Night
Night Nieuws 9 februari 2020

Een VPN op je iPhone? Wat is het en wat moet je weten?

Je hebt de term VPN vast wel eens voorbij horen komen in een TV reclame of er iets over gelezen. Maar wat is een VPN en wat heb je eraan op je iPhone?

Simpel gezegd, een VPN staat voor virtual private network en de VPN is gewoon een beveiligde verbinding van computers in een netwerk. Netwerkcomputers betekent in dit geval eenvoudigweg computers die verbonden zijn via het internet. Een beveiligde verbinding betekent dat er digitale beveiligingssleutels worden verzonden tussen de twee computers die met elkaar praten. Dat zorgt er voor dat geen andere computer de gegevens kan ophalen die tussen die twee worden verzonden. Met andere woorden, de gegevens zijn gecodeerd.

Een VPN beschermt je privacy

De iets uitgebreidere omschrijving van het bovenstaande luidt als volgt:

Een VPN is een beveiligde ‘tunnel’ tussen twee apparaten waardoor gegevens worden verzonden, die door niemand anders kunnen worden onderschept. Je gebruikt een VPN om je privacy te beschermen. Wanneer je verbinding maakt via een VPN, kan niemand buiten die verbinding zien wat je online doet. Dit betekent dat hackers of andere nieuwsgierige mensen met digitale vaardigheden niet kunnen zien naar welke website je gaat, naar wie je een e-mail stuurt of kan kijken naar de foto’s die je naar iemand anders stuurt.

een VPN biedt je veiligheid op (openbare) WiFi netwerken (klik/tap voor groter).

VPN’s zijn steeds meer gemeengoed – en allang niet meer alleen voor computers

Vroeger waren VPN’s iets dat voorbehouden was aan werknemers van een groot bedrijf. Zo konden ze veilig konden inloggen op hun bedrijfsintranet. Maar toen namen de berichten over hackers en zelfs overheden hand over hand toe. Hierdoor wendden steeds meer mensen zich tot persoonlijke VPN’s om hun digitale veiligheid te verbeteren.

Vandaag de dag zie je dat steeds meer alledaagse ‘gewone’ internetgebruikers een ‘virtual private network’ gebruiken om hun online activiteiten privé te houden. Dit geldt met name voor gebruikers die met hun laptop gebruik maken van (gratis) WiFi op openbare plaatsen, zoals in cafés of op luchthavens.

Openbare Wi-Fi-hotspots zijn notoir, omdat het kinderlijk is voor iedereen met een beetje vakkennis om te kunnen zien wat jij op je computer doet terwijl je zit te genieten van je cappuccino. Hierom zullen veel mensen een VPN op hun laptop gebruiken. Zo kunnen ze deze gratis openbare wifi-hotspots gebruiken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun gegevens.

VPN’s zijn er ook voor de iPhone

Maar VPN’s zijn er allang niet meer alleen voor computers. Apple biedt bijvoorbeeld ingebouwde VPN-ondersteuning in iOS, dus iedereen die een iPhone gebruikt, kan eenvoudig over de bescherming van VPN’s beschikken.

Dit betekent natuurlijk niet dat de iPhone een ingebouwde VPN heeft. Het betekent slechts dat VPN-ondersteuning in iOS is ingebouwd. Welke VPN-serviceproviders je ook kiest, het zal nagenoeg altijd direct ‘out of the box’ werken op je iPhone.
Net als bij VPN’s op laptops en andere computers, houdt een VPN op je iPhone alle internetgegevens die je verzendt en ontvangt privé – en niet alleen voor de ogen van hackers maar ook die van je mobiele netwerkaanbieder.

Hoe stel je een VPN in op je iPhone?

Het goede nieuws is, dat het moeilijkste deel om een ​​VPN op je iPhone te krijgen, de keuze is welk ‘virtual private network’ je wilt gaan gebruiken. Er zijn enorm veel  aanbieders van VPN’s. Elk vragen ze een andere prijs, bieden ze andere mogelijkheden en hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Eén ding is wel goed om te onthouden: vermijd “gratis” VPN’s ten koste van alles. Gebruik ze gewoon helemaal niet. Betaal in plaats daarvan liever een klein abonnement-bedrag voor een goede VPN-service. Welke VPN moet u gebruiken? Dat is voor iedereen en voor elke omstandigheid anders. Zo heeft VPNGids een handig overzicht opgesteld, waarin je je eigen gebruiksprofiel kan afzetten tegen de verschillende aanbieders. Maar er zijn veel meer sites waar je de ‘voors en tegens’ van elke aanbieder van VPN’s kan vergelijken. Zo wordt het kiezen van een VPN voor je iPhone een makkie.

Diverse VPN aanbieders
Een klein overzicht van diverse aanbieders (klik/tap voor groter).

Nadat je een VPN-provider hebt geselecteerd en je hebt aangemeld voor hun service, hoef je alleen maar hun app op je iPhone te downloaden, te starten en vervolgens de instructies in de app te volgen om de instellingen op je iPhone te configureren. Het is zo eenvoudig omdat, zoals eerder gezegd, Apple standaard VPN-ondersteuning in iOS biedt. Daarom zijn VPN’s zo eenvoudig in te stellen op een iPhone.

Reageer op artikel:
Een VPN op je iPhone? Wat is het en wat moet je weten?
Sluiten