Een VPN op je iPhone? Wat is het en wat moet je weten?

Door: Night - 17 reacties
KiesZeker

Je hebt de term VPN vast wel eens voorbij horen komen in een TV reclame of er iets over gelezen. Maar wat is een VPN en wat heb je eraan op je iPhone?

Simpel gezegd, een VPN staat voor virtual private network en de VPN is gewoon een beveiligde verbinding van computers in een netwerk. Netwerkcomputers betekent in dit geval eenvoudigweg computers die verbonden zijn via het internet. Een beveiligde verbinding betekent dat er digitale beveiligingssleutels worden verzonden tussen de twee computers die met elkaar praten. Dat zorgt er voor dat geen andere computer de gegevens kan ophalen die tussen die twee worden verzonden. Met andere woorden, de gegevens zijn gecodeerd.

Een VPN beschermt je privacy

De iets uitgebreidere omschrijving van het bovenstaande luidt als volgt:

Een VPN is een beveiligde ‘tunnel’ tussen twee apparaten waardoor gegevens worden verzonden, die door niemand anders kunnen worden onderschept. Je gebruikt een VPN om je privacy te beschermen. Wanneer je verbinding maakt via een VPN, kan niemand buiten die verbinding zien wat je online doet. Dit betekent dat hackers of andere nieuwsgierige mensen met digitale vaardigheden niet kunnen zien naar welke website je gaat, naar wie je een e-mail stuurt of kan kijken naar de foto’s die je naar iemand anders stuurt.

een VPN biedt je veiligheid op (openbare) WiFi netwerken (klik/tap voor groter). Afbeelding: VPNgids

VPN’s zijn steeds meer gemeengoed – en allang niet meer alleen voor computers

Vroeger waren VPN’s iets dat voorbehouden was aan werknemers van een groot bedrijf. Zo konden ze veilig konden inloggen op hun bedrijfsintranet. Maar toen namen de berichten over hackers en zelfs overheden hand over hand toe. Hierdoor wendden steeds meer mensen zich tot persoonlijke VPN’s om hun digitale veiligheid te verbeteren.

Vandaag de dag zie je dat steeds meer alledaagse ‘gewone’ internetgebruikers een ‘virtual private network’ gebruiken om hun online activiteiten privé te houden. Dit geldt met name voor gebruikers die met hun laptop gebruik maken van (gratis) WiFi op openbare plaatsen, zoals in cafés of op luchthavens.

Openbare Wi-Fi-hotspots zijn notoir, omdat het kinderlijk is voor iedereen met een beetje vakkennis om te kunnen zien wat jij op je computer doet terwijl je zit te genieten van je cappuccino. Hierom zullen veel mensen een VPN op hun laptop gebruiken. Zo kunnen ze deze gratis openbare wifi-hotspots gebruiken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun gegevens.

VPN’s zijn er ook voor de iPhone

Maar VPN’s zijn er allang niet meer alleen voor computers. Apple biedt bijvoorbeeld ingebouwde VPN-ondersteuning in iOS, dus iedereen die een iPhone gebruikt, kan eenvoudig over de bescherming van VPN’s beschikken.

Dit betekent natuurlijk niet dat de iPhone een ingebouwde VPN heeft. Het betekent slechts dat VPN-ondersteuning in iOS is ingebouwd. Welke VPN-serviceproviders je ook kiest, het zal nagenoeg altijd direct ‘out of the box’ werken op je iPhone.
Net als bij VPN’s op laptops en andere computers, houdt een VPN op je iPhone alle internetgegevens die je verzendt en ontvangt privé – en niet alleen voor de ogen van hackers maar ook die van je mobiele netwerkaanbieder.

Hoe stel je een VPN in op je iPhone?

Het goede nieuws is, dat het moeilijkste deel om een ​​VPN op je iPhone te krijgen, de keuze is welk ‘virtual private network’ je wilt gaan gebruiken. Er zijn enorm veel  aanbieders van VPN’s. Elk vragen ze een andere prijs, bieden ze andere mogelijkheden en hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Eén ding is wel goed om te onthouden: vermijd “gratis” VPN’s ten koste van alles. Gebruik ze gewoon helemaal niet. Betaal in plaats daarvan liever een klein abonnement-bedrag voor een goede VPN-service. Welke VPN moet u gebruiken? Dat is voor iedereen en voor elke omstandigheid anders. Zo heeft VPNGids een handig overzicht opgesteld, waarin je je eigen gebruiksprofiel kan afzetten tegen de verschillende aanbieders. Maar er zijn veel meer sites waar je de ‘voors en tegens’ van elke aanbieder van VPN’s kan vergelijken. Zo wordt het kiezen van een VPN voor je iPhone een makkie.

Diverse VPN aanbieders
Een klein overzicht van diverse aanbieders (klik/tap voor groter). Afbeelding: VPNgids

Nadat je een VPN-provider hebt geselecteerd en je hebt aangemeld voor hun service, hoef je alleen maar hun app op je iPhone te downloaden, te starten en vervolgens de instructies in de app te volgen om de instellingen op je iPhone te configureren. Het is zo eenvoudig omdat, zoals eerder gezegd, Apple standaard VPN-ondersteuning in iOS biedt. Daarom zijn VPN’s zo eenvoudig in te stellen op een iPhone.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  iDeMi

  Het is een illusie dat een VPN jouw privacy beschermd omdat het maar een deel van de communicatie tussen jouw device en de server/website/etc is. Nadat jouw communicatie de VPN server verlaat op het internet is het enige verschil een ander IP adres. Een VPN biedt geen extra bescherming bij bezoeken van een verkeerde site. Hier wordt veel geld aan verdiend voor iets wat weinig toegevoegde veiligheid geeft.

 • Profielfoto
  pruus

  Alleen jouw inloggegevens van andere services worden versleuteld. Zodat zie niet zo snel geplukt kunnen worden. Standaard zou je, als je WiFi gebruikt, je VPN aan moeten staan. En schakel automatisch verbinden thuis uit. Vertrouw geen “openbare netwerken zonder inlog” wie weet zit er iemand achter jou om de gegevens weg te plukken. Dus elders? VPN aan!

 • Profielfoto
  Betatester

  Alleen is de batterij van een iPhone wel heel erg snel leeg als je permanent een VPN aan hebt staan.

 • Profielfoto
  polansky

  Bangmakerij en een valse veronderstelling van zaken.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  iDeMi op 9 februari 2020 11:39
  Het is een illusie dat een VPN jouw privacy beschermt…

  +1

  Blijkbaar is ‘VPN’ voor veel mensen een synoniem voor ‘veilig’, terwijl het veiligheidsnut sterk afhangt van het gebruik.

  Als ik in China zit, en ik maak een VPN verbinding met mijn VPN server thuis, heb ik mijzelf o.a. ingedekt voor de luisterende oren van de Chinese overheid.

  Als ik ergens (waar dan ook) op een openbaar/hotel/etc WiFi netwerk zit, dan beschermt dezelfde VPN verbinding me tegen o.a. ‘snooping and sniffing/Man-in-the-Middle’ aanvallen.

  Daar is een VPN dus nuttig.

  Niet nuttig bv is een VPN thuis, als je via je eigen beveiligde WiFi netwerk en een router verbinding maakt met het www. Wat moet je dan met een VPN die ergens anders -beveiligd- naar toe gaat, en vervolgens eveneens verbinding maakt met het www? Onzinnige set-up.

 • Profielfoto
  monty python

  Ik gebruik tunnelbear al een tijdje. Kost niet heel veel en soms valt verbinding eens uit maar voor het overige geen last. Batterij heeft zeker geen nadelig effect. Ik ben toch van het principe baat het niet schaadt het niet. Ik laat het makkelijkheidshalve altijd opstaan (mac, ipad, iphone). Soms kan je de alsmaar groter worden oplichterij bij online kopen ook misleiden met een vpn.
  Maar ik moet toegeven dat ik me er te weinig in verdiep. Mijn IT man, die er wel heel veel van kent, gebruikt het toch ook.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het oorspronkelijke doelman van een VPN is niet het beschermen van privacy. Thuis is dat, zoals velen hier ook al aangeven, volkomen onnodig. Op openbare netwerken kan is het wel verstandig om een VPN te gebruiken. Maar het oorspronkelijke doel van een VPN is om verbinding te maken met een (bedrijfs)netwerk terwijl je niet op locatie bent.

   

  ik gebruik zelf NoddVPN, maar niet zozeer vanwege beveiliging. Meer om geoblocking te omzeilen.

   

  Los daarvan heb ik ook thuis een VPN-server draaien: die gebruik ik als ik buitenshuis in mijn thuisnetwerk wil komen.

 • Profielfoto
  Night

  En hoe zit het dan met de combinatie Brein-internetprovider. Volgens mij schermt een VPN ook bij thuisgebruik af dat je eens illegaal een filmpje downloadt

  .

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Night op 9 februari 2020 15:33
  En hoe zit het dan met de combinatie Brein-internetprovider?

  Het gaat dan hierbij niet om het VPN protocol, maar om de proxyserver, die je inderdaad automatisch hebt als je een 3e partij VPN server gebruikt. En weer niet als je een eigen, of bedrijfs VPN gebruikt.

 • Profielfoto
  Frans

  monty python op 9 februari 2020 14:20
   Ik ben toch van het principe baat het niet schaadt het niet.

  Maar dat gaat bij een VPN nu juist niet op.  De VPN provider heeft in beginsel toegang tot al het dataverkeer dat via de VPN-server loopt, dat wil zeggen, zou deze kunnen ontsleutelen. Als die provider een onbetrouwbare partij is schaadt het dus wel degelijk.

 • Profielfoto
  csteelooper

  GoeieDag op 9 februari 2020 16:52

  Night op 9 februari 2020 15:33
  En hoe zit het dan met de combinatie Brein-internetprovider?

  Het gaat dan hierbij niet om het VPN protocol, maar om de proxyserver, die je inderdaad automatisch hebt als je een 3e partij VPN server gebruikt. En weer niet als je een eigen, of bedrijfs VPN gebruikt.

  Ehm… Een proxyserver heeft geen reet met VPN te maken…

  De reden dat een VPN je wel degelijk kan helpen als je iets minder legaals doet heeft ook niets met een proxyserver te maken, maar met de oorspronkelijke bedoeling van wat een VPN doet: je bent, zodra je verbinding maakt met een VPN, of dat nou bij een VPN-provider is of binnen je bedrijf, in feite deel van een ander netwerk dan je eigen. Als je verbinding maakt met de VPN-server van je bedrijf maakt je computer daarna deel uit van dát netwerk, waar je computer zich fysiek ook bevindt.

  Als je illegaal een film download, of iets anders doet waarvan je wilt dat mensen het minder makkelijk tot je fysieke adres kunnen herleiden, dan kan een VPN helpen omdat je computer zich, voorzover men ziet heel anders bevindt.

  Daar komt nog bij dat het verkeer (gedeeltelijk) door een ‘tunnel’ gaat. Dus, zonder sociale tools, is alleen de tunnel zelf te zien. Niet wat zich ín die tunnel afspeelt. Dat is het argument “veiligheid” zoals dat wordt gebruikt door de diverse VPN-provisies.

  Aan dit laatste aspect zitten echter wat haken en ogen, want de tunnel is zogezegd niet lang genoeg… Wil een VPN verbinding deze veiligheid bidden, dan moet het verkeer van begin tot eind in de tunnel blijven, en dat is bij oplossingen zoals bijvoorbeeld ook NordVPN nooit het geval. De tunnel loopt dan namelijk maar van jouw computer tot de servers van NordVPN; daarna is het net zo open als zonder VPN.

  Wil je écht helemaal veilig zijn, dan zou je met een VPN-server moeten verbinden die zich op zijn minst op hetzelfde netwerk bevindt als de data waar jij bij wilt.

  Zonder dít zeer belangrijke aspect is een VPN-verbinding niet veel anders dan een omleiding.

  @GoeieDag: je mag je kennis over proxyservers eens opvijzelen. Een proxyserver wordt gebruikt om data te cachen. Vroeger leverde dit snelheidswinst op; tegenwoordig wordt het principe vaak gebruikt om mensen toegang te verschaffen tot data waar ze anders niet bij kunnen. Maar dit heeft een belangrijk nadeel, omdat deze methodiek niet verder rijkt dan de data die door de proxyserver is opgeslagen.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je spreekt jezelf hier tegen.

  Binnen de tunnel ben je veilig, zodra de tunnel stopt verlies je de bescherming. Als jij een VPN naar je bedrijfsnetwerk een tunnel legt, is dus jouw bedrijf herkenbaar waar illegale content naar binnen gaat. Dus niet direct op de persoon te traceren, maar veilig ben je niet. Bovendien is dit nooit de bedoeling van VPN geweest, dus garanderen dat het zo wel werkt heeft geen reet met kennis over VPN te maken.

  Mijn kennis van proxyservers in zeker verre van compleet. Maar dat proxyserver worden wel degelijk gebruikt om met een anoniem IP adres het www op te gaan.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Csteelooper, zoek even naar ‘Open proxy‘; leer jij blijkbaar ook nog eens wat.

 • Profielfoto
  --help

  Een aantal kanttekeningen op een interessant artikel;

  Een VPN is niet persé veiliger dan zonder VPN aangezien ál je verkeer naar een centraal punt gaat. Als je verkeer via T-Mobile het internet op gaat is enkel T-Mobile een zwak punt. Bij een VPN is zowel T-Mobile als de VPN provider een zwak punt
  Een VPN op de iPhone gaat inactief als je het scherm uit zet. Dit is om stroom te besparen, maar betekend natuurlijk wél dat als je je iPhone ‘uit zet’ dat al het verkeer dan buiten de VPN om gaat, omdat deze niet meer online is
  Locatie voorzieningen vaak in de war raken omdat je verkeer eerst naar bijvoorbeeld Frankfurt gaat (voorbeeld) en je dus google.com in het Duits krijgt. Bij het gebruik van een VPN in Amsterdam is dit natuurlijk niet het geval.

  Al met al vind ik hierdoor persoonlijk een VPN een beetje onzinnig in veel gevallen.

 • Profielfoto
  --help

  –help op 10 februari 2020 08:28
  Een aantal kanttekeningen op een interessant artikel;

  Een VPN is niet persé veiliger dan zonder VPN aangezien ál je verkeer naar een centraal punt gaat. Als je verkeer via T-Mobile het internet op gaat is enkel T-Mobile een zwak punt. Bij een VPN is zowel T-Mobile als de VPN provider een zwak punt
  Een VPN op de iPhone gaat inactief als je het scherm uit zet. Dit is om stroom te besparen, maar betekend natuurlijk wél dat als je je iPhone ‘uit zet’ dat al het verkeer dan buiten de VPN om gaat, omdat deze niet meer online is
  Locatie voorzieningen vaak in de war raken omdat je verkeer eerst naar bijvoorbeeld Frankfurt gaat (voorbeeld) en je dus google.com in het Duits krijgt. Bij het gebruik van een VPN in Amsterdam is dit natuurlijk niet het geval.

  Al met al vind ik hierdoor persoonlijk een VPN een beetje onzinnig in veel gevallen.

  Blijkbaar een bug in de software van OMT; ik had er netjes 1/2/3 voor gezet maar dat is dus weg gehaald na het posten!

 • Profielfoto
  raymin

  als je het thuis gebruikt voor de “veiligheid” valt er inderdaad nogal wat op af te dingen.

  Ik gebruik het om geoblocking te omzeilen, Amerikaanse Netflix en mijn vliegtickets die ik regelmatig nodig heb een stuk voordeliger te bestellen. Dus het heeft wel degelijk nut, afhankelijk van het gebruik.

 • Profielfoto
  gradusdus

  Sorry, Ik ben niet zo technisch en lees iets over een reet, maar dat is toch ook een tunnel?