Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 februari 2020

‘Standaard-apps op iPhone aanpassen binnenkort mogelijk’

Outlook als standaard Mail-app en Firefox of Google Chrome als standaardbrowser op iOS. Het is nu science fiction, maar dat kan veranderen. Apple werkt naar verluidt aan de optie om je standaard apps op je iPhone, iPad en HomePod te laten kiezen. Dat meldt zakenblad Bloomberg op basis van interne bronnen.

Apple zou een stuk soepeler willen worden met de integratie van apps en diensten van derden. Zowel op de iPhone, iPad als HomePod. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de browser, e-mailclient en standaard muziekspeler van iOS, iPadOS en de HomePod te wijzigen.

Standaard-apps kiezen in iOS 14?

Sinds iOS 10 kun je de meeste vooraf geïnstalleerde Apple-apps verwijderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mail, maar niet voor Safari. Wanneer Mail verwijderd is, kun je echter geen andere app als standaard-applicatie voor je e-mail selecteren. Als je op een e-mailadres klikt, biedt iOS je alleen aan de standaard Mail-app opnieuw te downloaden, zelfs als er een alternatief geïnstalleerd is.

Er zijn uitzonderingen. Sommige apps, vooral die van Google, laten je kiezen of je een link in de standaard-app van iOS wil openen, of in het equivalent van Google. Denk aan de Gmail-app die links in Chrome opent. Dit is echter geen gestandaardiseerd systeem. Als dit gerucht klopt, introduceert Apple deze verbetering waarschijnlijk samen met iOS 14 in juni. Er zijn namelijk nieuwe API’s nodig om dit te implementeren. Doorgaans komen die samen met grote updates. Verwacht het dus niet in iOS 13.4, dat in maart uitkomt.

iOS mail app kiezen 001
Klik/tap voor groter.

Naast iPhone en iPad ook HomePod

Naast iOS en iPasOS zou deze verandering ook naar de HomePod komen. Daar is het momenteel niet mogelijk om muziek via Spotify af te spelen. Dit is bijvoorbeeld een punt dat Spotify specifiek benoemde bij het zijn aanklacht tegen Apple in Europa. Apple heeft op dit gebied de laatste tijd overigens al enkele concessies gedaan. Siri kan bijvoorbeeld berichten via WhatsApp versturen en ontvangen appjes ook voorlezen.

Reageer op artikel:
‘Standaard-apps op iPhone aanpassen binnenkort mogelijk’
Sluiten