Toch bleek er een hele schare MacBook Pro gebruikers die het opstartgeluid graag terug wilden hebben, al was het maar vanwege het ‘Ik heb een Mac!’-gevoel. Kort na de release van de notebook werd dan ook snel een Terminal-opdracht ontdekt om het opstartgeluid op de MacBook Pro-modellen met TouchBar te herstellen. Helaas werkte die eenvoudige ingreep om onduidelijke redenen niet meer in latere macOS-updates.

Gelukkig is er nu door een student en ontwikkelaar uit South Carolina een nieuw Terminal-commando ontdekt. Met dat commando is de iconische ‘boinggg’ weer terug van weggeweest. Het beste van alles is, dat deze nieuwe methode lijkt te werken op nagenoeg alle Mac-modellen en macOS versies. Ook is het opstartgeluid met dit commando eenvoudig (weer) uit te schakelen.

MacBook Pro 16-inch 07
De MacBook Pro start automatisch op als deze wordt geopend (klik/tap voor groter).

Hoe schakel je het opstartgeluid in (en weer uit)?

Je kunt het Mac opstartgeluid opnieuw inschakelen met een Terminal-opdracht. Dit commando veranderd een waarde in het NVRAM, die bepaalt of de computer opstartgeluiden moet afspelen.

  • Start de Terminal-app op vanuit de map Toepassingen → Hulpprogramma’s of gebruik Spotlight om de app snel te vinden en te starten.
  • Voer het volgende Terminal-commando in om het opstartgeluid opnieuw in te schakelen en druk vervolgens op ↩️:
    sudo nvram StartupMute =% 00
  • Voer indien nodig uw wachtwoord in.
  • Om de Mac opstartgeluid weer uit te schakelen, gebruik je volgende Terminal-commando:
    sudo nvram StartupMute =% 01

⚠️ Om typfouten te voorkomen, kun je het commando ook kopiëren en in het Terminal venster plakken.

Een korte geschiedenis van het opstartgeluid van de Mac

Het opstartgeluid van de Mac is in de loop der jaren een feest der herkenning van Apple-computers geweest. Het is zelfs een geregistreerd handelsmerk in de Verenigde Staten. Het opstartgeluid van de Mac wordt afgespeeld voordat macOS zelf start. Het was oorspronkelijk bedoeld om de gebruiker te laten weten dat de machine met succes de hardware-diagnostische tests heeft doorlopen die onmiddellijk bij het opstarten worden uitgevoerd.

Het specifieke gespeelde akkoord varieert van het ene Mac-model tot het andere, toch lijken ze allemaal op het geluid van de eerste drie Macintosh-modellen.

Jim Reekes, die het oorspronkelijke opstartgeluid maakte, dat Apple gebruikte voor de Quadra 700 tot en met de Quadra 800:

Het opstartgeluid maakte ik in mijn thuisstudio op een Korg Wavestation EX. Het is een C majeur akkoord, gespeeld met beide handen zo ver mogelijk uitgestrekt (met een derde bovenaan, als ik me goed herinner).
Latere iteraties van het opstartgeluid omvatten een “bong” -akkoord, een F-majeurakkoord dat een “ding” -geluid produceert en verschillende andere versies. Deze werden in verschillende periodes gebruikt.

Het Mac-opstartgeluid dat we vandaag de dag kennen is een verbeterde versie van het geluid dat voor het eerst verscheen in het iMac G3-model uit 1998. Het is het opstartgeluid van de Macintosh Quadra 840AV, maar met een iets verschoven pitch.

Apple schrijft in een ondersteuningsdocument welke Mac-computers de opstarttoon ondersteunen:

Mac-modellen van begin 2016 en eerder maken een geluid bij het opstarten. Mac-modellen van eind 2016 en nieuwer hebben geen opstartgeluid, met uitzondering van MacBook Air (13-inch, 2017).

Het ondersteuningsdocument maakt geen melding van de bovenstaande Terminal-opdracht. Met andere woorden, het commando lijkt een ongedocumenteerde functie te zijn. Dat betekent dat Apple het gemakkelijk weer kan verwijderden uit toekomstige macOS-updates (uiteraard iets dat je wel in gedachten moet houden).

We weten niet precies waarom Apple de ‘chime’ heeft uitgeschakeld, dus we hopen dat het nieuwe Terminal-commando langer blijft werken ​​dan het vorige.

Reageer op artikel:
Zo breng je het Mac opstartgeluid weer terug naar je MacBook Pro
Sluiten