Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 6 februari 2020

Nederland is een internetbank rijker: Spaanse Openbank breidt uit

Nederland is met de komst van Openbank, een dochterbedrijf van het Spaanse Banco Santander, een internetbank rijker. Dat maakt het ANP vandaag bekend.

De Spaanse bank moet in Nederland een klantenbasis opbouwen, wat simpelweg betekent dat er een actie gepaard gaat met de komst van Openbank. Klanten zullen in de eerste zes maanden tijdelijk een spaarrente kunnen verwachten van 2% voor de eerste €5000 aan spaargeld.

Openbank zet voet in Nederland

Zoals gezegd is het Spaanse Openbank een dochter van Banco Santander. We hoeven echter in Nederland geen fysieke kantoren te verwachten. Het bedrijf opereert alleen online en is dus te vergelijken met het Nederlandse Bunq. Openbank is voor Nederlandse begrippen nieuw, maar heeft in Spanje al redelijk wat stappen gezet. In Spanje is de internetbank inmiddels al jaren actief en heeft het meer dan 1, miljoen klanten die goed zijn voor een beheerd vermogen van 10 miljard euro.

De droom om verder te groeien was al enige tijd aanwezig. Eerder werd al aangekondigd dat Openbank bezig was met plannen om naar Portugal en Nederland uit te breiden, waarvan die laatste uitbreiding nu dus gelukt is. Vorig jaar maakte de Spaanse internetbank al de stap richting Duitsland.

Stunten met spaarrente

Openbank stunt in de eerste zes maanden dus flink met de spaarrente en dat is in Nederland helemaal geen verkeerde zet. De spaarrente bij Nederlandse banken zijn namelijk ontzettend laag en de Spaanse bank weet zich met de actie hierdoor echt te onderscheiden. ABN AMRO en ING brachten onlangs, als eerste grote bank van ons land, de spaarrente voor gewone spaarders (tot een bedrag van 100.000 euro) terug naar nul procent.

Dit is mogelijk doordat de deposito’s van Nederlandse klanten, bij Openbank, onder het Spaanse depositogranatiestelsel valt. Hiermee worden beleggingen tot 100.000 euro gedekt.

Bij Openbank is het mogelijk om in Nederland te betalen, sparen en te beleggen. De mogelijkheid om geld te kunnen lenen, voor een hypotheek bijvoorbeeld, zal later pas komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland is een internetbank rijker: Spaanse Openbank breidt uit
Sluiten