Vodafone schakelt 3G definitief uit, maar 2G blijft in de lucht

Door: Raymon Mens - 8 reacties
vodafone algemeen 16x9
Afbeelding: Vodafone

Terwijl we ons opmaken voor de lancering van 5G, neemt Vodafone afscheid van 3G. De provider laat weten dat zijn 3G-netwerk op dinsdag 4 februari 2020 definitief uit de lucht gaat. Het 2G-netwerk blijft wel in de lucht en de frequenties die vrijkomen, worden gebruikt voor verbeteringen van het 4G-netwerk.

Vodafone is niet de enige provider die afscheid neemt van oude netwerken. T-Mobile schakelt bijvoorbeeld op 15 november 2020 zijn 2G-netwerk uit, maar houdt 3G in de lucht. KPN zegt nog tot 2022 door te gaan met 2G en 3G.

Vodafone: 3G uit de lucht, waarom 2G blijft

Het naderende einde van het oude netwerk is geen verrassing. Vodafone informeerde klanten eind 2017 al over het uitschakelen van 3G. Volgens de provider werkt het overgrote deel van zijn klanten inmiddels op 4G en blijft 2G als back-up beschikbaar. Klanten die nog een oude simkaart hebben, kunnen deze gratis omruilen voor een nieuwe met ondersteuning voor 4G.

Waarom 3G uit de lucht en niet 2G? De verklaring is dat Vodafone een boel abonnementen voor machine-communicatie heeft. Dit zijn bijvoorbeeld slimme meters, pinautomaten en drankautomaten die kleine hoeveelheden data via internet moeten verzenden. Deze apparaten hebben vaak alleen een 2G-modem.

iPhone 3GS
De iPhone 3GS uit 2009 ondersteunt geen 4G – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Lucas Jackson / Reuters) Afbeelding: Reuters/Lucas Jackson

Geschiedenis herhaalt zich

De eerste telefoons met 3G verschenen rond 2003, maar in Nederland ging het eerste netwerk pas in 2004 de lucht in. 3G was niet meteen populair, want door de hogere frequenties was het bereik aanzienlijk minder en moesten er veel extra masten gebouwd worden om het land dekkend te krijgen. Dat stuitte op weerstand bij burgers. Al snel doken verhalen op over mensen die naar eigen zeggen doodziek werden door UMTS (zoals 3G technisch heet). De geschiedenis herhaalt zicht op dit punt, want ook 5G doet veel stof opwaaien.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Karst

  Mooi! Rond Schiphol is 4G belabberd (dikke ramen en goede geluidsisolatie maar funest voor het bereik)

 • Profielfoto
  Antonino

  Ik vind dat 5G niet mag worden uitgerold. Het probleem met de zogenaamd lage snelheden van 4G is omdat 4G een slecht bereik heeft. 4G heeft een slechter bereik dan 3G. Ik vind dat 5G moet worden geannuleerd, en dat het bereik van 4G moet worden verbeterd. Een hogere snelheid heeft minder bereik, en door minder bereik moeten er meer masten geplaatst worden, en door meer masten worden er meer mensen ziek, omdat er dan meer radiogolven zijn. Ik heb liever een lagere snelheid en meer bereik.

  Ik heb liever 4G dan 5G.

  De iPhone 3GS kwam niet uit in 2019, maar in 2009.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Antonino op 2 februari 2020 16:51

   

  De iPhone 3GS kwam niet uit in 2019, maar in 2009.

  Bedankt. Tikfoutje hersteld.

 • Profielfoto
  KoenHK

  Antonino op 2 februari 2020 16:51
  Ik vind dat 5G niet mag worden uitgerold. Het probleem met de zogenaamd lage snelheden van 4G is omdat 4G een slecht bereik heeft. 4G heeft een slechter bereik dan 3G. Ik vind dat 5G moet worden geannuleerd, en dat het bereik van 4G moet worden verbeterd. Een hogere snelheid heeft minder bereik, en door minder bereik moeten er meer masten geplaatst worden, en door meer masten worden er meer mensen ziek, omdat er dan meer radiogolven zijn. Ik heb liever een lagere snelheid en meer bereik.

  Ik heb liever 4G dan 5G.

  De iPhone 3GS kwam niet uit in 2019, maar in 2009.

  Met deze redenatie had je op 2G moeten blijven zitten. Sterker nog: helemaal géén mobiel moeten nemen….?

 • Profielfoto
  Mulleke

  Ik ben het wel met Antonino eens voor wat betreft het bereik van het 4G-netwerk. Ik woon in het smalste stukje Nederland en het komt nog wel eens voor dat het netwerk terug valt naar Edge (zelden of nooit naar 3G). Nou moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat ik daar sinds ik het netwerk van Vodafone heb, hier veel minder last van heb, dan begin vorig jaar met T-Mobile.

  Niet alleen thuis, maar zeker ook in buitengebieden is het 4G-netwerk lang niet altijd even stabiel. Ik verwacht dan ook niet dat de stabiliteit van de verbinding er met 5G op vooruit gaat. Sterker nog, ik verwacht er, behalve misschien in de grootste steden, nog niet heel veel van!

   

 • Profielfoto
  Antonino

  @Mulleke ik maak het zelf ook nog mee dat het mobiel netwerk terugvalt op 3G of Edge. Het mobiel bereik (die streepjes bovenaan het scherm van je telefoon) is bij mij meestal 1 of 2 streepjes. En ik gebruik T-Mobile, bij Vodafone was het nog erger. Daarom verwacht ik niets van 5G. Ik heb op YouTube gezien als je maar een beetje verkeerd staat in de buurt van een 5G-toren is je 5G weg. Als ik 4G heb krijg ik goede snelheden. Maar ik denk dat er een kleine kans is dat ik 5G krijg.

  @KoenHK ik ben niet tegen mobiele netwerken, maar ik ben wel van mening dat het verkeerd was om voor meer snelheid te kiezen met 5G. Als ze met 5G zouden kiezen voor een beter bereik zou ik helemaal een 5G-fan zijn.

 • Profielfoto
  Antonino

  Met “Maar ik denk dat er een kleine kans is dat ik 5G krijg.” had ik het over het bereik van 5G.

 • Profielfoto
  dafo

  Antonino op 2 februari 2020 16:51
  Ik vind dat 5G niet mag worden uitgerold. Het probleem met de zogenaamd lage snelheden van 4G is omdat 4G een slecht bereik heeft. 4G heeft een slechter bereik dan 3G. Ik vind dat 5G moet worden geannuleerd, en dat het bereik van 4G moet worden verbeterd. Een hogere snelheid heeft minder bereik, en door minder bereik moeten er meer masten geplaatst worden, en door meer masten worden er meer mensen ziek, omdat er dan meer radiogolven zijn. Ik heb liever een lagere snelheid en meer bereik.

  Ik heb liever 4G dan 5G.

  De iPhone 3GS kwam niet uit in 2019, maar in 2009.

  De bestaande 4G technologie zal onderdeel worden van 5G, en juist de uitbreiding van langere en kortere golven binnen 5G gaan zorgen voor betere bereikbaarheid.