Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 26 februari 2020
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse telecombedrijven lopen achter met 5G-netwerk en ‘dat is onze schuld’

Nederland loopt, als we naar de aanleg van een 5G-netwerk kijken, alles behalve voorop. En dat heeft, als we de telecomproviders die een gesprek hebben gevoerd met het AD mogen geloven, te maken met de burgers van het land. Wij dus.

Of het goed of slecht is dat we alles behalve voorop lopen in de ontwikkeling van 5G, dat laten we voor nu even in het midden. Maar we hebben in ieder geval nu wel een reden waarom het allemaal langer duurt. Of althans, de reden van de telecomproviders dan.

Zorgen om 5G

De uitrol van 5G verloopt in Nederland alles behalve soepel. Ondanks het feit dat de veiling voor de frequentie nog plaats moet vinden, is het vooral het plaatsen van masten dat voor veel problemen zorgt. Telecomproviders kunnen wat dat betreft niet anders dan wijzen naar de Nederlandse burgers. Zo zeggen ze zelf tegenover het AD.

Nederland kent op dit moment 18.000 mobiele antennes die het landelijke netwerk dragen en dat aantal neemt in de komende jaren 10 procent toe. Iets dat niet lekker valt bij een deel van de Nederlandse bevolking. Zeker de mensen waarbij een mast in de buurt van hun huis geplaatst wordt, bieden weerstand. Zo zijn er grote zorgen over de gezondheidsrisico’s die zo’n mast met zich meebrengt. Iets dat ook het geval was toen Nederland bezig was met het opzetten van het UMTS-netwerk, dat in de volksmond beter bekend staat als het 3G-netwerk.

5G all the way

Nederlandse burger biedt weerstand

De weerstand die de Nederlandse burger biedt zorgt voor aardig wat vertraging. Zo laat KPN in het nieuwsbericht weten dat er op dit moment al zo’n 300 aanvragen lopen voor het plaatsen van nieuwe masten en antennes. Iets dat concurrenten T-Mobile en Vodafone ook merken. Tegenover het AD laat T-Mobile weten:

“We merken toenemende weerstand tegen het plaatsen van antennes. We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben.”

Het proces om een antenne of mast te plaatsen kost KPN normaal gesproken, zonder weerstand, maximaal een jaar of twee. Vanwege de weerstand die mensen tegenwoordig bieden gaat dat al niet meer op. KPN is naar eigen zeggen in Nieuw Vennep inmiddels al twaalf jaar bezig om een mast neer te zetten.

Het hoofdkantoor van telecomprovider T-Mobile Nederland.

Meer steun van de overheid voor 5G

Rob Bongenaar, directeur van belangenclub Monet, laat weten dat het probleem niet alleen bij de burgers ligt. Doordat de belangenclub voor KPN, T-Mobile en Vodafone contact onderhoudt met de overheid, weet de directeur ook wat er aan die kant speelt. En wat dat betreft valt daar, volgens hem, ook nog wel iets voor te zeggen. Telecomproviders moeten namelijk miljoenen euro’s investeren voor mobiele frequenties, maar vervolgens kan zo’n provider daar dus niets mee.

“Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt.”

In Nederland wordt dus hard gewerkt aan de komst van 5G, maar verloopt het proces alles behalve soepel. En wat je daar van vindt is helemaal aan jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse telecombedrijven lopen achter met 5G-netwerk en ‘dat is onze schuld’
Sluiten