Onderzoek claimt dat bestralingsniveau iPhone 11 Pro veel te hoog is

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
(Afbeelding: One More Thing)

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het bestralingsniveau van de iPhone 11 Pro zo hoog is, dat het gevaarlijk zou zijn voor gebruikers. Uit het onderzoek, gedaan door RF Exposure Lab in opdracht van Penumbra Brands, volgt de conclusie dat het niveau twee keer zo hoog is als het bestaande limiet van de FCC.

De FCC is de Amerikaanse communicatiewaakhond die alles met betrekking tot communicatieapparaten in de gaten moeten houden in de Verenigde Staten. Er is een proef gedaan met een iPhone 11 Pro, die op vijf millimeter afstand van een mannequin geplaatst werd. RF Exposure Lab laat weten dat de bestraling nog erger kan zijn wanneer de smartphone daadwerkelijk in iemands broekzak zit. In dit geval gaat het om de energie die vrijkomt van radiogolven. Desondanks kun je het onderzoek mogelijk met een korreltje zout nemen.

Bestralingsniveau iPhone 11 Pro te hoog? Nou…

Uit het onderzoek is de onderstaande afbeelding gekomen. Daarin wordt een iPhone 11 Pro zonder hoesje vergeleken met iPhone-modellen die wel in een speciaal hoesje zitten. Het gaat dan om zogenaamde Gadget Guard-hoesjes met alara-technologie. Deze hoesjes zouden gebruikers beter beschermen tegen de energie van radiogolven, door ze, waar mogelijk, om te leiden. En driemaal raden wie de fabrikant is van deze accessoires: juist, dat is Penumbra Brands.

Bestralingsniveau van een iPhone 11 Pro. (Afbeelding: Penumbra Brands)

Dit is overigens niet de eerste keer dat er een verhaal over het bestralingsniveau van iPhones aan het licht komt. Eerder verscheen al in het nieuws dat verschillende modellen allemaal een te hoog niveau zouden hebben. Apple reageerde daarop door het onderzoeksteam extra smartphones op te sturen. En wat kwam er uit de nieuwe onderzoeken? Dat de iPhone X, iPhone 8 en iPhone 7 allemaal een ontzettend laag bestralingsniveau hebben, veel lager dan de FCC voorschrijft.

Penumbra Brands claimt dat er verschil in iPhones is. Voor het eigen onderzoek gebruikte het team namelijk iPhone 11 Pro-modellen die uit de winkel kwamen, terwijl de FCC iPhones gebruikte die door Apple geleverd waren. Het zou een beetje gek zijn als Apple de FCC probeert te bedotten met aangepaste iPhone-modellen, maar dat is wat het merk hier wel probeert te insinueren. Vooralsnog komt dat bericht van het bedrijf dat je een oplossing probeert te verkopen voor een probleem waarvan de Amerikaanse waakhond claimt dat het niet bestaat.

BGR

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Theos

  Wij van WC-eend adviseren WC-eend !;-)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Bestralingsniveau? Hmm… Ik zou daar stralingsniveau van maken…

  Los daarvan: volstrekte onzin…! Als de niveaus werkelijk zo hoog waren, had de FCC écht nooit goedkeuring gegeven… Als er één ding in de VS goed gecontroleerd wordt, is het wel het stralingsniveau van elektrische apparaten. Zelfs als deze niet gemaakt zijn met zenden of ontvangen als beoogde functie…

 • Profielfoto
  pruus

  En het diesel schandaal bestaat niet. Oh toch wel. Dus vreemd dat de niveaus tijdens de tests lager zijn. Of zit hier ook slimme software op? Ik denk het wel.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Ik denk dat een mannequin een test dummy is. Modellen gebruiken als proefkonijn lijkt me niet ethisch verantwoord.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Eigenlijk etalagepop. Maar om iPhone daartegenaan te houden om stralingsniveau te testen, haalt niet veel uit.

 • Profielfoto
  Bas

  Ik vind dat mijn iPhone 11 Pro wel veel straling af geeft, als ik de “zaklamp” aanzet verlicht hij de hele kamer!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Natuurlijk is het allemaal zuiver theoretisch. Maar stel nu, dat hier een kern van waarheid zit. Van een toezichthouder mag je het nodige verwachten, maar keer op keer en in verschillende landen is gebleken dat commerciële partijen zich weinig aantrekken van ethiek.

  Iets met toezichthouders, aangepaste software en diesels.

  Waarom zou dit niet met telefoons kunnen? Als er iets doorspekt is van (software) mogelijkheden dan zijn het juist moderne telefoons en netwerkapparatuur.

  Waarom vind ik dit niet zo onaannemelijk? Wel om de volgende zaken: bij moderne FM radio’s kan ik de regio instellen. Stel ik de radio in o Europa, dan heb ik 87.5 tot en met 108 Mhz tot mijn beschikking. Maar, kies ik Japan, dan heb ik opeens 76.0 tot en met 108 Mhz tot mijn beschikking. Zelfde radio, alleen ander vinkje.

  Zelfde geldt voor mijn notebooks. Kies ik Japan dan heb ik band 12 en 13 en 14 beschikbaar. Standje EU: band 12 en 13. Standje Amerika: opeens vervalt band 12 en 13.

  En dan hebben we nog het verhaal van zendsterkte. Ook daar zitten verschillen tussen bijvoorbeeld Azië, Europa en de VS.

  Het is bekend dat verschillende telefoons de zend-sterkte dynamisch kunnen aanpassen. Het zou mij overigens niets verbazen als meerdere fabrikanten hier “last van hebben”. Maar goed, daarmee is het niet minder slecht ALS dit verhaal klopt.

  Het zou namelijk hetzelfde zijn als te stellen dat “Diesel-gate” voor een Mercedes of PSA-groep minder erg moet worden gevonden dan als het Volkswagen betreft.

  Het zal aan mij liggen, maar ik begin zowiezo de omvang van sommige bedrijven wat eng te vinden. Een Apple die groter is dan 30 grootste bedrijven in Duitsland betekend ook heel veel politieke invloed.

  Hoe dan ook, ik hoop dat het onder de categorie “Fake News” valt. Maar mogelijk is meer onderzoek nodig.

 • Profielfoto

  Dat OMT dit bericht plaatst, is prototypisch geval van kwade trouw. Het is toch volstrekt duidelijk dat het onderzoek niet kán deugen? Erbij zeggen dat opdrachtgever belang heeft bij een dergelijk onderzoek pleit OMT niet vrij, mede omdat mensen al snel geneigd zijn te denken: waar rook is, is…. Een fatsoenlijk medium realiseert zich dat en zet deze onzin niet online.

   

   

   

 • Profielfoto
  Betatester

  Zit er uranium of plutonium in de iPhone 11 Pro?