Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 13 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Spotify sorteert muziek nu ook op basis van songwriters

Muziek-streamingdienst Spotify lanceert een bèta waarin gebruikers op songwriters kunnen zoeken, middels klikbare credits. Je komt dan op een zogenaamde songwriters-pagina uit. Op die pagina staan dan alle nummers waar de songwriter in kwestie aan meegeschreven heeft.

Je krijgt toegang tot de songwriters-pagina door op de drie puntjes naast het nummer te klikken. Daar staat dan voortaan de optie gepresenteerd. Ook is er een knop waarmee je in één keer naar alle nummers van de songwriter kunt luisteren. Deze afspeellijsten, evenals de nieuwe profielpagina’s, zijn vooralsnog alleen binnen de webversie van de muziek-streamingdienst beschikbaar. Songwriters kunnen nu bij Spotify aangeven of ze zelf ook zo’n pagina willen.

Songwriters in het zonnetje op Spotify

Omdat het nu nog een bèta is, zitten er er wat haken en ogen aan de ervaring. Zo moet je dus buiten de officiële app van Spotify om te werk gaan. Ook is het zo dat de foto bovenaan de pagina niet van de songwriter zelf is, maar van de meest gestreamde track waar die de tekst voor geschreven heeft.

Spotify (Afbeelding: ANP XTRA)

De laatste jaren zetten verschillende muziek-streamingdiensten in op pagina’s voor liedjesschrijvers. Zo voegde YouTube Music de optie al toe in 2018 en kunnen gebruikers van Pandora sinds vorig jaar hetzelfde doen als Spotify-gebruikers die nu gebruikmaken van de bèta. Het is een nieuwe manier om muziek te ontdekken van mensen waarvan je mogelijk niet eens wist dat je ze ontzettend kunt waarderen en die waardering zal ongetwijfeld heel wat waard zijn voor de songwriter.

Bovendien is het zo dat credits geven aan mensen die ergens aan meegewerkt hebben, ontzettend belangrijk is. Songwriters hebben nog een hoop te winnen op dat gebied. Ze verdienen meestal veel minder dan de artiesten die hun nummers zingen en kunnen niet leunen op andere inkomstenbronnen, zoals merchandise of kaartverkoop. Daarnaast betaalden muziek-streamingdiensten, zoals Spotify, liedjesschrijvers niet al te veel royalties uit, maar daar kwam in 2018 in dankzij een rechtszaak. De vergoedingen gingen daardoor met 44 procent omhoog. De rechtszaak sleept nog steeds voort, dus hier komt ongetwijfeld een vervolg op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Spotify sorteert muziek nu ook op basis van songwriters
Sluiten