Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 17 februari 2020

Winkelen in augmented reality: Apple maakt het mogelijk

Apple heeft een update uitgerold voor Quick Look, een augmented reality-tool waarmee je producten kunt uitproberen in je eigen omgeving. Ook kun je die producten meteen kopen vanuit de applicatie. Het product in kwestie zou je bijvoorbeeld kunnen aanschaffen met betaaldienst Apple Pay.

De redactie van Techcrunch heeft ontdekt dat winkeliers nu dus een extra knopje kunnen toevoegen in de digitale omgeving waarmee gebruikers het product dat ze mogelijk willen aanschaffen, meteen kunnen kopen. Vooralsnog lijkt deze functie alleen in de Verenigde Staten beschikbaar te zijn. Desondanks geeft dit een mooie blik op de toekomst. Met dezelfde app bijvoorbeeld een kast, bank of bed in je huis plaatsen, middels augmented reality, en dat product meteen kunnen kopen wanneer het bevalt — dat vraagt om impulsaankopen.

Winkelen in augmented reality

Volgens Techcrunch kun je onder meer producten kopen bij Home Depot, Wayfair en 1-800-Flowers. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een mooie bos bloemen voor op tafel, dan kun je nu checken hoe die staan in een vaas op tafel. Ook kun je via Wayfair bekijken hoe die ene bank bij je andere meubels past. Hoe meer winkels zich hiervoor aanmelden, hoe groter het aantal mogelijkheden wordt.

AR op iPad
klik/tap voor groter.

Apple debuteerde de optie Quick Look in 2018, met de release van ARKit 2. Destijds kon je alleen AR-modellen bekijken, maar verder kon je er niet zo veel mee. Wilde je meer informatie, dan moest je de app afsluiten en naar de website van de maker of winkel gaan. Daarnaast heeft Apple onlangs ruimtelijke audio toegevoegd aan Quick Look op iOS en iPadOS. Zo is het ook mogelijk om te achterhalen hoe iets ongeveer klinkt wanneer je bijvoorbeeld een speaker in huis plaatst. Uiteraard zal de kwaliteit nooit in de buurt komen van de speaker zelf.

Om augmented reality is een hoop te doen. Apple-CEO Tim Cook noemt dit de ‘volgende grote technologieontwikkeling‘. Vooralsnog wordt de technologie voornamelijk gebruikt voor videogames, maar in de toekomst zijn er veel meer toepassingen mogelijk.

Reageer op artikel:
Winkelen in augmented reality: Apple maakt het mogelijk
Sluiten