Night
Night Nieuws 23 februari 2020

Orange biedt nu ook eSIM in België

In Nederland konden we al een half jaar geleden met de eSIM aan de slag, maar in België bleef het angstvallig stil. Tot afgelopen donderdag. Toen maakte de Belgische telecomprovider Orange bekend dat ook zij ondersteuning gingen bieden voor de virtuele SIM kaart.

Orange is de eerste provider in België die ondersteuning voor de eSIM biedt. Embedded SIM of eSIM is de digitale versie van de klassieke SIM kaart. Zo kunnen mobiele telefoons, die dit ondersteunen, zoals diverse modellen iPhone geschikt worden gemaakt voor Dual SIM. Twee telefoonnummers op één toestel. Eerder was de eSIM al beschikbaar op de Nederlandse markt, maar nu zijn onze zuiderburen dus eindelijk ook aan de beurt.

Het grootste voordeel van eSIM is het gebruiksgemak. Doordat de simkaart virtueel is, kan je als gebruiker snel tussen meerdere simkaarten wisselen via het instellingenmenu. Zo wissel je bijvoorbeeld eenvoudig tussen een privénummer met een zakelijk nummer. In het buitenland kan je naast je eigen nummer bijvoorbeeld een goedkoper lokaal telefoonnummer activeren. En zonder die kleine fysieke SIM kaartjes kun je op termijn ook eenvoudiger switchen tussen verschillende providers.

eSim iPhone kiezen
eSIM is gemakkelijk in te stellen op de iPhone (klik/tap voor groter).

Voorlopig alleen eSIM voor consumenten

In eerste instantie rolt Orange ondersteuning voor eSIM alleen uit voor consumenten. Zakelijke klanten moeten nog even wachten, maar de provider maakte bekend dat dit niet lang zal gaan duren. Een exacte datum daarvoor heeft Orange echter nog niet bekend gemaakt.

De eSIM-technologie van Orange zal alleen werken op toestellen die dit standaard ondersteunen, maar daarna is het kinderlijk eenvoudig. Je scant een QR-code en er wordt automatisch een nieuw profiel aangemaakt. Is dat gebeurd, dan maakt je iPhone automatisch verbinding met het netwerk zonder de behoefte aan een ‘echte’ simkaart.

Voorlopig moet je nog wel langs een Orange-winkel voor een grondige identiteitscontrole, al maakte de provider bekend dat het momenteel aan een meer gestroomlijnde oplossing werkt. Dan zal je ook voor een online identificatie kunnen kiezen.

De toekomst

Bij Orange verwachten ze dat eSIM tegen 2025 populairder zal zijn dan klassieke simkaarten. Fabrikanten kunnen eSIM-ondersteuning inbouwen in allerhande apparaten, van telefoons en tablets tot computers en van wearables tot bijvoorbeeld je koelkast of stofzuiger. Bijkomend voordeel van het feit dat de kaartjes niet fysiek bestaan, is ruimtewinst. Dat is vooral van cruciaal belang voor wearables, zoals de iPhone, iPad en de Apple Watch.

“Door eSIM op de markt te brengen, laat Orange Belgium nieuwe, digitalere en eenvoudigere klantervaringen toe”, vertelt Christophe Dujardin, Chief Consumer Officer bij de provider. “We worden een volledig digitale operator, die ervoor zorgt dat klanten gemakkelijk kunnen switchen tussen professionele en privé-lijnen, frequente reizigers, … We maken ons vooral klaar voor wat gewoon de toekomst van de telco-markt zal zijn.”

Milieuvriendelijk

Orange geeft nog aan dat de overstap op eSIM ook milieuvriendelijk zal zijn, aangezien plastic-simkaarten tot het verleden tijd gaan behoren. Voor Orange gaat het om meer dan twee miljoen nieuwe simkaarten per jaar die in de toekomst digitaal kunnen worden. Bovendien valt er een groot logistiek aspect weg: nieuwe kaarten versturen per post en activeren wordt immers overbodig. Voor een stuk gaat het natuurlijk om toekomstmuziek. Het aantal toestellen dat ondersteuning biedt, is vooralsnog beperkt net als de ondersteuning door andere operatoren, zowel in België als wereldwijd. Dat betekent dat fabrikanten hun toestellen in eerste instantie zullen blijven voorzien van een sleuf voor het klassieke plastic kaartje.

Apple koploper in eSIM technologie

Apple kwam al eind 2018 al met de ondersteuning voor eSIM. Toen werd die technologie nog maar door een handjevol providers in slechts een paar landen ondersteund. Er werd toe met argusogen gekken naar de technologie. Dat is nu gelukkig wel anders en hoeven we slechts te wachten tot de andere grote providers in België, Proximus en Telenet, de functionaliteit ook zullen gaan aanbieden.

Ondersteuning

De volgende Apple producten ondersteunen momenteel eSIM functionaliteit (vanaf iOS 12.1):

iPhones:

  • iPhone XS, XS Max en XR
  • iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

iPads:

  • iPad Pro en iPad Air

Apple Watch:

  • De Apple Watch LTE is nu nog niet compatible, maar dat zal volgens Orange niet lang meer op zich laten wachten.

➔ Kijk voor meer info over de eSIM mogelijkheden van Orange op hun website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orange biedt nu ook eSIM in België
Sluiten