Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 6 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Vodafone trekt Huawei-apparatuur uit Europees netwerk

De apparatuur van Huawei verdwijnt uit het Europese corenetwerk van Vodafone. In Nederland hoeft dit niet te gebeuren. omdat er we hier gebruik maken van Ericsson-hardware. De telecomprovider laat weten dat het vijf jaar duurt voordat alles vervangen is en tweehonderd miljoen euro gaat kosten.

Dat heeft de CEO van Vodafone Group, Nick Read, bekendgemaakt. Helaas noemt het bedrijf niet de landen waar ze de aanpassingen gaan doen. In Nederland zullen we er in elk geval weinig tot geen last van hebben. Dat wordt bevestigd door Hans den Heijer, woordvoerder van VodafoneZiggo, die tegenover Tweakers laat weten dat de beslissing hier geen invloed heeft.

Huawei uit corenetwerk van Vodafone

Dat komt doordat Huawei niet aanwezig is in de kern van het Nederlandse netwerk. Den Heijer noemt VodafoneZiggo een “bescheiden gebruiken” van de apparatuur van de Chinese fabrikant. Dat houdt in dat er waarschijnlijk wel apparaten vervangen gaan worden, maar het betreffen dan geen apparaten die van levensbelang zijn voor de stabiliteit van het netwerk. in Nederland is Ericsson hoofdleverancier van de netwerkapparatuur.

Logo Vodafone (Afbeelding: Vodafone)

Een corenetwork is de kern van een telecommunicatienetwerk. De kern biedt verscheidene diensten aan voor consumenten, die verbonden zijn via telecomnetwerken. De hoofdfunctie van het corenetwerk is ervoor zorgen dat mensen elkaar kunnen bellen. Bovendien is de kern de plek waarmee andere netwerken verbinding kunnen maken. Een andere benaming voor het corenetwerk is backbone.

Netwerken in Nederland

De Nederlandse regering kan providers verplichten alleen netwerkapparatuur af te nemen van partners die men betrouwbaar acht. Helemaal als het gaat om de kritieke onderdelen van het telefoonnetwerk, zoals de uitrol van 5G. Vooralsnog betekent dit dat de Nederlandse overheid verbied apparatuur van Huawei te gebruiken voor het corenetwerk. Dat is in lijn met de regels die horen bij het strenge selectiebeleid van de Europese Unie, waar andere landen zich ook aan houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vodafone trekt Huawei-apparatuur uit Europees netwerk
Sluiten