Wacom tablet houdt bij welke apps je gebruikt (en stuurt die gegevens door)

Door: Night - 6 reacties
Wacom multitouch tablet
Afbeelding: Wacom

De alom bekende Wacom tablets blijken ook een keerzijde te hebben. Naast gebruiksgemak te bieden, blijken de tablets namelijk ook bij te houden welke apps je gebruikt en hoe lang. Dat is op zich al vreemd, maar het wordt nog gekker. De tablet stuurt die gegevens namelijk nog door ook. Het zoveelste verhaal over problemen omtrent de privacy, ditmaal uit een hoek waar je het niet zou verwachten.

Wacom tablets en producten worden vaak gebruikt als grafisch (teken-)gereedschap op de Mac en iPad. Software-ingenieur Robert Heaton ontdekte echter dat de tekentablets van Wacom ook bijhouden welke apps je op je Mac opent en hoe lang je deze gebruikt. Daarnaast krijg je als gebruiker een unieke code, zodat de tablet je Macgebruik heel precies kan analyseren.

Deze data lijkt Wacom naar Google Analytics door te sturen. Alsof dat nog niet genoeg is, gebeurt dit allemaal zonder toestemming van de gebruiker.

Wacom Intuos Pro
Als je zo bezig bent met je Wacom tablet, verwacht je niet dat je appgebruik wordt vastgelegd én doorgestuurd naar Google (klik/tap voor groter). Afbeelding: Wacom

Een hint in de kleine lettertjes van het Wacom privacybeleid

Stel je de volgende situatie voor: Je hangt een Wacom tekentablet aan de gloedjenieuwe MacBook pro. Als onderdeel van de installatie van de stuurprogramma’s word je gevraagd om het privacybeleid van Wacom te accepteren.

Zoals de meeste mensen lees ik je nooit het privacybeleid. In plaats daarvan hamer je gewoon op de ‘Ja’-knop in een poging om het spel, de machine of het medische advies aan de andere kant van de overeenkomst zo snel mogelijk te bereiken.

Maar bij het verzoek van Wacom zet je een vraagteken. Waarom heeft een apparaat, dat in wezen niets anders is als een veredelde muis, een privacybeleid nodig? Iets kriebelt er en je besluit een uitzondering te maken op je anti-privacybeleid en gaat het toch eens lezen.

In sectie 3.1 van hun privacybeleid vroeg Wacom zich af of het goed zou zijn als ze een wat gegevens van je computer naar Google Analytics zouden verzenden. Wacom zette er echter niet precies bij welke gegevens ze zouden verzenden.

Tijd om dit eens grondig uit te zoeken, lijkt me.

Niet acceptabel

Het privacybeleid van Wacom maakt duidelijk dat het bedrijf deze gegevens alleen verzamelt om zijn producten te verbeteren.

Dat lijkt een redelijke en ook te verwachten verklaring van Wacom. Toch kan je de User Explorer-tool in Google Analytics ook gebruiken om in te zoomen op de activiteit van een specifieke gebruiker. Dan wordt dit soort gegevensverzameling ineens absoluut onaanvaardbaar. De juiste manier om dit te doen zou zijn om de gebruiker een prompt te geven waarin om zijn expliciete toestemming wordt gevraagd. Stoute Wacom!

Dit soort digitale ‘vingerafdrukken’ kunnen bedrijven gebruiken om een doelpersoon door zijn app-gebruik te koppelen aan persoonlijke omstandigheden. Door ‘big data’ te combineren kan je een uiterst precies beeld van een persoon in kaart brengen. Die gegevens wordt dan weer gebruikt om je te bombarderen met zeer specifieke advertenties. In handen van minder kwaadwillende sujetten kan die info echter ronduit vervelende gevolgen hebben.

Dit is de zoveelste herinnering aan het feit dat ons digitale leven wordt bespioneerd. Een enorme hoeveelheid gegevens worden zonder onze medeweten van ons verzameld. Het is keer op keer bewezen dat men zelfs goedaardige gegevens, zoals Wacom in dit geval verzamelt over de apps die je op je Mac gebruikt, kan koppelen met andere bronnen. Zo zijn we te volgen of zelfs te identificeren. Met alle gevolgen van dien.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  thebest07111

  Wat is er aan de hand met OMT. Vandaag al 4 posts die niet over apple gaam of er ook maar iets mee te maken hebben.

 • Profielfoto
  Night

  thebest07111 op 7 februari 2020 22:59

  Wat is er aan de hand met OMT. Vandaag al 4 posts die niet over apple gaam of er ook maar iets mee te maken hebben.

  Wacom producten worden veelvuldig op de Mac en iPad gebruikt door grafici. Ook de andere artikelen waarnaar je refereert gaan over producten of diensten die gebruikt worden door of interessant kunnen zijn voor Apple gebruikers. Dat is voor iedereen anders. Zo zal het ene nieuwsitem voor jou iets minder interessant zijn dan het andere. We proberen echter álle gebruikers aan te spreken, niet slechts een kleine selectie. Heb je echter suggesties voor verbetering, kun je altijd een mailtje sturen naar de redactie, in plaats van dit als een reactie te plaatsen.

 • Profielfoto
  Rauzer

  Er is in de driver van wacom een opt-out mogelijkheid.
  Ik gebruik al meer dan 10 jaar dagelijks een wacom als vervanger van de muis. Als het goed is hebben ze dus behoorlijk  wat info over mij verzameld. privacy is een voor mij een belangrijke reden om apple te gebruiken.  Best zuur dit.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Geldt dit voor alle Wacom apparaten? Ik heb een “eenvoudig” tekentablet, dat via Bluetooth werkt. Toch maar eens nakijken wat dat ding verder uitspookt.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  So What..

 • Profielfoto
  computer space

  Zit die telemetrie ook al in de driver van de Intuos 3?