Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 februari 2020

Vodafone schakelt 3G definitief uit, maar 2G blijft in de lucht

Terwijl we ons opmaken voor de lancering van 5G, neemt Vodafone afscheid van 3G. De provider laat weten dat zijn 3G-netwerk op dinsdag 4 februari 2020 definitief uit de lucht gaat. Het 2G-netwerk blijft wel in de lucht en de frequenties die vrijkomen, worden gebruikt voor verbeteringen van het 4G-netwerk.

Vodafone is niet de enige provider die afscheid neemt van oude netwerken. T-Mobile schakelt bijvoorbeeld op 15 november 2020 zijn 2G-netwerk uit, maar houdt 3G in de lucht. KPN zegt nog tot 2022 door te gaan met 2G en 3G.

Vodafone: 3G uit de lucht, waarom 2G blijft

Het naderende einde van het oude netwerk is geen verrassing. Vodafone informeerde klanten eind 2017 al over het uitschakelen van 3G. Volgens de provider werkt het overgrote deel van zijn klanten inmiddels op 4G en blijft 2G als back-up beschikbaar. Klanten die nog een oude simkaart hebben, kunnen deze gratis omruilen voor een nieuwe met ondersteuning voor 4G.

Waarom 3G uit de lucht en niet 2G? De verklaring is dat Vodafone een boel abonnementen voor machine-communicatie heeft. Dit zijn bijvoorbeeld slimme meters, pinautomaten en drankautomaten die kleine hoeveelheden data via internet moeten verzenden. Deze apparaten hebben vaak alleen een 2G-modem.

iPhone 3GS
De iPhone 3GS uit 2009 ondersteunt geen 4G – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Lucas Jackson / Reuters)

Geschiedenis herhaalt zich

De eerste telefoons met 3G verschenen rond 2003, maar in Nederland ging het eerste netwerk pas in 2004 de lucht in. 3G was niet meteen populair, want door de hogere frequenties was het bereik aanzienlijk minder en moesten er veel extra masten gebouwd worden om het land dekkend te krijgen. Dat stuitte op weerstand bij burgers. Al snel doken verhalen op over mensen die naar eigen zeggen doodziek werden door UMTS (zoals 3G technisch heet). De geschiedenis herhaalt zicht op dit punt, want ook 5G doet veel stof opwaaien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vodafone schakelt 3G definitief uit, maar 2G blijft in de lucht
Sluiten