Praktisch: Shazam zoekt nu ook op basis van songteksten

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Shazam 16x9
Screenshot: OMT/Raymon Mens

Shazam heeft een zeer praktische nieuwe functie. Je kunt nu een nummer vinden door een deel van de songtekst te typen. Om dit te doen, druk je simpelweg op het nieuwe vergrootglaspictogram op het startscherm en voert de woorden in die in een nummer voorkomen.

Als je de juiste woorden hebt getypt, geeft de muziekherkenner het bijbehorende nummer weer. Als je Apple Music of Spotify met Shazam hebt verbonden, kun je na het zoeken het nummer rechtstreeks in de app afspelen en zelfs de songtekst zien. Daarvoor raak je het pictogram met de muzieknoot bovenaan het scherm aan.

Shazam als aanvulling op Spotify

Hoewel Apple Music een erg gelikte weergave voor songteksten heeft, ontbeert Spotify deze functie. Shazam is nu dan ook een handig hulpmiddel voor gebruikers van Spotify die een songtekst op willen zoeken. Apple kocht de muziekherkenner in 2017 en put waarschijnlijk uit de database met songteksten die ook voor zijn eigen streamingdienst gebruikt wordt. Via Shazam zijn songteksten nu gratis voor iedereen beschikbaar, ook als je geen Apple Music-abonnement hebt.

Shazam songtekst zoeken 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Codescanner geschrapt

Hoewel songteksten toegevoegd zijn, is ook een functie uit de app verdwenen. Er was voorheen een functie die je logo’s liet scannen en daarbij relevante content kon tonen. Dit was een idee dat met verschillende Amerikaanse partners in tijdschriften is getest, maar het brak nooit echt door. De gouwe oude QR-code bleek zo gek nog niet.

Ten slotte heeft Apple eindelijk Shazam Encore gratis gemaakt. Deze reclamevrije versie van de muziekherkenner werd tot nu toe verkocht voor € 3,99. Apple verwijderde eerder echter al alle advertenties uit de gratis versie, dus de Encore-versie was al lang niet meer interessant.

shazam codescanner 2015 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Shazam)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ben benieuwd of dit beter werkt dan het gewoon in google te typen.. dat heeft bij een bijzonder hoge succes rate:P zelfs als je het verkeerd schrijft vult google je meestal al aan.

 • Profielfoto
  pruus

  Is er ook een app die muziek kan herkennen als we bijvoorbeeld een deuntje neuriën of fluiten?

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Spotify biedt trouwens ook van veel nummers de songteksten hoor. Daarnaast kun je ook wetenswaardigheden lezen.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ik wil graag de achterkant van de albumhoezen bekijken. Daar staat vaak de bezetting: iets dat nu volledig ontbreekt. Als je op de voorkant klikt zou de hoes om moeten draaien.