Apple werkt zich voor opvouwbare iPhone uit de naad

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
iPhone SE 2 iPhone 8 Apple
(Afbeelding: Pexels / Pedro Sandrini)

Er is een patent van Apple opgedoken waaruit op te maken is dat het bedrijf werkt aan een vouwbare iPhone met een robuust vouwmechanisme. Zoals het er nu op lijkt zal de iPhone geen vouwrand laten zien wanneer je hem helemaal opengeklapt hebt. Apple heeft niet gereageerd op het gerucht.

Opvouwbare smartphones zijn hot. Dat weet Apple ook. Maar ze hebben ook een duidelijk nadeel. Heel vaak kun je een naad zien op de plek waar het vouwmechanisme zit. En dat kan een zwakke plek in de constructie worden. Apple heeft onlangs een patent ingediend bij de US Patent and Trademark Office (USPTO) waaruit op te maken is dat het bedrijf daar iets mee wil doen.

Het patent van de vouwbare iPhone

Apple denkt het probleem te kunnen oplossen door het vouwgebied te vergroten. Het mechanisme puilt daardoor iets uit naar buiten en één kant van de vouw is langer dan de andere kant, waardoor er minder druk op het mechanisme komt te staan. Verder moeten beide helften zo dicht als mogelijk op elkaar aansluiten, zodat het scherm, zoals het nu naar uitziet: aan de binnenkant, beschermd wordt.

Apple-patent (Afbeelding: USTPO)

Verder rust het scherm in de behuizing van de smartphone. Wanneer de vouwbare iPhone dan opgevouwen wordt, dan zullen verschillende elementen in beweging komen. Wat dat betreft heeft Apple niet per se een andere aanpak gekozen dan bijvoorbeeld Samsung.

Apple-patent (Afbeelding: USTPO)

Binnenin het mechanisme zit een kleine ruimte waar de bewegende onderdelen vrij kunnen bewegen, zodat niets bekneld kan raken. Ook geeft die leegte het scherm de ruimte de buiging te kunnen maken. Wanneer het scherm helemaal uitgevouwen is, dan kan het zijn dat die niet goed ondersteund wordt door al die ruimte. Maar hier heeft Apple wat op bedacht: er zijn namelijk oprolbare klepjes aanwezig die het scherm ondersteunen. Daardoor buigt het display van de vouwbare iPhone niet naar binnen wanneer je druk uitoefent.

Apple dient wel eens vaker patenten in van producten die uiteindelijk het levenslicht niet zien. Het dus nog maar de vraag of dit product in deze vorm op de markt uitgebracht wordt. Apple heeft in elk geval niet gereageerd op de geruchten omtrent de vouwbare iPhone.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Loyd

  Tja als hier een markt voor is vooral doen. Niet aan mij besteed in ieder geval.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Flexibele naad. ☝️

 • Profielfoto
  sanderman

  “Zijn hot”. Nou dat vraag ik me nog maar af hoor. Dat Huawei en Samsung slecht functionerende en niet leverbare modellen produceren maakt een ding niet “hot”. Er zal wellicht ooit eens een opvouwbare iPhone komen, tuurlijk, maar niet nu en ook niet omdat dat hot is. Juist Apple werkt niet aan producten omdat iets opeens hot is. Is de Holepunch immers ook niet zogenaamd hot? En dat Apple een patent heeft, bewijst overigens ook weer geen drol. Apple heeft tig patenten waar we niks van terug zien. Dit artikel is licht ondoordacht geschreven, en zo niet, dan is het wel als clickbait te bestempelen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wederom een achterlijk tendentieus geschreven artikel.

  Opvouwbaar is helemaal niet hot. Verkoopcijfers van de huidige opvouwbare toestellen zijn dramatisch slecht. Waarom idioot veel geld uitgeven voor een slecht ontworpen toestel van Samsung waarbij je weet dat er binnen no-time geen ondersteuning meer is.

  Hoezo werkt Apple zich uit de naad? In heel het artikel is nog geen woord terug te vinden waaruit blijkt dat ze zich uit de naad werken….dikke zucht maar weer.

 • Profielfoto
  bedenking

  Tegen dat ze een werkend model hebben, is de hype misschien wel voorbij… Tegen dat willen we misschien weer iets veel beters.

  Overigens, ik mis echte vernieuwing in de smartphone wereld. Is vouwbaar het beste waarmee ze kunnen afkomen?

  Time will tell