Weekend poll: hoe oud is je Mac?

Door: Raymon Mens - 66 reacties
Afbeelding AFP/Kimihiro Hoshino

Volgens de meest recente geruchten ondersteunt iOS 14 straks alle iPhone- en iPad-modellen die nu ook iOS 13 kunnen draaien. Over de opvolger van macOS Catalina is nog niets bekend, maar de huidige versie werkt op alle Mac-modellen die ook voorloper macOS Mojave ondersteunen.

Dit betekent dat Macs uit 2012 nog steeds op de meest recente versie van macOS draaien. En Macs die niet compatibel zijn, krijgt nog twee jaar extra updates. Vandaar de vraag die opkomt: hoe oud is je Mac?

Als je meerdere Macs hebt, gaat de vraag over degene die je het meest frequente gebruikt. Je kunt zien hoe oud je Mac is door te klikken op het Apple-menu linksboven op het scherm en vervolgens “Over deze Mac” te bekijken.

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  Jeroen v kr

  iMac 27 inch late 2012 (custom build). Heerlijk apparaat waarvan ik hoop dat hij nog een jaar of 3-4 mee gaat. Was z’n €2.349 aanschafprijs dubbel en dwars waard.

 • Profielfoto
  Melle

  Interessante poll. En sowieso heb je hier voor 1 keer alle nodige ‘antwoorden’ !
  Hier nieuwe MacBook Pro 13” 2019 – daarvoor 6 jaar gewerkt met mijn meest fantastische computer ooit. De 13” i7 air met 8GB ram en 512SSD

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  In mei wordt hij 11j. Loopt als een trein, het enige wat niet gaat is mijn video’s van m’n GoPro monteren… dit lukt dan weer wel op de MacBook Air…

 • Profielfoto
  Night

  Jeroen v kr op 8 februari 2020 09:13

  iMac 27 inch late 2012 (custom build). Heerlijk apparaat waarvan ik hoop dat hij nog een jaar of 3-4 mee gaat. Was z’n €2.349 aanschafprijs dubbel en dwars waard.

  +1 (maar dan wel de 27″ versie, hè)

 • Profielfoto
  Romper

  …rijp voor vervanging. Over 5 mnd 10 jarig jubileum. Mid 2010 17”
  Dit jaar is wat mij betreft cruciaal mbt de up coming 16” Mbp’s…patience is the word

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mijn iMac heeft net de 10 jaar niet gehaald, ik kreeg helaas problemen met de grafische kaart. In oktober een nieuwe bij Apple gekocht (nog met Mojave) en dat is wel een verschil. ?

 • Profielfoto
  bartb112

  Mijn MacPro 3.1 early 2008 heerlijke machine doet het nog steeds. niet super pruductief meer maar zou hem nog niet willen missen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Mijn huidige 27” iMac is van 2017, mijn “oude” iMac is van 2010 en de oude van mijn vrouw is van 2007. Zij heeft nu een 21,5” iMac uit 2017. De oudjes werken ook nog prima, maar ik moet nadenken wat ik met de oudjes ga doen, want bewaren is ook niet zo verstandig. Moet ik er SSD’s inzetten voor de verkoop of gaat de nieuwe eigenaar (??) dat doen?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  iMac 5k 24/2TB 2015 is de held van het huis. MacBook Pro 13” 8/512 2017 ligt er een beetje voor Jan Joker bij.

 • Profielfoto
  McJohn

  Mac Mini “Late 2012”  in juli 2014 gekocht,… doet het nog prima!

  Voorheen een iMac 24 inch,… werd namelijk ook 6 jaar, dus hopelijk leeft de mini een stuk langer!

 • Profielfoto
  jasper050

  27 inch. 4GHz Quad-core Intel Core i7, geheugen 32 GB

  Na bijna 5 jaar ging de harde schijf van het ene op het andere moment kapot.

  SSD van 2 Tb in laten zetten en werkt weer als een zonnetje.

  Staat ook nog een Mac van 2007 in de doos, iemand interesse voor een klein prijsje?

   

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  In ons huishouden hebben we een iMac 27″ uit 2017, en een 13″ en 15″ Touchbar MBP uit 2016. Heb bij geen van alle het gevoel dat ze verouderd zijn.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb er 2. Een is Late 2018 en een is Late 2007. De Late 2007 heeft een dode interne schijf (power; andere schijf werkt niet tenzij ik ergens anders stroom vandaan haal). De Late 2018 werkt uiteraard nog prima. Beide iMac.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ouder dan 10 jaar: 9.09%

  10 jaar                     : 7.16%

  10 jaar en ouder: totaal ruim 16%. Goed om te weten als er weer eens afgegeven wordt op “die oude meuk”. ?

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  Melle

  Straf hoeveel stokoude Macs er nog in gebruik zijn. Heel goed te zien dat á) steeds sneller niet nodig is b) Apple de laatste 5jaar geen interessante computer meer heeft uitgebracht. 2019/2020 en verder zal terug de omgekeerde beweging zijn.

  Mac Pro , maar vooral nieuwe iMac met nieuw design en de nieuwe 16”

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Poe, gemiddelde leeftijd van Macs op de poule wel hoger dan verwacht op een site voor Apple gekkies. Bij mij respectievelijk MacBook Pro 15″ 3j en iMac 21,5″ 4j. vervang meestal na 5 jaar m’n Mac.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mijn is altijd één jaar te oud. ?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier iMac 27″ van 8 jaar oud. Loopt nog heerlijk, alhoewel ik heel jaloers kijk naar de retina schermen. Het enige mankementje was een keer een defecte veer in de voet en een ventilator die af en toe een beetje moppert als ie wat warm wordt (bromt af en toe zachtjes).

  In het licht van de roddels dat er een nieuwe iMac aan zit te komen ga ik nog een jaartje verder met deze machine.:-)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Op mijn werk trouwens een 10 jaar oude 27″ iMac;-)

   

 • Profielfoto
  jasper050

  Deze uitkomsten had ik niet verwacht, 62% is ouder dan 5 jaar.

  Gebruikt men meer de iPad en Macbook dan een iMac? Ik gebruik mijn MacBook eigenlijk alleen als ik op reis ga. Hoe is het bij anderen die naast een iMac ook een MacBook of iPad hebben.

  Wellicht een poll voor de volgende week?

 • Profielfoto
  tarmac58

  iMac 5K 2017 voor Photoshop en LIghtroom etc. Al het andere op een MBP13″ 2009. Heerlijk apparaat!

 • Profielfoto
  iDave

  20” iMac late 2009 en een Mac Mini Server mod 2010. Oudjes, maar beide doen nog wat ze moeten doen. Alleen zijn ze iets trager geworden…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  jasper050 op 8 februari 2020 10:49
  Deze uitkomsten had ik niet verwacht, 62% is ouder dan 5 jaar.

  Gebruikt men meer de iPad en Macbook dan een iMac? …

  11 jaar oude Mac die elke dag intensief gebruikt wordt. Geen iPad of MacBook of ander tablet of laptop ernaast.

   

 • Profielfoto
  DGE1965

  IMac 27” inch mid 2010. 1x nieuwe logicboard 2016 I3 processor. € 769,00 bij Harmony Service Center en niet zo heel happy met deze dienst. iMac deed nog niets, weer terug en de geheugen modules

 • Profielfoto
  DGE1965

  zaten niet goed. Geen vergoeding voor deze reis. € 736,56 overigens!

 • Profielfoto
  Bart119

  21,5″ iMac 2017, gekocht in september 2017.

  Als ik de resultaten van de poll zie is de gemiddelde Mac best wel oud, wat eigenlijk wel goed nieuws is.

  Mijn andere toestellen draaien op Windows dus niet relevant.

 • Profielfoto
  fabian

  8 jaar,maar als er nu een nieuwe Imac uitkomt qua specs and design gaat ie voor de bijl

 • Profielfoto
  Triumph

  iMac Pro 2018 MacBook Pro 2018 iMac 21” 2010

 • Profielfoto
  Melle

  Algemene conclusie – als Apple mooi dingen uitbrengt komende jaar, gaan ze gigantische veel computers verkopen. Ik denk dat een nieuwe design iMac – zelfs met zelfde specs als nu- letterlijk niets beter (behalve standaard 256ssd dan) – dat dat de best én snelst verkopende Mac ooit zal worden

 • Profielfoto
  syltheboy

  De oudste Mac is hier ruim 11 jaar oud en wordt binnenkort voorzien van een SSD.

 • Profielfoto
  makasa

  Mijn naast een mbp uit 2013 15” nog een iMac uit 2007 met ssd en een mbp pro 15” uit 2007. Die draaien nog prima voor basis zaken.

 • Profielfoto
  plonserd

  M’n meest gebruikte is m’n 2015 Macbook Air 11” BTO.

  2,2ghz i7 – 8gb ram – 512 gb ssd

  Voldoet echt nog prima voor de meeste dagdagelijkse taken. Verder heb ik ook een 6core Mac Mini die ik in de studio gebruik. Ik zou in de toekomst graag m’n MBA en iPad Pro 12,9 2nd gen vervangen door de nieuwere iPad Pro, ofwel de MBA en Mac Mini vervangen door een nieuwe (14”?) Macbook Pro, afhankelijk van de specs. Ik heb de Mac Mini gekocht omwille van de specs aan een betaalbare prijs, en ondat de vorige generatie MBP 15” echt geen optie was met dat brakke toetsenbord. 13” was dan weer niet krachtig genoeg.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Algemene conclusie – als Apple mooi dingen uitbrengt komende jaar, gaan ze gigantische veel computers verkopen.

  Dat zie je volgens mij toch helemaal verkeerd. Misschien zal het volume een kleine boost krijgen maar niet veel meer dan wat normaal is tijdens lanceringen van hele nieuwe product -generaties. Het is echt niet zo dat een boel mensen hier zitten te wachten op iets dat mogelijk gaat komen maar er is nog helemaal geen gerucht geweest of wat dan ook, omtrent een nieuw design voor de iMac.  Of zo’n fase zoals met de Mac Pro, waar Tim Cook heeft gezegd dat er iets komt maar niet wanneer en hoe of wat, dat was pas een droevige periode zeg. Germ! Al die mitella Pro’s met hun duuzend jaar oude Mac Pro die dachten dat Apple een modulaire machine voor hen ging maken.

  De figuren in de reacties hierboven met al hun oude rommel ‘dat zogenaamd nog prima voldoet’  hebben heus geen 2.000 ergens liggen wachten voor het geval dat Apple een nieuwe iMac uitbrengt. Al dat werken met die oude meuk ontstaat echt niet uit weelde. Kom nou toch. Zit jezelf niet zo voor de gek te houden.

   

  OMT is al heel lang niet meer een website voor Apple-Apple fans, wat het vroeger was.  Kom nou toch, als ik vaak zie hoe krampachtig mensen doen over zo’n onderwerp als 32-bit software, dat je echt (ook als niet fanboy) drie jaar geleden al had kunnen zien aankomen. Zoiets is gewoon diep en dieptriest tot op het bot triest. Dit gaat over software van minimaal 6 jaar oud. Dat soort volk heeft volgens mij jouw visie geld een nieuwe iMac? Sure.

   

  Ik denk dat als je een onderzoek zou doen over het opleidingsniveau + inkomen op deze website dat je heel erg zal schrikken.

   

 • Profielfoto
  Kippewit

  Hoewel mijn iMac uit mid 2010 het werkelijk nog prima doet (HDD vervangen door SSD, en 12 GB geheugen) zijn er meer en meer software updates die ik niet kan installeren omdat ik vast zit op macOS Sierra. Heel jammer, want hij is/voelt nog altijd vele malen sneller dan zelfs de MacBook Air die ik enkele maanden geleden kocht.

  Als ze nu eens standaard een 512 GB SSD in die iMac stopten, dan kocht ik eindelijk eens een nieuwe.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Shmoo op 8 februari 2020 14:55

  Algemene conclusie – als Apple mooi dingen uitbrengt komende jaar, gaan ze gigantische veel computers verkopen.

  Dat zie je volgens mij toch helemaal verkeerd. Misschien zal het volume een kleine boost krijgen maar niet veel meer dan wat normaal is tijdens lanceringen van hele nieuwe product -generaties. Het is echt niet zo dat een boel mensen hier zitten te wachten op iets dat mogelijk gaat komen maar er is nog helemaal geen gerucht geweest of wat dan ook, omtrent een nieuw design voor de iMac.  Of zo’n fase zoals met de Mac Pro, waar Tim Cook heeft gezegd dat er iets komt maar niet wanneer en hoe of wat, dat was pas een droevige periode zeg. Germ! Al die mitella Pro’s met hun duuzend jaar oude Mac Pro die dachten dat Apple een modulaire machine voor hen ging maken.

  De figuren in de reacties hierboven met al hun oude rommel ‘dat zogenaamd nog prima voldoet’  hebben heus geen 2.000 ergens liggen wachten voor het geval dat Apple een nieuwe iMac uitbrengt. Al dat werken met die oude meuk ontstaat echt niet uit weelde. Kom nou toch. Zit jezelf niet zo voor de gek te houden.

   

  OMT is al heel lang niet meer een website voor Apple-Apple fans, wat het vroeger was.  Kom nou toch, als ik vaak zie hoe krampachtig mensen doen over zo’n onderwerp als 32-bit software, dat je echt (ook als niet fanboy) drie jaar geleden al had kunnen zien aankomen. Zoiets is gewoon diep en dieptriest tot op het bot triest. Dit gaat over software van minimaal 6 jaar oud. Dat soort volk heeft volgens mij jouw visie geld een nieuwe iMac? Sure.

   

  Ik denk dat als je een onderzoek zou doen over het opleidingsniveau + inkomen op deze website dat je heel erg zal schrikken.

   

  goede ned fansite? waar

  en waarom is opleiding niveau bepalend?

  ik ben benieuwd naar de motivatie van U

 • Profielfoto
  Melle

  @shmoo – ik denk dat je vergeet hoe veel mensen het er graag voor over hebben om iets nieuws, fijns te hebben. Diezelfde mensen kochten 7-8-9-10 jaar geleden ook een Mac van vaak 2000 euro of meer (omgerekend)

  En eens bv. Die 64bit niet meer te omzeilen is. Ik vind mijzelf vb. Niet zielig, helemaal niet eigenlijk. En toch niet naar catalina om nog mijn betaalde ‘stokoude’ CS6 en sketchup en dergelijke te kunnen blijven gebruiken…

  Topsoftware, die perfect werkt en – voor mijn gebruik – ‘amper moet onderdoen voor de hedendaagse versies…

  Maar binnen 1-2 jaar wordt Catalina en 64 bit toch de standaard en gaat die hele oude generatie in paar jaar volledig om.

 • Profielfoto
  Kleintje

  Mijn 27″ 2011 iMac is wel aan vervanging toe. Weet alleen niet voor wat. We zitten nog weinig achter de computer moet ik zeggen. Veel op de telefoon of op streamingdiensten op de TV.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dan moet Shmoo in zijn alwetendheid mij eens uit gaan leggen waarom mensen 2000+ piek neer gaan leggen voor een nieuwe machine als hun 27″ van 10 jaar oud nog prima werkt en die nieuwe machine er ook nog eens PRECIES HETZELFDE uit ziet…

  Ik was voorheen echt wel iemand die regelmatig zijn Apple hardware verving (gemiddeld eens in de vijf jaar) en heb nu zoiets van: laat ze eerst maar eens iets nieuws uitbrengen. De ontwikkelingen op gebied van personal computers is gewoon voorbij. Processoren worden niet meer aanzienlijk sneller, schijven worden niet meer aanzienlijk groter en de computer ziet er al 10 jaar min of meer hetzelfde uit. Oké, retina is wel een mooie ontwikkeling, maar alleen dat is niet voldoende voor mij (en volgens mij vele anderen) om weer zo’n stapel geld uit te geven.

   

 • Profielfoto
  Outragemac

  iMac Pro 2017 gekocht 2018
  Mac Pro 3.1 2008 gekocht 2015
  Mac Pro 1.1 2006 gekocht 2006

 • Profielfoto
  yanmik

  iMac Late 2012 27″

  i5 3,2

  Externe SSD als opstartschijf.

  MacOS Sierra 10.12.6

  Wil graag nieuwer model, hoop dat dit er binnenkort aankomt.

 • Profielfoto
  P33P13

  iMac Late 2009 21,5″

  Loopt nog steeds als een zonnetje. Wel een upgrade gedaan naar een ssd. Inmiddels ook al 2 keer mijn videokaart in de oven gebakken nadat deze de geest gaf, om hem aan de gang te houden. Maar dat is ook wel het leuke eraan, gewoon proberen aan de gang te houden.

  Pas als er een nieuwe “look” komt, wordt hij vervangen.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  shmoooooo left the building ?

 • Profielfoto
  sedikit

  Shmoo zit weer eens (nou ja…”eens”?) onzin uit te kramen. Ja hoor! Het woord “oude meuk” is weer gevallen! Origineel Shmoo!! Is het geen oubollige “grappige “oom-van Koot-humor”, dan zijn het wel weer eens de volledig verkeerde aannames over de gebruikers hier in het algemeen, en het inkomen van zijn mede OMT-gebruikers nu in het bijzonder. Allemachtig wat een niveau. En maar doorgaan! Volgens mij een voorbeeld van ultieme verveling. Arme kerel…?

 • Profielfoto
  sedikit

  Toch nog even dit (bewerken is niet mogelijk):

  Shmoo: “Zoiets is gewoon diep en dieptriest tot op het bot triest.” Het staat er echt! Dit soort superlatieven zet Shmoo’s opmerking “k denk dat als je een onderzoek zou doen over het opleidingsniveau + inkomen op deze website dat je heel erg zal schrikken.” wel in een heel merkwaardig daglicht. Ik schrik inderdaad Shmoo! ?

 • Profielfoto
  Theos

  Voor dagelijks gebruik: twee Mac Mini’s uit 2012; beiden met SSD. Verder ook vaak in gebruik een Macbook Pro uit 2012 met SSD. En nog een iMac uit 2009.
  Mijn oudste Mac is natuurlijk een Apple II;-)

 • Profielfoto
  petermr

  MBpro early2011, met een upgrade naar 16GB en een SSD 860 evo van 500GB(en een nieuwe accu) met high sierra loopt als een trein voor mijn doeleinden.

  als desktop Mac mini 2012, ook met upgrade naar 16GB en een SSD 850 evo van 500GB met high sierra.

  Volgend jaar maar eens kijken naar een nieuwe MBpro dan is de huidige 10 jaar oud

 • Profielfoto
  mfduffel

  iMac 27inch van eind 2011, 16GB ram, ssd van 250GB, HD van 1TB, i7  3,4ghz

  behoorlijk prijzige machine toen…alleen de HD vervangen, de rest nog origineel.

  momenteel bijna uitsluitend in gebruik voor Photoshop. Wordt toch een beetje traag, dit jaar nog te vervangen door een MacBook Pro 16 inch….

  ik hoop dat ik het scherm van de iMac nog kan gebruiken met mijn MacBook…

 • Profielfoto
  Caszz

  MacBook Air 11 inch (Mid 2012) doet t nog prima. Alleen is de batterij wel aan vervanging toe. Dus vaak aan de kabel.
  Volgend jaar misschien eens naar een nieuwe kijken ?

 • Profielfoto
  Frans

  Mijn meest gebruikte Mac is een Mac mini 2018 die ik vorig jaar heb gekocht ter vervanging van een Mac mini late 2009 (die het overigens ook nog doet). Daarnaast gebruik ik nog regelmatig, maar steeds minder, een MacBook Pro 13” uit 2011.

  De oudste Mac die ik nog dagelijks in gebruik heb is een Power Mac G4 Cube uit 2000. Deze gebruik ik uitsluitend nog om muziek te streamen naar alle kamers in mijn huis via AirPlay, en dat werkt nog altijd prima.

 • Profielfoto
  AT024

  Poll is niet goed gemaakt. Antwoorden liggen dicht bij elkaar. Je beter kiezen tussen nieuwe, Max 2 jaar oud, Max 5 jaar oud, Max 8 jaar oud en ouder dan 10 jaar. Dan krijg je duidelijkere percentages

 • Profielfoto
  Frans

  Theos op 8 februari 2020 22:18
  Voor dagelijks gebruik: twee Mac Mini’s uit 2012; beiden met SSD. Verder ook vaak in gebruik een Macbook Pro uit 2012 met SSD. En nog een iMac uit 2009.
  Mijn oudste Mac is natuurlijk een Apple II;-)

  De Mac mini 2012 is misschien wel de beste mini die Apple heeft uitgebracht. De laatste mini waar je zelf nog het geheugen en de harde schijf kan vervangen. Met een SSD kan die nog jaren mee denk ik. Ik zou er zuinig op zijn als ik het geluk had dat model te bezitten.

  Een Apple II is overigens geen Mac. Waren ook fantastische computers voor hun tijd, maar geen Mac. Sorry.

 • Profielfoto
  Uluru1964

  In april word de iMac 13 jaar. Laatst nieuwe videokaart én tegelijkertijd een ssd geïnstalleerd. Loopt als een tierelier. Hoop er nog 4-5 jaar mee te kunnen werken.

 • Profielfoto
  Melle

  @AT024 – ik vind dat je daar geen gelijk in hebt. Waarom zou je je datavraag niet zo lekker specifiek en duidelijk houden (iedereen weet eigenlijk wel van welk jaar zijn computer is) – en eens je die data hebt, dan kan die verwerkt worden in een helder en leuk artikel, en dat zal ook gebeuren denk ik…

 • Profielfoto
  UtregCity
 • Profielfoto
  Shmoo

  @shmoo – ik denk dat je vergeet hoe veel mensen het er graag voor over hebben om iets nieuws, fijns te hebben.

  ‘Te hebben’  ja.  Er is een verschil tussen iets willen, het er voor over zouden willen hebben … en daadwerkelijk iets kunnen.

  Ik loop hier al lang genoeg mee om de cowboys er tussen uit te vissen.

   

   

   

 • Profielfoto
  Maarten

  Het verbaast mijn dat er hier zo veel mensen op relatief oude Macs werken. Tot nu toe is 2.5 jaar mijn record

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Shmoo op 8 februari 2020 14:55

  Algemene conclusie – als Apple mooi dingen uitbrengt komende jaar, gaan ze gigantische veel computers verkopen.

  Dat zie je volgens mij toch helemaal verkeerd. Misschien zal het volume een kleine boost krijgen… … De figuren in de reacties hierboven met al hun oude rommel ‘dat zogenaamd nog prima voldoet’  hebben heus geen 2.000 ergens liggen wachten voor het geval dat Apple een nieuwe iMac uitbrengt. Al dat werken met die oude meuk ontstaat echt niet uit weelde….

  Wat een heerlijk generaliserend en denigrerend stukje tekst heeft onze Shmoo daar weer op zijn mooie Apple spullen in elkaar geflanst.

   

  Het plezier van het bouwen van een eigen computer, het verbouwen van een MacPro, of het opknappen van een iMac weegt voor sommigen niet op tegen het uit de doos trekken van een nieuwe iMac of MacBook.

  Er is gewoon niet zoveel lol (meer) te halen uit nieuwe Apple hardware. Althans; dat is mijn/onze mening op het moment.

 • Profielfoto
  mmww

  KarelWillem op 09 februari 2020
  Shmoo op 8 februari 2020 14:55

  Algemene conclusie – als Apple mooi dingen uitbrengt komende jaar, gaan ze gigantische veel computers verkopen.

  Dat zie je volgens mij toch helemaal verkeerd. Misschien zal het volume een kleine boost krijgen… … De figuren in de reacties hierboven met al hun oude rommel ‘dat zogenaamd nog prima voldoet’ hebben heus geen 2.000 ergens liggen wachten voor het geval dat Apple een nieuwe iMac uitbrengt. Al dat werken met die oude meuk ontstaat echt niet uit we

  ————————————————————-

  Wat een domme reactie! ???

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Mijn MacBook Pro is pas geleden 10 jaar geworden (13″ instapmodel 2009, met 8GB RAM). Afgezien van de 10 minuten opstarttijd (OS + programma’s), werkt deze Mac nog prima.:)

  De aanschaf van een nieuwe Mac staat wel voor dit jaar op de planning omdat ik voor bepaalde software dat ik zou willen gebruiken minimaal macOS 10.12 nodig heb en mijn huidige Mac gaat niet verder dan 10.11.

  Ik overweeg op dit moment de 16″ MacBook Pro, maar dat is wel een flinke uitgave in één keer. Misschien wacht ik de nieuwe 13″/14″ Macbook Pro’s nog even af.

 • Profielfoto
  computer space

  MegaChriz op 9 februari 2020 17:06
   

  Ik overweeg op dit moment de 16″ MacBook Pro, maar dat is wel een flinke uitgave in één keer. Misschien wacht ik de nieuwe 13″/14″ Macbook Pro’s nog even af.

  Die is wel lelijk…..

 • Profielfoto
  Frans

  MegaChriz op 9 februari 2020 17:06
  Mijn MacBook Pro is pas geleden 10 jaar geworden (13″ instapmodel 2009, met 8GB RAM). Afgezien van de 10 minuten opstarttijd (OS + programma’s), werkt deze Mac nog prima.:)

  De aanschaf van een nieuwe Mac staat wel voor dit jaar op de planning omdat ik voor bepaalde software dat ik zou willen gebruiken minimaal macOS 10.12 nodig heb en mijn huidige Mac gaat niet verder dan 10.11.

  Ik overweeg op dit moment de 16″ MacBook Pro, maar dat is wel een flinke uitgave in één keer. Misschien wacht ik de nieuwe 13″/14″ Macbook Pro’s nog even af.

  Als je nog tevreden bent met je MacBook, de software die je gebruikt het prima doet en je het niet erg vind dat je macOS niet verder kunt upgraden, dan kan je overwegen nog wat geld in je MacBook te steken om hem sneller te maken.

  Het eerste wat je daarbij kunt doen is de harde schijf, als je dat nog niet gedaan hebt, vervangen door een SSD. Dit zal de belangrijkste snelheidsverbetering opleveren. Neem die SSD niet te krap, meer vrije ruimte levert vaak betere prestaties.

  Een tweede stap die je kunt overwegen is het vervangen van het RAM geheugen en dit te verhogen naar 16 GB, maar dit zal waarschijnlijk minder winst opleveren.

  Uiteraard moet je de kosten van dit alles afwegen tegen de nog te verwachten gebruiksduur. Hoe goed is bijvoorbeeld de accu nog? Aan de andere kant moet je je afvragen of je nog onvervangbare 32-bits applicaties gebruikt? Een nieuwe Mac wordt geleverd met Catalina en daar draait geen enkele 32-bits applicatie op.

 • Profielfoto
  MegaChriz

  @Frans

  Alleen bepaalde (adventure) games zijn 32-bits, wellicht dat ik deze via Parallels, VMware Fusion of Virtual Box nog op een nieuwe Mac kan draaien.

  Bij mijn weten is de maximum RAM van dit model 8 GB, dus kan ik daarmee niet naar 16 GB. Er zit nog geen SSD in. Ik vind de snelheid van mijn MacBook Pro nog acceptabel. De eerste 10 minuten is die wel behoorlijk traag (wanneer [achtergrond]programma’s nog aan het starten zijn), maar daarna gaat het wel weer. De accu is volgens mij redelijk zwak, ik geloof dat deze bij licht werk nog zo’n 90 minuten meegaat. Ik neem ook altijd de lader mee als ik de MacBook ergens mee naar toe neem.

  De belangrijkste reden voor mij om te upgraden is dat bepaalde software minimaal 10.12 vereist. Zo ben ik benieuwd naar de nieuwste versie van Blender (voor het maken van 3D-modellen). Ik heb ook de adventure game ‘Obduction’ nog liggen die hogere specs eist dan dat mijn huidige MacBook Pro heeft.

 • Profielfoto
  Frans

  MegaChriz op 9 februari 2020 23:16
  De accu is volgens mij redelijk zwak, ik geloof dat deze bij licht werk nog zo’n 90 minuten meegaat. Ik neem ook altijd de lader mee als ik de MacBook ergens mee naar toe neem.

  De belangrijkste reden voor mij om te upgraden is dat bepaalde software minimaal 10.12 vereist. Zo ben ik benieuwd naar de nieuwste versie van Blender (voor het maken van 3D-modellen). Ik heb ook de adventure game ‘Obduction’ nog liggen die hogere specs eist dan dat mijn huidige MacBook Pro heeft.

  In dat geval zou ik geen cent meer in die oude MacBook steken, maar voor een nieuwe gaan. Als je kan wachten op een nieuwe 13/14” is dat geen verkeerde strategie op dit moment, anders zou ik gewoon nu kopen wat je nodig hebt. Bedenk dat de huidige generatie MacBooks geen mogelijkheid hebben RAM of SSD te upgraden, alles zit vast gesoldeerd, dus koop ruim genoeg voor toekomstig gebruik als je weer zo lang met je nieuwe aanschaf wilt doen.

 • Profielfoto
  rfderooij

  Macbook Pro mid ’12 (15 inch versie uit mijn hoofd). Had 2 jaar geleden de nodige problemen, maar dankzij een reparatie (en een RAM-geheugen upgrade) werkt deze als een zonnetje. ?

 • Profielfoto
  RW076

  Hier ook oude meuk waar dagelijks met een smile nog op gewerkt word.
  Tuurlijk zijn er nieuwere modellen in het huishouden, maar de 27″ uit 2012 doet het nog verdraaid goed.