Apple komt met universele aankopen voor apps op iOS en macOS

Door: Raymon Mens - 1 reactie
Apps App Store Algemeen
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft zojuist een nieuwigheid aangekondigd waar ontwikkelaars lang op hebben gewacht. Vanaf maart kunnen developers ervoor kiezen om universele aankopen aan te bieden en klanten slechts één keer te laten betalen voor een app die op meerdere Apple-platformen draait. Bijvoorbeeld iOS en macOS.

Deze nieuwe optie heeft de naam Universal Purchase gekregen en werd woensdagavond door Apple aangekondigd. Universal Purchase geldt zowel voor de aanschaf van apps zelf, als voor in-app-aankopen op alle platforms van Apple. Ontwikkelaars hoeven dit overigens niet verplicht aan te bieden. Het los verkopen van iOS- en Mac-apps blijft gewoon mogelijk.

Universele aankopen: één keer kopen, overal gebruiken

Universal Purchase maakt deel uit van de fusie van de twee belangrijkste platforms van Apple. Het is met name geschikt voor Mac-apps die zijn gemaakt met Catalyst, de technologie die het gemakkelijker maakt om iPad-apps naar de Mac te brengen. Apple activeert universele aankopen vanaf maart standaard voor apps die met Catalyst zijn gemaakt.

Ook apps die niet op basis van Catalyst zijn gemaakt, kunnen universele aankopen ondersteunen. De ontwikkelaar moet hiervoor hetzelfde bundelnummer opgeven. Dit veld is toegevoegd in Xcode 11.4, dat momenteel in bètafase is. De definitieve versie komt in maart, meldt Apple. Kopers van een agenda-app op de iPhone, hoeven hierdoor bijvoorbeeld niet opnieuw te betalen voor de Mac-versie. Dit geldt ook voor games.

Mac Catalyst
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Kleine reorganisatie Mac App Store

Om deze wijziging mogelijk te maken, trekt Apple de categorieën van de iOS App Store en Mac App Store gelijk. Op iOS voegt het bedrijf uit Cupertino de categorieën Ontwikkellaarstools en Grafisch en ontwerp toe. De categorieën Boeken, Eten en drinken, Magazines, Navigatie en Shopping verschijnen nieuw in de Mac App Store. Ten slotte worden de categorieën “Fotografie” en “Video” in de Mac App Store samengevoegd, net als op iOS.

Reacties

1 reactie